Twee verschillende gevallen

Als dierenarts horen we vaak het probleem: “mijn hond kan niet plassen”. Dit is uiteraard en spoedgeval en dit moet dan ook snel uitgezocht worden. Dit probleem kunnen we echter opdelen in twee mogelijkheden. In de eerste plaats kan het werkelijk gaan om een verstopping van de urinewegen. Maar het kan ook zijn dat een hond probeert te persen maar dat er nauwelijks iets uit komt omdat er geen urine meer over is.  

Een werkelijke verstopping als oorzaak dat je hond niet kan plassen

In dit geval wordt de blaasuitmonding of de plasbuis geblokkeerd en de oorzaak dat je hond niet kan plassen. Dit kan ontstaan doordat de wand van de plasbuis opgezwollen is. Ook kan het zo zijn dat er een klein blaassteentje in klem is komen te zitten. Daarnaast is bij oudere niet gecastreerde reuen de prostaat ook nog wel eens een reden om de blaasuitmonding af te knellen. Een minder vaak voorkomend probleem is een tumor in de plasbuis die voor een blokkade zorgt. Kenmerkend bij een werkelijke blokkade van de urinewegen is dat de blaas zeer vol zit en hard aan voelt. 

Reu doet er lang over om zijn blaas te legen.

Herhaaldelijk proberen te plassen zonder urine

In heel veel gevallen heeft de reu het gevoel dat hij moet persen. In de eerste plaats zal hij dan nog wel wat urine uitplassen tijdens het persen. Maar op een gegeven moment is de urine op. Voor een eigenaar lijkt het dan dat hun hond niet kan plassen. Een oorzaak voor persen kan een blaasontsteking zijn. Maar ook kan een persreflex worden opgewekt wanneer er een massa in het bekken zit. Bijvoorbeeld wanneer er ontlasting in de dikke darm zit die er niet makkelijk uit kan komen. Of als het gaat om een ongecastreerde oudere reu dan kan zijn prostaat zodanig vergroot zijn en in zijn bekken zitten zodat er persdrang ontstaat. Maar in een zeldzaam geval kan er ook sprake zijn van een tumor in de bekkenholte die persdrang oplevert. Kenmerkend hierbij is dat de blaas leeg is in tegenstelling tot bij een werkelijke verstopping waarbij de blaas vol zit. 

Levensbedreigende situatie

In beide gevallen moet een hond uiteraard onderzocht worden. Hij heeft immers pijn, of op zijn minst een oncomfortabel gevoel. Of hij werkelijk niet kan plassen of dat het maar zo lijkt dat hij niet kan plassen moet vastgesteld worden. Wanneer je niet kan plassen kan dit binnen 24u tot de dood van je hond leiden. Ga dus op zeer korte termijn naar je (spoed)dierenarts. 

De oorzaak waardoor een hond niet kan plassen wordt vastgesteld door een echografie van de blaas en urinewegen.

Diagnose stellen als je hond niet kan plassen.

Nogmaals, het is belangrijk dat je met je hond naar een spoedarts gaat wanneer je hond niet kan plassen. Mocht je zelf je hond al willen onderzoeken in de tussentijd dan is zijn blaas het eerste waar je naar moet voelen. Deze zit achter in zijn buikholte vlak voor zijn bekken. Meestal ongeveer halverwege tussen de laatste rib en de heupen. Bij grotere honden vaak iets meer richting de heupen toe. Afhankelijk van de grootte van je hond voelt een overvolle blaas aan als een harde mandarijn bij een kleine hond en een harde extra grote sinaasappel bij een grote hond. Let er wel op dat je goed in zijn buikholte zelf voelt en niet in een vetbuikje onder de buikholte wanneer je hond wat te dik is. Druk op de blaas hoort niet pijnlijk te zijn. 

Een vergrote blaas

Voel je een grote blaas? Dan zit er waarschijnlijk een verstopping die de oorzaak is dat je hond niet kan plassen. Deze zal opgeheven moeten worden. Een dierenarts is de enige die je hierbij kan helpen. Er wordt met behulp van röntgenfoto’s of een echo gekeken naar de oorzaak van de blokkade. Afhankelijk van de oorzaak zullen ze met een behandelplan komen. Vaak zullen ze proberen een urinekatheter te plaatsen. Dit houdt in dat er een buisje via de penis naar binnen geschoven wordt naar de blaas toe. Daarmee duwen ze de oorzaak van de blokkade terug naar de blaas. Indien nodig verwijderen ze deze oorzaak door middel van een blaasoperatie. Het kan echter ook zo zijn dat ze met een kleine camera gaan kijken wat de oorzaak van de blokkade is. 

