Help, mijn hond verliest bloed uit zijn plasser

Inleiding

Indien er bij een hond verlies van bloed uit zijn plasser is dan is dit altijd afwijkend. De oorzaak moet onderzocht worden en vervolgens opgelost worden. Maar dat het afwijkend is wil niet altijd zeggen dat het heel ernstig is. In de meeste gevallen is het probleem snel opgelost. 

Oorzaken van bloedverlies uit de plasser

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van bloedverlies uit de penis bij honden, waaronder:

      1. Verwondingen aan de penis, zoals vast komen te zitten aan een hek of in struiken, kan een bloeding veroorzaken.
      2. Een blaasontsteking kan zorgen voor bloedverlies vanuit de blaaswand in de urine. 
      3.  Prostaat vergroting: hierbij kan de prostaat wat gaan ontsteken en als gevolg daarvan bloed verliezen.
      4. Tumoren in de urinewegen, prostaat of penis kunnen ook bloedverlies opleveren. 
Druppel bloed op de vloer afkomstig uit de plasser van een hond

Symptomen wanneer de hond bloed verliest uit plasser

Verwondingen

Wanneer een penis een verwonding of ontsteking heeft dan kan dit de oorzaak zijn voor bloedverlies uit zijn plasser. Meestal is dit onafhankelijk van het plassen. Het bloedt dus uit zijn plasser ook als hij niet aan het plassen is. Probeer de penis uit zijn voorhuid te halen zodat je hem goed kunt bekijken. Dit doe je door de penis vast te nemen achter de bobbel aan de basis van de penis. Dus in de buurt van zijn testikels als hij die nog heeft. Daarna kun je met je andere hand de voorhuid over de penis heen schuiven. Je ziet dan de donker roze tot rode penis tevoorschijn komen. Bekijk goed of deze geen wondjes of ontstekingen heeft waar je bloed uit ziet komen. Zitten die er wel? Dan kun je kleine wondjes behandelen met vetramil zalf. Grotere wonden moeten door je dierenarts beoordeeld worden. 

Deze zalf moet je 2x daags op het wondje smeren gedurende 5 dagen. Daarna is het wondje als het goed is genezen. 

Blaasontsteking

Heb je geen wondjes kunnen vinden dan is het mogelijk dat er sprake is van een blaasontsteking. Hierbij heeft je hond vaker het gevoel dat hij moet plassen. En daarnaast is de urine vaak wat rood verkleurd door het bloed. In dit geval is het verstandig om een urine onderzoek te doen. Hiervoor kun je de volgende urine-strips gebruiken. 

Vang de ochtendurine van je hond op. Het liefst wat urine die halverwege het plassen naar buiten komt. Je kunt de urine opvangen met een schoon bakje of soeplepel. Het stripje doop je dan in de urine en haal je er gelijk weer uit. Na 30 seconden vergelijk je de kleurtjes op zijn stripje met de waarden die je vindt in de bijsluiter. Bij een blaasonsteking zijn er veel leukocyten, rode bloedcellen (erythrocyten), en eiwitten (proteinen) in de urine. Meestal is de pH ook 8 of hoger. Denk je dat er sprake is van een blaasonsteking volgens het stripje? Vraag dierenarts Nanda dan via onderstaande whatsapp knop wat je kunt doen of ga naar je eigen dierenarts. Dit ligt namelijk vaak aan de voeding. Mochten zijn klachten mild zijn dan kun je de blaasontsteking tegen gaan door middel van dit product. 

Prostaat vergroting

Reutjes die niet gecastreerd werden kunnen op oudere leeftijd een prostaat vergroting krijgen. Meestal is dit goedaardig, maar soms kan het ook prostaatkanker zijn. Je kunt dit vrij goed voelen door een rectaal onderzoek. Maar als je geen ervaring hebt dan weet je ook niet zo goed wat je moet voelen en wat er afwijkend is. Bij een prostaat probleem is er meestal bloedverlies uit de plasser onafhankelijk van het urineren zelf. Je vindt dus vaak in huis druppeltjes bloed op de vloer. De meeste honden hebben verder geen klachten. Maar sommige hebben ontlasting die qua vorm wat afgeplat is. Ook kunnen sommige honden een wat zwakke urinestraal hebben vergeleken met vroeger. 

Verdenk je je hond hiervan dan zul je je dierenarts moeten bezoeken. Bij een goedaardige prostaat vergroting krijg je medicatie mee zodat het opgelost wordt. Bij twijfel zal er verder onderzoek gedaan worden. Na de eerste behandeling met medicijnen (Ypozane) kun je de prostaat van een hond helpen gezond te houden door middel van deze voedingssupplementen (1 tablet per 10kg lichaamsgewicht).

tumoren in de urinewegen

Dit komt bij reutjes minder vaak voor. In dit geval zie je vaak dat de hond veel gewicht verliest in een korte periode en dat hij bloed in zijn urine heeft zitten. Verder is er meestal geen sprake van extra vaak moeten plassen. Je dierenarts kan een echo maken van de blaas en op basis daarvan een verder plan maken voor de behandeling. 

Twijfel je over het bloedverlies uit de plasser van jouw hond?

Stuur dan via onderstaande whatsapp knop een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur eventuele foto’s of filmpjes mee van het bloed dat je gevonden hebt. Nanda zal je dan zo goed mogelijk van advies voorzien zodat het probleem bij jouw hond snel opgelost kan worden. Meer informatie over advies via whatsapp kun je terug lezen op de Home-pagina. Ook vind je hier wat de kosten zijn.