Losse tand of kies – Wat moet je doen?

Inleiding

Uw hond heeft een losse tand of kies… Super vervelend! Een tand of kies komt eigenlijk maar op twee mankeren los wanneer dat eigenlijk niet hoort. Door een ongeluk of door tandsteen. Zeer zelden zijn er andere oorzaken. Een uitzondering hierop is uiteraard het wisselen van de tanden van het puppy-gebit. Dit start meestal rond de leeftijd van 3 maanden. Doorgaans staan er op een leeftijd van 6 maanden weer prachtig mooie volwassen tanden op hun plek. 

Wanneer tandsteen de oorzaak van losse tanden en kiezen is

In veruit de meeste gevallen van loszittende tanden en kiezen is er sprake van een flinke hoeveelheid tandsteen op die tand of kies. Dit tandsteen gaat tegen het tandvlees duwen, met een tandvleesontsteking tot gevolg. Dit zal er op termijn voor zorgen dat de wortel van de tand los komt te liggen in het kaakbot. Dan begint de tand te wiebelen en dat wordt steeds erger. Tot het zelfs een eigenaar opvalt. Al ver voor die tijd heeft uw hond er pijn van hoewel veel honden dit nauwelijks laten merken. De pijn is vooral erg tijdens het kauwen

Tandsteen bij de hond
Tandsteen (de bruin verkleuring) op de kiezen van een hond

Een losse tand of kies als gevolg van een ongeluk

Maar met enige regelmaat horen we ook dat er sprake was van een ongeluk(je). Van stoeipartijen tot auto-ongelukken. Wanneer er net een verkeerde kracht op de tand/kies komt te staan dan kan hij los gaan zitten of er zelfs geheel uit komen. Ook afbreken komt natuurlijk voor. Dit gaat meestal wel gepaard met bloed in de bek van je hond. Soms groeit een los zittende tand vanzelf weer vast, maar dan moet de stand wel juist zijn. Wanneer uw hond een ongelukje heeft gehad en zijn tand staat scheef dan is het verstandig om naar uw dierenarts te gaan. Hij/zij kan dan beoordelen wat er nog aan gedaan kan worden om de tand of kies te redden. 

Hoe weet u of tandsteen de oorzaak is?

Heeft u dus gezien dat uw hond een ongeluk(je) gehad heeft dan is dit de meest waarschijnlijke oorzaak van de losse tand of kies. Heeft u dat niet gezien dan moet u goed in de bek van uw hond kijken. Er zal hoogstwaarschijnlijk sprake zijn van tandsteen. U ziet dan (donker)bruine aanslag op de tanden en kiezen. Ook kunt u dan een erg vieze lucht in de bek van uw hond ruiken. Wanneer u dit ziet dan is de kans groot dat het gevormde tandsteen de oorzaak van de losse tand of kies is. De tand of kies is dan helaas verloren en zal eruit gehaald moeten worden.

Losse tand of kies bij een hond eruit halen

Als de tand al heel erg scheef staat en echt heel ver los zit dan kunt u dit met een klein rukje zelf doen.  Is dit niet het geval dan moet u helaas naar de dierenarts. Hij/zij kan dan de tand of kies indien nodig onder narcose verwijderen. Om de andere tanden en kiezen te behouden zal wel het tandsteen van de rest van het gebit verwijderd moeten worden. Op de pagina over tandsteen kunt u daar meer informatie over vinden. Helaas is het gebit in een aantal gevallen al zodanig aangetast dat er niets anders op zit dan alle tanden en kiezen te trekken. Uiteraard gebeurt dit enkel in overleg met u. Bedenk u echter wel dat een hond zonder tanden een stuk gelukkiger is dan een hond met kiespijn. 

Overleg met mij via whatsapp

Mocht u twijfelen over de tand of kies van uw viervoeter dan kunt u via whatsapp contact met mij opnemen. Ik zal u dan proberen zo goed mogelijk van advies te voorzien.