Afgebroken tand

Het gebit van een hond zoals het eruit hoort te zien.

Inleiding

Wanneer u ziet dat uw  hond een afgebroken tand heeft dan schrikt u vaak wel even.  Het is dan belangrijk om te kijken of de wortelholte ook open is en of er nog meer schade is in de bek van uw hond. Het wortelkanaal is het middelste kanaal van de tand waar bloedvaten en zenuwen doorheen lopen. Dat kanaal voorziet die tand van voedingsstoffen en gevoel. 

Infectie als gevolg van een afgebroken tand

Wanneer deze open is dan bestaat namelijk de kans dat er een bacterie vanuit de mond via dat kanaal in het kaakbot gaat zitten. Daar kan dan een infectie van de kaak ontstaan. Is het wortelkanaal open dan is het advies om wel even langs de dierenarts te gaan. Deze zal dan wellicht een antibioticum-kuur voorschrijven voor de periode dat de holte nog open ligt en een pijnstiller voor de eerste paar dagen geven. 

Afgebroken schilfertje van de tand

Is het slechts een schilfertje dat afgebroken is en is de wortelholte niet open? Dan is het slechts een heel gevoelige tand, maar dat gaat zijn lichaam vanzelf herstellen. Een behandeling is dan niet persé nodig.  Hoewel soms een pijnstiller voor uw hond best prettig kan zijn. 

Andere beschadigingen

Ziet u ook nog wondjes in de bek van uw hond? Dan kunt u meer informatie daarover lezen over grote wonden en hier over kleine wonden

Afgebroken tand bij werkhonden

Dit advies geldt overigens niet voor werkhonden zoals politiehonden of pakwerkhonden. Bij hen is een afgebroken tand altijd een spoedgeval. Voor hen is het van belang dat de tanden en kiezen in optimale conditie zijn om de grote krachten tijdens hun werk op te kunnen vangen. Ze kunnen het voor hun werk niet veroorloven om een tand of kies te missen. Deze dieren dienen dan ook altijd naar de dierenarts te gaan en deze zal u waarschijnlijk doorsturen naar een specialist die de tand hopelijk nog kan herstellen. 

En goed gebit zorgt voor een goede manier om dingen vast te grijpen of te kauwen.

Overleg gewenst?

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over het gebit van uw hond dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.