Een lege blaas

Voel je geen grote blaas? Dan kan het zijn dat je het onderzoek niet juist uitvoert. Het kan ook zijn dat je hond wel gewoon kan plassen, maar dat hij op de een of andere manier persneigingen heeft. Dit kan door een blaasontsteking komen. Gezien de ernst van een verstopping is het niet verstandig om af te wachten. Maar mocht je dit persé toch willen dan kun je zelf een urine onderzoek doen. Probeer hiervoor je hond even een uur of twee niet te laten persen zodat er wat urine ophoopt in de blaas. Daarna laat je hem wel weer persen terwijl je een schoon bakje onder zijn penis houdt. Waarschijnlijk komen er nu wel wat druppels uit. Deze urine kun je vervolgens onderzoeken met behulp van urine teststrips. Hiervoor kun je onderstaande teststrips gebruiken. 

Het onderzoekstripje doop je in de urine en haalt hem er gelijk weer uit. Het stripje moet nat zijn op alle vakjes. Na 30 seconden kun je het natte stripje met de urine van jouw hond vergelijken met de bijgeleverde normaalwaarden. In een normale urine zit geen bloed, geen eiwit (proteine) en geen leukocyten. Zit dit er bij jouw hond wel in? Dan is er waarschijnlijk sprake van een blaasontsteking. Bij oudere reuen die niet gecastreerd zijn is een prostaatvergroting ook mogelijk wanneer deze waarden in de urine verhoogd zijn. 

Behandeling wanneer je hond niet kan plassen

Blaasontsteking

Is er sprake van een blaasontsteking dan is hier in principe een antibiotica-kuur van je dierenarts voor nodig. Wil je het eerst zelf proberen op te lossen dan moet je je hond een voeding geven die blaasproblemen tegen gaat. 

Royal Canin Urinary: geschikt voor kleine honden tot 15kg. Niet geven aan honden jonger dan een jaar oud. 

Royal Canin Urinary: geschikt voor grote honden vanaf 15kg. Niet geven aan honden jonger dan een jaar oud. 

Naast het geven van de voeding kun je de blaasontsteking extra aanpakken door het geven van de volgende voedingssupplementen. 

De klachten horen met zowel de voeding als de supplementen na een dag of 3-4 duidelijk te verminderen. 

Prostaat problemen

Je dierenarts kan bij een vergrote prostaat een medicijn voorschrijven dat de prostaat verkleint. Bij milde problemen van de prostaat kun je ook gebruik maken van voedingssupplementen die de prostaat gezondheid ondersteunen. Belangrijk is dat je hond zijn urine wel kwijt kan. Deze middelen werken immers niet binnen een dag en niet kunnen plassen kan wel binnen een dag dodelijk aflopen. Bij twijfel ga je dus echt liever naar je dierenarts. 

Niet goed kunnen poepen

Heeft je hond last van constipatie en zit hij daarom te persen? Dan kun je hem in zijn anus een pipet microlax geven. 

De microlax zorgt voor wat extra glijmiddel en geeft de darm extra kracht om de ontlasting eruit te werken. Dit hoort al binnen een kwartier een flinke berg ontlasting op te leveren. Geef niet meer dan 1 microlax per keer. En gebruik voor kleine honden slechts een halve tube. 

Om constipatie de komende tijd te voorkomen kun je gebruik maken van AA laxulon. 

De dosering is 3ml per 5kg lichaamsgewicht 1x per dag. Is jouw hond dus 15kg dan moet je hem 1x per dag 9ml door zijn voeding heen geven. 

Hond krijgt een urinekatheter zodat hij zijn urine toch uit zijn lichaam kwijt kan.

Heb je behoefte aan extra advies wanneer het lijkt dat je hond niet kan plassen?

Je kunt dan gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Je stuurt dan een berichtje aan dierenarts Nanda. Zij zal je helpen bij het probleem van je hond. Op de Home-pagina vind je meer informatie hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten zijn voor het geven van advies.