Wat als de anus van je kat uitsteekt – DIY oplossingen

In dit artikel bespreken we wat je kunt doen als de anus van je kat uitsteekt. We bespreken de mogelijke oorzaken, symptomen, en DIY-oplossingen voor dit probleem. Het uitsteken van de anus bij je kat kan verschillende oorzaken hebben, zoals constipatie, anaalklier-overvulling, anusprolaps, of tumoren. We geven je praktische adviezen om je kat te helpen, variërend van laxeermiddelen en vezelrijke voeding tot het legen van overvolle anaalklieren. Ook leggen we het belang uit van voldoende vochtinname, lichaamsbeweging, en speciale voeding om herhaling van het probleem te voorkomen. 

Anus van een kat steekt uit waardoor hij de behoefte voelt om eraan te likken.

Wat zie je als de anus van je kat uitsteekt?

Wanneer de anus van je kat naar buiten komt zetten dan is dat doorgaans wel goed te zien. De anus van je kat hoort wat naar binnen te vallen in het holletje onder zijn staart en tussen zijn twee zitbeen-knobbels in zijn billen. Wanneer de anus van je kat wat meer naar buiten steekt dan ligt hij in ernstige gevallen niet meer in het holletje, maar vormt zelf een bult in dat holletje. 

Vaak zie je ook dat de anus een beetje beweegt. Dus een beetje naar buiten komt, dan weer iets naar binnen trekt en dan weer naar buiten komt. De anus van je kat staat ook vaak wat gespannen als hij uitsteekt. 

Welke symptomen kun je opmerken als de anus van je kat uitsteekt?

Als de anus van je kat uitsteekt, oftewel naar buiten komt zetten dan kan je kat ook nog andere symptomen hebben. Veel geziene symptomen zijn:

  1. Persen
  2. Sleetje rijden (met zijn billen over de grond schuiven). 
  3. Pijn aan zijn anus
  4. Gezwollen anus, samen met de uitpuilende anus
  5. Minder willen of kunnen poepen
  6. Overmatig likken aan zijn anus
  7. Buikpijn
  8. Weinig eetlust

De symptomen die je zult zien, zeggen ook vaak wat over de oorzaak waarom de anus van je kat uitsteekt. 

 

Kat wil niet dat je naar zijn anus kijkt en verschuilt zich achter een bordje "een beetje privacy a.u.b.".

Welke oorzaken zorgen ervoor dat de anus van je kat uitsteekt?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waardoor de anus van je kat zal uitsteken. Zo kan het gaan om constipatie, anaalklier-overvulling, een anusprolaps of tumoren. We leggen deze oorzaken hieronder uitgebreider uit. 

Constipatie

Wanneer er sprake is van constipatie als oorzaak dat de anus van je kat uitsteekt, dan zit er in het laatste deel van zijn darm heel veel ontlasting. Dus zijn endeldarm kan zich om de een of andere reden niet goed legen. De darm rekt meer en meer uit en hoe meer ontlasting zich erin ophoopt hoe meer vulling er zal komen in zijn bekkenkanaal. Op een gegeven moment zal de anus van je kat dus ook meer naar buiten geduwd worden. Je ziet dan niet alleen de anus naar buiten komen, maar ook de huid die er omheen ligt. Je kunt het haast omschrijven als dat de anus van je kat op een berg ligt. Alleen niet zo prettig om te bedenken dat het dan een berg van poep is. 

Als er sprake is van constipatie dan hebben veel katten ook buikpijn en eten ze slechter. Soms zelfs helemaal niet meer. En eventueel kun je ook zien dat hun hele buik wat boller is, hoewel veel eigenaren dit niet zelf opmerken.

Anaalklier-overvulling

Anaalklieren zijn twee kleine kliertjes die aan de zijkant van de anus zitten. Ze produceren een stinkend goedje dat je kat telkens als hij poept een beetje over zijn poep heen smeert. Op die manier geeft hij zijn unieke geur af aan die keutel. Andere katten weten dan dat deze poep van jouw kat is en dus dat dit zijn territorium is. Als dit proces echter niet goed verloopt, dan hoopt het anaalkliervocht zich op in het kliertje waardoor die vergroot kan raken. 

Wanneer de anus van je kat uitsteekt doordat hij last heeft van overvulde anaalklieren, dan steekt alleen de anus van je kat uit. Je ziet dan in principe geen zwelling om de anus heen. Een uitzondering is dan weer als de anaalklieren ontstoken zijn. Dan kan er in een zeldzaam geval wel een zwelling ontstaan van de huid waarin de anaalklieren liggen. 

Anusprolaps

Bij een anusprolaps steekt de anus in feite niet uit. Nee, het laatste deel van de endeldarm steekt daarbij via de anus naar buiten. De endeldarm is als het ware binnenstebuiten gekeerd en steekt nu via de anus naar buiten. Je kunt dit herkennen aan het feit dat je duidelijk een ander gekleurd weefsel via de anus naar buiten ziet komen. In eerste instantie ziet dat weefsel er licht roze uit, zoals de kleur van je tandvlees. Later kan dit donkerder rood worden doordat de bloedcirculatie in de endeldarm niet goed verloopt. Uiteindelijk zal het weefsel afsterven en dan donkerpaars tot zwart worden. Dit is een medisch noodgeval. Je moet dan ook in dit geval per direct naar je dierenarts toe gaan. Ook ’s avonds of in het weekend!

