Een tumor aan de anus van je kat

Hoe erg is dat?

In dit artikel bespreken we hoe je een tumor aan de anus van je kat kunt herkennen en welke symptomen je kunt opmerken. We vertellen je welke tumoren er kunnen spelen en welke daarvan kanker zijn. Daarnaast leggen we je uit hoe je dierenarts tot een diagnose kan komen welke tumor je kat aan zijn anus heeft zitten en wat de mogelijke behandeling in dit geval is. Dit hangt namelijk af van het type tumor. Maar in feite moeten ze helaas allemaal operatief verwijderd worden om tot genezing te komen. Aangezien de meeste katten al wat ouder zijn kiest niet iedereen voor een behandeling. We hopen je met dit artikel meer duidelijkheid te geven. 

 

Kat met een perianaal tumor waar een censuur overheen geschreven staat

Hoe herken je een tumor aan de anus van je kat?

De meeste mensen vinden het niet erg lastig om te zien dat er een tumor groeit aan de anus van hun kat. Het zijn doorgaans tumoren met een duidelijke grens, waarbij je ziet dat het uit het oppervlak van de anus-huid uit komt. Deze bult kan nog normale huid over zich heen hebben, maar het kan ook gaan om een tumor die door de huid heen groeit en die je dan herkent als een vlees-achtige bult. Daarnaast komen er ook poliepen voor in de anus van een kat. Dit zijn een soort wratachtige woekeringen die via de anus-opening naar buiten kunnen zetten. 

 

Welke tumoren komen er voor aan de anus van een kat?

We zien verschillende tumoren aan de anus van een kat. Gelukkig komen ze over het algemeen niet heel vaak voor. Je hebt goedaardige tumoren en kwaadaardige tumoren. Deze kwaadaardige tumoren zijn kanker. Als goedaardige tumoren zien we de poliep het meest voorbij komen. Een poliep is een woekering van cellen die afkomstig zijn van het slijmvlies in de anus. Maar ook een perianaal adenoma is goedaardig. Die tumor groeit uit de perianaalkliertjes rond de anus en ontstaat vooral onder invloed van testosteron. Deze tumor zien we dan ook met name bij ongecastreerde katers op seniore leeftijd. 

Onder de kwaadaardige tumoren, dus kankergezwellen, vallen de anaalklier-adenocarcinoma, plaveiselcelcarcinoma en de mastceltumoren. De eerste is een tumor die groeit uit het anaalklier-weefsel, de tweede groeit vanuit het slijmvlies, en de laatste is een kankergezwel dat ontstaat uit mastcellen. Dit zijn cellen die te maken hebben met het afweersysteem van je kat. Ze kunnen op het hele lichaam van je kat voorkomen. 

 

Symptomen bij een tumor aan de anus van je kat

Doorgaans zijn er niet heel veel bijzondere symptomen op te merken. Je kat heeft uiteraard een bult rond zijn anus zitten. Daarnaast kan je kat een beetje irritatie voelen aan zijn anus. In sommige gevallen kan een tumor gaan infecteren waardoor je een stinkende etterende wond zult zien. Je kat zal in die gevallen dan wat meer likken aan zijn anus of met zijn billen over de grond gaan schuren. Mocht de tumor aan de anus van je kat al behoorlijk groot zijn dan kan je kat wellicht ook wat moeite krijgen met het kwijtraken van zijn ontlasting en geconstipeerd raken. Je zult dan zien dat zijn anusregio verder gaat uitsteken en dan bedoelen we niet de tumor zelf. 

 

Hoe weet je welke soort tumor aan de anus van je kat zit en of het kwaad kan?

