Bloed gezien in zijn bek?

Onderzoek oorzaak van bloed in de bek

Wanneer u voor het eerst bloed ziet in de bek van uw huisdier moet u even goed kijken waar het vandaan komt. Probeer uw hond rustig te benaderen en neem een stabiele houding aan. Til eerst maar even aan de zijkant van de bek de lippen op om te kijken of je daar een wondje ziet op het tandvlees en of je een plek ziet waar veel bloed zit. Kijk ook even goed of je losse of afgebroken tanden of kiezen ziet. 

Zie je dit niet dan kun je rustig de bek wat open maken door je ene hand over zijn neusrug te leggen en met de duim van die hand achter de grote hoektand iets naar binnen te duwen. Vervolgens kun je met je andere hand de onderkaak iets naar beneden trekken. Doe dit allemaal rustig en niet te hard want dan zal je hond alleen maar gaan tegen werken. Kijk of je een plek ziet waar meer bloed opgehoopt zit dan op andere plekken. Zie je nog steeds geen wond(je)? Probeer dan onder de tong te kijken. 

Losse tanden of kiezen als oorzaak van bloed in de bek

Heb je niets kunnen vinden. Controleer dan nogmaals of alle tanden en kiezen goed vast zitten en of er geen breuken zitten. Zitten er tanden/kiezen los of zijn ze afgebroken? Klik dan hier

Klein wondje in de bek

Ziet u een klein wondje (kleiner dan 1cm) in de bek van uw hond? U kunt deze dan reinigen met waterstofperoxide. Houdt het wondje de komende dagen goed in de gaten dat er geen infectie ontstaat. Je ziet in dat geval dat het roder wordt en dat er wat etterige uitvloei uit kan komen. Vaak stinkt uw hond dan ook meer uit zijn bek. Mocht u het vermoeden hebben dat het wondje veroorzaakt is door een stok die in het weefsel stak, dan moet u even goed kijken of er niet nog houtsplinters in de wond kunnen zitten. Die moeten er natuurlijk niet in achter blijven. 

Grote wond in de bek

Ziet u een grote wond? Dat wil zeggen, groter dan 1cm. Dan is het wel verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Deze kan dan beoordelen of de wond gehecht moet worden of dat het wellicht met een pijnstiller en antibiotica opgelost kan worden. 
Wonden in de bek van een hond worden vaak veroorzaakt door het spelen met takken.

Overleg met mij

Mocht u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels hebben over uw hond dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.