Heeft je hond (of kat) net chocolade gegeten?​

Dan wil je niet eerst een heel artikel doorlezen. Daarom ga je nu eerst berekenen of er een kans is op ernstige problemen als gevolg van chocolade vergiftiging bij je hond. De uitleg volgt later in dit artikel.  

Je hebt de volgende gegevens nodig:
1. Hoeveel weegt je hond?
2. Hoeveel chocolade heeft je hond binnen gekregen (in grammen)?
3. Is het pure, melk of witte chocolade? Of wellicht cacaodoppen?

Melkchocolade (35% cacao):

(Hoeveelheid opgegeten melkchocolade in grammen) / (kg lichaamsgewicht van jouw hond) = 

De uitkomst moet onder de 4,4 zitten. In dat geval is er nagenoeg geen risico op problemen. Zit het erboven dan is er een behoorlijke kans dat hij vergiftigingsverschijnselen krijgt.  Zit de waarde boven de 6,6 dan is er zelfs risico op overlijden van je hond of kat. Wanneer er een kans is op vergiftigingsverschijnselen moet je met spoed contact opnemen met je dierenarts om je hond of kat te laten braken. 

(rekenvoorbeeld: een hond van 10kg heeft 100 gram melkchocolade gegeten. 100/10=10 en 10 is meer dan 4,4. Bij deze hond kunnen we problemen verwachten als gevolg van chocolade vergiftiging, sterker nog, deze hond kan zelfs overlijden wanneer er niets gedaan wordt.)

Pure chocolade (60% cacao):

(Hoeveelheid opgegeten pure chocolade in grammen) / (kg lichaamsgewicht van jouw hond) = 

De uitkomst moet onder de 2,6 zitten. Zit het erboven dan is er een behoorlijke kans dat hij vergiftigingsverschijnselen gaat krijgen. Zit de waarde zelfs boven de 3,8 dan is er zelfs risico op overlijden van je hond of kat. Wanneer er een kans is op vergiftigingsverschijnselen moet je met spoed contact opnemen met je dierenarts om je hond of kat te laten braken. 

(voorbeeld: een hond van 10kg heeft 30 gram pure chocolade opgegeten. 30/10=3 en dit zit boven de 2,6. Ook bij deze hond kunnen we problemen verwachten als gevolg van chocolade vergiftiging, echter is de kans op overlijden niet zo groot.)

Extra pure chocolade (80% cacao):

(Hoeveelheid opgegeten extra pure chocolade in grammen) / (kg lichaamsgewicht van jouw hond) = 

De uitkomst moet onder de 1,9 zitten. Zit het erboven dan is er een behoorlijke kans dat hij vergiftigingsverschijnselen gaat krijgen. Zit de waarde zelfs boven de 2,9 dan is er een kans op overlijden wanneer er geen medische behandeling ingesteld wordt. Wanneer er een kans is op vergiftigingsverschijnselen moet je met spoed contact opnemen met je dierenarts om je hond of kat te laten braken. 

(voorbeeld: een hond van 10 kg heeft een extra puur chocolade eitje gegeten van 8 gram. 8/10=0,8. Deze waarde zit onder de 1,9. De kans op problemen is zeer klein.

Cacao-doppen (3% theobromine):

Hoeveelheid opgegeten cacao-doppen in grammen / kg lichaamsgewicht van jouw hond = 

De uitkomst moet onder de 1,3 zitten. Zit het erboven dan is er een behoorlijke kans dat hij verschijnselen gaan krijgen als gevolg van de chocolade vergiftiging. Zit de waarde zelfs boven de 2,0 dan is er zelfs kans op overlijden.

Witte chocolade: 

Geen nood, er zit geen cacao en dus geen theobromine in witte chocolade. Je hond (of kat) zal geen problemen krijgen. 
Chocolade vergiftiging: vooral bij honden die stiekem eten durven stelen.