Helaas kun je daar zelf niet achter komen. Je hebt hier de hulp van je dierenarts bij nodig. Deze kan met een naald wat cellen uit de tumor aan de anus van je kat halen en op een onderzoeksglaasje doen. Deze cellen kunnen opgestuurd worden naar een laboratorium, waar ze gaan onderzoeken welke soort cellen ze zien. Aan de hand van de soort cellen kunnen ze zeggen of het om een kwaadaardige of goedaardige tumor gaat. En welke soort tumor het is. Ook geven het lab vaak in het onderzoek aan hoe aggressief deze tumor lijkt te zijn. Met andere woorden of hij erg snel groeit en of hij makkelijk zal gaan zorgen voor uitzaaiingen. 

 

Behandeling

De tumoren die aan de anus van een kat voorkomen worden in de meeste gevallen operatief verwijderd als dit mogelijk is. Bij de perianaakliertumoren bij ongecastreerde katers is het meestal voldoende om ze te castreren. Ze zullen daarna meestal vanzelf verdwijnen. Poliepen zijn over het algemeen vrij makkelijk te verwijderen door een klein sneetje. De andere tumoren zijn kwaadaardig en zullen wat agressiever verwijderd moeten worden en indien de eigenaar dit wil is het beter om deze katten ook chemotherapie te geven om de kanker te onderdrukken. Daarnaast wordt er ook vaak een rontgenfoto gemaakt van de borstholte om te zien of er wellicht al tekenen zijn van uitzaaiingen. In dat geval heeft een operatie namelijk niet veel zin meer. 

 

Kat houdt een bordje op met No-way!! waarmee hij aangeeft geen zin te hebben in een operatie aan de tumor aan zijn anus.

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat als je een tumor ziet aan de anus van je kat. Hoe kleiner de tumor nog is, hoe makkelijker hij operatief te verwijderen is als je dat wilt. En ook hoe kleiner de kans is op uitzaaiingen. Je dierenarts zal eerst onderzoek doen naar wat de tumor aan de anus van je kat is en dan samen met jou als eigenaar een plan maken voor de behandeling. Niet iedereen wil namelijk chemotherapie of opereren. 

Wat kun je nog doen als je besluit je kat niet te laten opereren?

Laxeermiddel

Helaas bestaat er geen mogelijkheid om de tumor op een goedkope en weinig belastende manier voor je kat op een andere manier te laten verdwijnen dan door middel van een operatie. Maar wel kun je uiteraard je kat ondersteunen tijdens de rest van zijn leven. We noemen dit dan ook palliatieve zorg. Wat jouw kat nodig heeft hangt uiteraard af van zijn klachten. Heeft hij moeite om zijn ontlasting voorbij de tumor te krijgen? Dan kun je hem een laxeermiddel geven. Hierdoor wordt zijn ontlasting veel zachter en kan het beter langs de tumor heen bewegen.  

Honingzalf

Wanneer je kat een tumor aan zijn anus heeft zitten die door weefsels heen groeit dan ontstaat er een soort van open wond rond de anus van je kat. Je kunt je vast voorstellen dat zo’n wond snel geïnfecteerd zal raken omdat het dicht tegen de anus zit. Maar ook gewone huidbacteriën kunnen die tumor-wond gaan infecteren. Het is dan ook verstandig om zijn anus in te smeren met een bacteriedodende zalf. Het mooiste is het om betadine-zalf te gaan smeren, maar aangezien je kat dat zal gaan oplikken moet hij een kraag op. En om hem nou de rest van zijn leven nog met een kraag te laten rondlopen vinden wij niet in het belang van je kat. Daarom adviseren wij om er honingzalf op te smeren. Ook dit werkt antibacterieël en wondverzorgend. Maar uiteraard zal de wond nooit meer dicht groeien omdat het de tumor niet oplost.  

Pijnstiller

Indien je kat ook heel veel pijn heeft dan kun je aan je dierenarts vragen of je kat een pijnstiller voorgeschreven mag krijgen. Ze zullen daar waarschijnlijk niet moeilijk over doen als je daar al geweest bent in verband met het stellen van een diagnose. Hopelijk heeft je kat nog een goede kwaliteit van leven de komende tijd en hoef je voorlopig nog geen afscheid van hem te nemen. Heel veel sterkte!  

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda