Inleiding

Honden en katten hebben vrij regelmatig last van hun oren. Je ziet ze dan vaak met de kop schudden, met pootjes over één of beide oortjes wrijven en soms ook gewoon met de kop tegen van alles en nog wat aan schuren (bij katten kan dit natuurlijk ook gewoon kopjes geven zijn!). Dit doen ze omdat ze jeuk en pijn ervaren aan hun oor. De reden kan een oorontsteking bij de hond of kat zijn.

Onderzoeken of er een oorontsteking bij hond of kat aanwezig is.

Tijd om eens wat beter in het oor te gaan kijken dus! Heeft een hond of kat heel erg veel pijn dan kan dit soms nog wel eens een uitdaging zijn. Maar de meeste dieren laten het goed toe. 

Je legt je linkerhand (indien je rechtshandig bent! Ben je linkshandig dan gebruik je je rechterhand) onder de kin met je duim aan de kant van het oor dat je wilt bekijken. Dan leg je je andere hand met je handpalm boven op de kop. Dan kun je vervolgens voorzichtig de oorschelp vastpakken en aan de binnenkant van de oorschelp kijken of je iets afwijkends ziet. Vervolgens kijk je in de gehoorgang, dat is het gat dat je aan de onderkant van de oorschelp ziet. 

Zowel de oorschelp als de gehoorgang hoort een lichtroze kleur te hebben (tenzij er een gepigmenteerde huid zit), niet overmatig warm aan te voelen, niet schilferig te zijn en niet vies. Gebruik je neus ook even. Een oorontsteking bij een hond of kat stinkt behoorlijk. Zie je een rode gehoorgang of oorschelp, etter, bloed, veel donkerbruin oorsmeer of ruik je een vieze lucht? Dan is de kans groot dat er sprake is van een oorontsteking.

Oorontsteking of oorpijn bij hond of kat: hoe onderzoek je het oor?
Oorontsteking bij hond of kat: hoe onderzoek je het oor?
Oorontsteking en oorpijn bij hond of kat: hoe onderzoek je een oor?

Oorzaak oorontsteking bij hond of kat

Oormijt

Een oorontsteking bij hond of kat kan door verschillende oorzaken ontstaan. Zo komt er vaak oormijt voor in een oor. Dit is een beestje dat leeft van de huid en oorsmeer van de gehoorgang. Deze kriebelt behoorlijk en zorgt ervoor dat het oor geïrriteerd raakt. Vervolgens kunnen de kleine wondjes die ontstaan makkelijk gaan infecteren met een ontsteking tot gevolg.

Oormijt onder de microscoop
Gisten

Ook kan een oor ontstoken raken door een overgroei van gisten. Vooral bij honden ontstaat dit vaak. In het oor leven altijd wel een paar gisten, maar soms is er tijdelijk iets mis in de natuurlijke weerstand van het oor en kunnen die gisten heel erg veel gaan vermeerderen met een oorontsteking tot gevolg.

Bacteriën

En wat natuurlijk ook kan is gewoon simpelweg dat er heel veel bacteriën gaan vermeerderen in het oor. Ook dan ontstaat er een oorontsteking.

Naar de dierenarts bij ernstige gevallen.

Wanneer je hond of kat er echt veel last van heeft dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Die mag sterkere medicijnen voorschrijven dan medicijnen die je zonder recept kunt krijgen. Wellicht kan hij ook zien of het gaat om een gist, oormijt of bacterie en hij of zij kijkt even of het trommelvlies nog heel is.

Thuis behandeling

Reinigen

Mocht je toch zelf iets willen proberen zonder naar je dierenarts te gaan dan is het belangrijk om eerst het oor schoon te maken. Hiervoor kun je deze doekjes gebruiken. Je doet ze om je vinger heen en vervolgens maak je de gehoorgang en de oorschelp schoon. Doe dit niet overmatig goed want de huid is daar erg kwetsbaar. Het gaat er gewoon om dat de grootste hoeveelheid troep eruit is zodat de middelen die je er vervolgens in doet wel goed bij de oorhuid kunnen komen. Het hoeft niet spik en span te zijn. Daarnaast leeft oormijt graag in oorsmeer en hoe minder er daarvan aanwezig is hoe makkelijker de overige mijten, indien aanwezig, aangepakt kunnen worden.

Mijten bestrijden

Vervolgens is het verstandig om in elk geval een product te gebruiken dat oormijten doodt. Dit moet je geven aan alle honden en katten in huis (een konijn heeft er soms ook last van, maar andere dieren hebben zelden last van oormijt).  Helaas zijn de echt goede middelen alleen bij de dierenarts te koop (advocate en stronghold), maar onder andere Vectra 3D werkt ook tegen oormijt bij honden. Hier vind je de juiste doseringen:  Vectra 3D XS 1,5 – 4kg, Vectra 3D S 4 – 10kg, Vectra 3D M 10 – 25kg, Vectra 3D L 25 – 40kg. Vectra Felis werkt niet tegen oormijt. Bij katten kun je beter gebruik maken van deze vlooien/tekenband. Deze werkt ook tegen mijten. 

De infectie onderdrukken

Nadat de oormijt in elk geval aangepakt is, moet de oorontsteking bij de hond of kat zelf ook nog aangepakt worden. Dat kun je doen met Dermiel Oordruppels. Deze oordruppels gaan bacteriegroei en gistengroei tegen en hebben ook een extra remmende werking op oormijten. Ook verzorgt het de genezing van de huid van de gehoorgang. 

Regelmatig terugkerende oorontstekingen bij de hond of kat

Wanneer uw hond nu heel vaak last heeft van een oorontsteking, dan kunt u ook preventief zure oordruppels 2x per week in de oren doen. Doordat de gehoorgang dan een zuurdere omgeving wordt groeien bacteriën en gisten minder goed en ontstaan er minder snel oorontstekingen. 

Helpt dat nog onvoldoende om de oorontstekingen te onderdrukken dan kan er ook sprake zijn van een allergie. Allergieën zijn er voor voedingsstoffen ofwel voor omgevingsstoffen. Een allergie voor voeding kunt u proberen op te lossen door Royal Canin Anallergenic voeding te gaan geven aan uw hond. Naast deze voeding mag u dan niets anders geven tijdens de testperiode. Dus geen snoepjes of koekjes. U mag enkel de brokjes gebruiken van zijn voeding als u hem een beloning wilt geven. En de testperiode duurt minimaal 8 weken, maar in het geval van oorontstekingen dient u een periode te nemen waarin u normaal gesproken minimaal 2 oorontstekingen gehad zou hebben. Hier leest u een uitgebreide uitleg over allergieën

Oorhematoom

In sommige gevallen kunnen honden of katten zodanig hard met hun kop schudden bij een oorontsteking dat er een bloeding in de oorschelp ontstaat. Er zit dan een zachte bobbel op de schelp van uw hond of kat. Dit kan 1cm groot zijn, maar ook de gehele oorschelp omvatten. Dit kan vanzelf genezen, maar dan ontstaat er meestal een verschromelde oorschelp. Mocht u dat willen voorkomen dan is het verstandig om even naar uw dierenarts te gaan. Deze kan dan kijken wat er bij uw hond of kat mogelijk is. 

Wenst u nog even te overleggen met mij?

Heeft u er behoefte aan om even met mij te overleggen over de oren van uw hond? Dan mag u mij een whatsapp bericht sturen.