Inleiding

Honden en katten zijn onze trouwe metgezellen, en als baasjes vragen we ons vaak af over hun vermogens en beperkingen. Een gebied van nieuwsgierigheid is hoe honden en katten kleur waarnemen. Zien ze de wereld op dezelfde manier als wij? Het antwoord is nee; honden en katten hebben een andere manier van kleur zien dan mensen. In dit artikel verkennen we de wetenschap achter kleurperceptie bij honden en katten en wat het betekent voor onze harige vrienden.

Schematische doorsnede van het oog waarop te zien is waar het netvlies zit.

Hoe kunnen mensen en dieren kleuren zien?

Wanneer er licht door de pupil van het oog valt dan botst het op de achterkant aan de binnenkant van het oog. Op die plek zit het netvlies (zie figuur boven). Dit netvlies bestaat uit cellen die een specifieke eigen functie hebben en die een signaaltje kunnen doorgeven via zenuwen. Er zijn twee soorten cellen, de staafjes en de kegeltjes. De staafjes kunnen lichtsterkte opmerken en de kegeltjes kunnen kleuren opmerken. 

Wij mensen hebben drie soorten kegeltjes. Daarmee kunnen wij de kleuren rood, blauw en geel zien. En combinaties daarvan. Zowel honden als katten hebben slechts twee soorten kegeltjes, die voor blauw en geel. Zij zien dus beperkter kleuren dan wij mensen. Zij zien vooral blauwe en gele tinten en natuurlijk groen, die een combinatie van de twee is. Valt er dus een blauwe lichtstraal via de pupil op het kegeltje dat gevoelig is voor blauw dan geeft dat kegeltje een zenuwsignaal af richting de hersenen. Hetzelfde geldt voor rode lichtstralen en rood-gevoelige kegeltjes en gele lichtstralen voor geel-gevoelige kegeltjes. Valt er een rode lichtstraat het oog van een kat of hond binnen dan zijn er zeer weinig kegeltjes die dat rood kunnen opmerken en doorgeven aan de hersenen.

Hond ligt met geel speelgoedje in zijn mand te knuffelen.

Kunnen honden en katten dan geen rood zien?

Een van de meest voorkomende misvattingen over honden- en kattenvisie is dat ze de kleur rood niet kunnen zien. Dit is echter niet helemaal waar. Hoewel honden en katten een beperkt vermogen hebben om roodtinten te onderscheiden, kunnen ze nog steeds sommige rode kleuren zien, maar ze verschijnen als verschillende tinten geel en grijs. Het is dus niet zo dat ze iets dat rood is in zijn geheel niet kunnen zien. Ook is er een verschil in lichtsterkte van het rode voorwerp voor de kat en hond te zien met hun staafjes. Rode voorwerpen kunnen ze dus wel zien, maar ze zien niet goed dat ze rood zijn. Ze vallen voor hen dus minder op tussen voorwerpen die de kleur geel, blauw of groen hebben. 

Hoe beïnvloedt dit onze dieren?

De beperkte kleurperceptie van honden en katten heeft geen significante impact op hun dagelijks leven. Ze kunnen nog steeds objecten en bewegingen zien en hun uitstekende reuk- en gehoorvermogen maken veel goed voor elke tekortkoming in hun visie. Voor katten geldt dat zij ook nog eens heel goed kunnen zien als het donker is. Veel beter dan dat wij mensen dat kunnen. 

Het beïnvloed ze dus in principe niet al te erg. Belangrijk is het om in gedachten te houden dat bepaalde kleuren minder zichtbaar kunnen zijn voor honden en katten dan voor mensen. Bijvoorbeeld als je er gebruik van zou willen maken in een bepaalde situatie. Een felrood speeltje kan minder aantrekkelijk zijn voor een hond of kat dan een geel of blauw speeltje. Maak je dus gebruik van speeltjes bij een training voor de hond of kat, dan kun je het beste de blauwe, groene of gele speeltjes kiezen. Die zien ze het beste.

Voorbeeld speelgoed

Honden zullen bijvoorbeeld onderstaand speelgoed waarschijnlijk zeer leuk vinden. Simpelweg omdat ze ze goed kunnen zien. 

En hetzelfde geldt voor onderstaand speelgoed voor katten. Ze vinden dit speelgoed waarschijnlijk veel leuker dan bijvoorbeeld een rode speelgoed muis. 

Heb je vragen over het zicht van je hond of kat?

Stuur dan via onderstaande whatsapp knop een berichtje aan dierenarts Nanda. Hoe dit werkt en wat de kosten zijn kunt u teruglezen op de Home-pagina