Inleiding

Twintig jaar geleden was het heel simpel. Een hond en kat moest gecastreerd worden. Dat was het beste. Punt. Inmiddels komen we als dierenarts hier wel iets op terug. Niet altijd is een castratie noodzakelijk. 

Castratie bij de reu

Eerst maar eens het verhaal over de reu. Inmiddels is het advies als dierenarts niet meer standaard dat een reu gecastreerd moet worden. Medisch gezien heeft dat namelijk geen voordelen. Er zijn aandoeningen die ontstaan doordat ze niet gecastreerd werden, maar door ze pas te castreren als die aandoening er werkelijk is, is dat vrijwel altijd vroeg genoeg. Zo heb je bijvoorbeeld prostaat hyperplasie. Dat is een geneeskundige term voor een vergrootte prostaat. Deze is in veruit de meeste gevallen goedaardig en kun je oplossen door een reu te castreren. Er zijn ook medicijnen voor, maar dat is even niet van toepassing voor dit verhaal. 

Probleemgedrag aanleiding voor castratie

Eigenlijk adviseer ik zelf mensen pas te kiezen voor een castratie als het gedrag van de reu problemen veroorzaakt. Met name een grote mate van macho-gedrag naar andere honden, of overmatig rijden op voorwerpen of benen. Of simpelweg een reu die in de buurt woont van een teef en die telkens als zij loops is gedurende 3 maanden nagenoeg niet eet. In deze gevallen helpt het in de meeste gevallen door ze te operatief te castreren. 

Chemische castratie

Is een eigenaar daar zelf niet van overtuigd dan stel ik meestal voor om een hormoon onderdrukkend middel te injecteren die gedurende ongeveer 6 maanden tot een jaar werkt. Dan kan de eigenaar rustig eens beoordelen of het ongewenste gedrag vermindert en of de hond nog wel levenslustig en vrolijk blijft. Het gebeurt maar zelden dat een eigenaar zegt dat het niet werkte. En als het wel werkt dan kunnen ze bij terugkomst van het nadelige gedrag alsnog kiezen voor een operatieve ingreep of de injectie herhalen. Mocht een eigenaar nog niet gemotiveerd zijn dan gooi ik mijn laatste redmiddel in de strijd en zeg tegen een eigenaar: “stel, u heeft altijd zin in seks. Maar u mag het nooit. Zou u daar nou niet heel gefrustreerd van worden?” Werkt zeker bij mannen nagenoeg altijd!

Castratie bij de reu heeft geen medische voordelen

Castratie bij de kater

Nu over katers. Dat is weer een beetje anders. Ik zie namelijk toch wel heel veel kittens voorbij komen. De asiels zitten zo absurd vol met kittens als het weer voorjaar is. Daar ga ik niet aan beginnen. Ik adviseer ALTIJD om katers te laten castreren. Voor zover mij bekend is er ook nog geen reden om te zeggen dat ze niet gecastreerd zouden moeten worden. Ongecastreerde katers gaan ook vaak dagen op stap zodat je ze lange tijd niet ziet. Niet zelden blijven ze helemaal weg. Ze plassen overal tegenaan en echt, die geur…! De urine-geur van een ongecastreerde kater is echt smerig. En hardnekkig. Om dan nog maar te zwijgen over het verwonden van de andere katten en poezen in de buurt. Het is een kwestie van tijd dat er een boze buurman/vrouw op je af komt met een rekening van de dierenarts.

Gewoon met 6 maanden leeftijd laten castreren. Een ingreep (het is haast geen operatie te noemen) van 2 minuten plus narcose tijd. Gewoon doen! Als je een beetje rondbelt dan kun je vast wel een dierenarts vinden die het voor 50 euro doet.

Alternatieven voor onderdrukking sexueel gedrag

Kiest u ervoor om uw hond niet te laten castreren ofwel om uw kater niet te laten castreren (hoe kan dat na mijn verhaal?) dan kunt u in elk geval ook nog het volgende proberen: Puur Natuur HypersexHet onderdrukt de zin in een dekking en daardoor ook de drive om andere reuen of katers te lijf te gaan. Ook de eetlust van de reu in de buurt van een loopse teef is beter dan wanneer hij het middel niet krijgt. Het is homeopatisch, maar ik heb al veel positieve reacties gehad van eigenaren. Dus zeker het proberen waard als u uw hond of kat niet wilt laten castreren.

Overleg met mij?

Nog steeds niet overtuigd of heeft u nog vragen over dit onderwerp? Dan kunt u mij om advies vragen via whatsapp.