Tumoren en poliepen

Bij katten komen gelukkig niet heel vaak tumoren aan de anus voor. Poliepen komen iets vaker voor, maar kunnen doorgaans niet al te veel kwaad. Een poliep is een soort paddestoel-achtige woekering van enkele millimeters groot. Een tumor kan uiteraard groter worden. Beiden kunnen de normale stoelgang belemmeren. Heb je dus het idee dat er iets anders speelt dan wat we hierboven beschreven? Dan is het verstandig om dierenarts Nanda om raad te vragen ofwel om met je kat naar je eigen dierenarts toe te gaan. 

Hoe stel je zelf een diagnose?

In vrijwel 95% van de gevallen is er sprake van constipatie of overvulde anaalklieren. In die gevallen zie je dus heel duidelijk een normale anus, maar die steekt verder naar buiten uit dan normaal. Gaat het enkel om de anus die uitsteekt dan is het meestal een overvulling van de anaalklieren. Steekt de anus naar buiten uit inclusief de huid eromheen? Dan is er waarschijnlijk sprake van constipatie. In dat laatste geval is de ontlasting vaak ook erg hard, als het je kat toch gelukt is om een keutel naar buiten te werken. 

Zie je abnormaal weefsel via de anus naar buiten steken? Dan is er mogelijk sprake van een tumor, poliep of anusprolaps. In dit geval is het beter om met je kat naar je dierenarts toe te gaan om dit te laten beoordelen. 

Cartoon van een kat die een pleister op zijn anus heeft omdat zijn anus anders uitsteekt.

DIY behandeling als de anus van je kat naar buiten komt

De behandeling hangt uiteraard af van de oorzaak waardoor de anus van je kat uitsteekt. Is er sprake van constipatie (en mogelijk slechter eten) dan kun je je kat het beste een aantal dagen laxeermiddel geven. De opgehoopte ontlasting zal dan makkelijker naar buiten komen. Daarnaast is het belangrijk dat je kat een vezelrijke voeding krijgt om herhaling te voorkomen. Van deze vezelrijke voeding krijgt hij wel grotere hoeveelheden ontlasting, maar daardoor worden de darmen wel meer geprikkeld om de gevormde ontlasting naar buiten te bewegen. 

Is er sprake van overvulde anaalklieren dan is het nodig om deze te legen. Dit is een vies klusje, maar vrij gemakkelijk uit te voeren. Trek wegwerphandschoenen aan voordat je dit gaat proberen. De anaalkliervloeistof is gemaakt om langdurig te werken en stinkt gigantisch. Even je handen wassen helpt dan ook niet. Je zit nog 3 dagen met stinkende handen als je dit advies in de wind slaat. 

Zodra je de handschoenen aan hebt pak je een stukje toiletpapier en vouwt hem netjes op. Dan kun je dit tegen de anus aan leggen en met je vingers aan de zijkant van de anus als het ware de anus vast pakken. Je knijpt dan zachtjes in de anus alsof je een puistje uitknijpt. Nu voel je als het goed is aan beide kanten dat er iets uit de anus stroomt. Zodra je weet wat je moet voelen kun je de anaalklieren nog iets beter leeg knijpen. Dit proces mag niet pijnlijk zijn voor je kat. Als je klaar bent zou de anus weer zijn normale vorm moeten hebben gekregen. 

Hoe voorkom je dat de anus van je kat uitsteekt?

Heeft je kat vaak last van een anus die uitsteekt? Dan is het verstandig om hem blijvend op een vezelrijke voeding te zetten. Niet alleen om constipatie tegen te gaan, maar ook als zijn anaalklieren steeds weer opnieuw vullen. Doordat hij met deze voeding meer ontlasting krijgt worden de anaalklieren ook vaker gestimuleerd om zich te legen. 

Blijven zijn anaalklieren steeds opnieuw vullen dan kun je ook je kat dagelijks Glandex erbij geven. Dit middel zorgt ervoor dat de anaalklieren gezonder worden en dat de anaalkliervloeistof makkelijker uitgescheiden wordt. 

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat je kat meer gaat drinken. Hoe meer vocht hij in zijn darmen heeft hoe zachter het is en dus hoe minder moeite het kost om zijn darmen te legen. Katten kun je echter niet dwingen om extra te drinken. Maar in de meeste gevallen gaan katten meer en vaker drinken als ze de beschikking hebben over stromend water. Je kunt hier de kraan voor gebruiken, maar die laat je (hopelijk) niet de hele dag aan staan zodat je kat erbij kan als hij zin heeft. In dit geval kun je beter gebruik maken van een drinkfontein voor katten. 

En naast vezelrijke voeding en voldoende water drinken is lichaamsbeweging ook belangrijk. Telkens als je kat beweegt worden ook zijn darmen gemasseerd. Dit zorgt ervoor dat de darmen de inhoud weer een beetje vooruit duwen. Zo zal het dus minder lang in de darmen blijven zitten en is er minder tijd voor het lichaam van je kat om het vocht uit de ontlasting te zuigen. Het resultaat is dat de ontlasting zachter blijft en sneller zijn lichaam zal verlaten. 

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts?

Twijfel je aan de oorzaak waardoor de anus van je kat naar buiten steekt? Of heb je andere vragen? Dan kun je advies vragen aan dierenarts Nanda via onderstaande whatsapp knop. Wat de kosten zijn en hoe het in zijn werk gaat kun je terug vinden op de Home-pagina. Maar hopelijk heb je haar niet nodig en heb je voldoende aan bovenstaande tekst om je kat te helpen om van zijn uitpuilende anus af te komen. Veel succes!