Inleiding

Een vetbult is de meest voorkomende soort goedaardige (en dus niet-kankerachtige) tumor bij honden. We noemen ze ook wel een lipoom. Het zijn meestal zachte bulten onder de huid. Je kunt ze vrij goed bewegen ten opzichte van de onderliggende weefsels. Hoewel lipomen meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze op sommige plekken wel oncomfortabel worden voor de hond als ze te groot worden. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van lipomen bij honden.

Symptomen van een vetbult bij je hond

Het meest opvallende symptoom van een vetbult bij honden is een zachte, iets verplaatsbare knobbel onder de huid. Lipomen kunnen overal op het lichaam van een hond voorkomen, maar ze komen het meest voor op de borst, buik, flank en poten. Ze kunnen heel klein blijven, maar ook gigantische afmetingen aannemen. Niet zelden zien we ze van wel 40cm in diameter. Honden waar het bij ontstaat zijn meestal van middelbare tot seniore leeftijd. Naarmate vetbulten groeien, kunnen ze oncomfortabel worden voor de hond en zelfs moeilijk voor hen om zich te bewegen. Stel je immers voor dat je in je oksel een grote bult hebt zitten. Dan kun je je arm niet meer goed bewegen. 

Maar gevaarlijk is een vetbult bij je hond gelukkig niet. Honden die één vetbult hebben krijgen er vaak op korte termijn meerdere. Honden die te dik zijn hebben vaker last van vetbulten. Daarnaast zijn hun vetbulten gemiddeld genomen ook groter dan de vetbulten bij honden met een normaal gewicht. 

Een lipoom is een veel voorkomende bult op de flank bij een hond.

Oorzaken van een vetbult bij je hond

De exacte oorzaak van lipomen bij honden is niet bekend. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol aangezien bepaalde rassen er meer gevoelig voor zijn. Vooral de Labrador heeft er vaak last van. 

Er is een ongecontroleerde celgroei van de vetcellen. Normaal gesproken is er tijdens de puppy-periode een groei van het aantal vetcellen, maar stopt deze groei in aantallen wanneer ze volwassen zijn. Wanneer een hond te zwaar wordt vullen deze vetcellen zich met vet en worden dan groter. Het aantal vetcellen blijft ongeveer gelijk, ondanks dat een hond dikker wordt. Bij een vetbult is er dus wel een vermeerdering van vetcellen op die locatie. Hebben honden overgewicht dan gaan die overmatige hoeveelheid vetcellen ook nog eens groter van vorm worden. Heeft een hond dus overgewicht en een vetbult? Dan zal deze vetbult kleiner worden wanneer de hond afvalt. Maar hij zal niet helemaal verdwijnen omdat de vetcellen zelf wel krimpen, maar niet in aantal minder worden. 

Diagnose van een vetbult bij je hond

Als u vermoedt dat uw hond een vetbult heeft, is het belangrijk om deze bult door een dierenarts te laten onderzoeken. De dierenarts zal met een naaldje wat van de cellen uit de bult opzuigen. Daarna doet hij deze cellen op een klein glaasje en kan onder de microscoop allemaal vettige bolletjes zien. Het lijkt een beetje op wanneer je olie in water druppelt. Dan zie je allemaal ronde vetbolletjes bij elkaar ontstaan en bovenop het water liggen. Dit uiterlijk is uniek voor een vetbult. Doorgaans is het duidelijk dat het hier gaat om een lipoom oftewel een vetbult. Indien er twijfel is zal het alsnog opgestuurd worden naar een laboratorium. 

met behulp van een naald zuigt de dierenarts enkele cellen uit de bult. Hiermee kan verder onderzocht worden om welke soort bult het gaat.

Behandelingen voor een vetbult bij je hond

In de meeste gevallen is het niet nodig om een vetbult bij je hond te laten verwijderen. Dat komt omdat ze goedaardig zijn. Ze zullen dus niet uitzaaien naar andere plekken. Hoewel dat soms wel zo lijkt. Maar elke vetbult ontstaat individueel. Ook al heeft een hond er 30. Als de vetbult echter ongemak veroorzaakt of de mogelijkheid tot bewegen bij de hond beïnvloedt, wordt geadviseerd om het te laten  verwijderen. Dit kan door middel van een operatie, waarbij de hele vetbult bij je hond wordt verwijderd. 

Preventie van een vetbult bij je hond

Hoewel de exacte oorzaak van vetbulten bij honden niet bekend is, kan het behouden van een gezond gewicht en het voeren van een  evenwichtige voeding helpen om hun ontwikkeling te voorkomen. Overgewicht kun je ook proberen te voorkomen of op te lossen door veel beweging en door het geven van een vezelrijke voeding. Hierin zitten minder calorieën en de vezels zorgen voor een meer verzadigd gevoel. Je hond zal (als het goed is) minder om eten zeuren en toch gaan afvallen. Een voorbeeld van een vezelrijke voeding is Royal Canin Satiety.

Voor de kleine honden

Voor de grotere honden

Conclusie

Vetbulten zijn de meest voorkomende soort goedaardige tumoren bij honden. Ze komen voor als zachte massa onder de huid. Hoewel ze normaal gesproken geen gevaar vormen voor de gezondheid van de hond, kunnen ze wel oncomfortabel zijn en de bewegingsvrijheid beïnvloeden. Als je vermoedt dat je hond een vetbult heeft, is het verstandig om hem door een dierenarts te laten onderzoeken. Het behouden van een gezond gewicht en het voeren van een evenwichtige voeding kan bijdragen aan de preventie van lipomen bij honden, maar daarnaast ook bestaande vetbulten verminderen in omvang. 

 
Overgewicht bij honden geeft meer kans op vetbulten bij je hond.

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts?

In dat geval kun je via onderstaande whatsapp knop een bericht sturen aan dierenarts Nanda. Stuur gerust (scherpe!) foto’s of een flimpje van de vetbult mee. Op de Home-pagina kun je meer lezen over hoe het vragen om advies in zijn werk gaat en wat de kosten ervoor zijn.