Waarom is chocolade nou giftig voor honden en katten?

In chocolade zit de stof Theobromine. De lever zet deze theobromine om in een andere stof om het via de urine te kunnen afvoeren uit het lichaam. Bij mensen is de gevormde stof echter (zeer waarschijnlijk) anders dan bij honden en katten. Vandaar dat mensen heerlijk kunnen genieten van chocolade en honden en katten niet. Bij hen zorgt de gevormde stof voor problemen. Bij honden is dit meestal na 1-4u na opname en het kan tot 4 dagen aanhouden. Onder andere braken, diarree, buikpijn, onrust, hyperactiviteit, versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk, meer urine produceren en later ook voor een versnelde hartslag, hartritmestoornissen, spiertrillingen, te hoge lichaamstemperatuur en, indien er echt veel chocolade gegeten is, tot de dood.

Katten en chocolade vergiftiging

Bij katten is er zelden sprake van chocoladevergiftiging en zijn er dus weinig gegevens bekend. De manier van verwerken van chocolade is bij katten hetzelfde als bij honden en dus verwachten ze dezelfde waarden te kunnen hanteren bij katten.

 

Vaak chocolade van minder goede kwaliteit in Nederland

In chocoladeproducten op de Nederlandse markt varieert de hoeveelheid theobromine heel erg. Het varieert namelijk ook per cacaoboon en dus per eindproduct. Op de Nederlandse markt komen er producten voor met 26mg theobromine per gram cacao. Daarom zijn bovenstaande berekeningen gebaseerd op die waarde. Zeer veel chocoladeproducten hebben echter (veel) minder theobromine per gram cacao. Er is dus ook een grote kans dat een dier een bepaalde hoeveelheid chocoladeproduct gegeten heeft waar hij volgens de berekening toch flink ziek van moet zijn, maar waarvan hij in de praktijk niet tot nauwelijks ziek werd. Dat is dus niet omdat de dierenarts geldt van je wil aftrochelen, maar omdat de kans bestaat dat hij wel degelijk die hoeveelheid theobromine heeft binnen gekregen. Het blijkt overigens dat er vooral veel schommelingen zijn bij melkchocolade-producten in de hoeveelheid theobromine per gram chocolade. Bij pure chocolade is die schommeling veel minder.

Chocolade vergiftiging kan dodelijk aflopen

Wat moet je doen in geval van chocolade vergiftiging?

Heeft je hond te veel chocolade opgegeten in de afgelopen 3-4 uur en dus een chocolade vergiftiging? Dan is het verstandig om met spoed naar je dierenarts te gaan om een injectie te laten geven zodat je hond de chocolade uitbraakt. Zo komt de meeste hoeveelheid chocolade er weer uit. Wanneer dit niet lukt dan zal er waarschijnlijk voor gekozen worden om je hond onder narcose te brengen en zijn maag leeg te spoelen. Daarnaast kun je actieve kool granulaat geven, bijvoorbeeld Norit Carbomix. Actieve kool bindt giftige stoffen aan zich waardoor de theobromine niet opgenomen kan worden door het lichaam. Het komt er dan gewoon via de ontlasting weer uit. Het schijnt dat de gewone Norit tabletten niet genoeg theobromine kunnen opnemen, het moet echt een granulaat vorm zijn. (Mocht je dat niet kunnen kopen, dan is de tablet vorm altijd nog beter dan niets doen, lijkt mij).

Heeft u behoefte aan overleg met mij?

Dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Maar als er sprake is van chocolade opeten, wacht dan niet langer dan 15 minuten op een reactie van mij. Reageer ik niet binnen die 15 minuten, dan dient u contact op te nemen met uw eigen dierenarts. 

Dit artikel is geschreven met behulp van informatie die ik gevonden heb op de site van het vergifcentrum. 

Chocolade vergiftiging komt bij katten minder vaak voor. Zij vinden chocolade over het algemeen minder lekker.