Een borrelend geluid uit de darmen van je kat – Hoe op te lossen

Hoe ontstaat het borrelende geluid in de darmen van je kat?

Erg irritant is het als er een borrelend geluid in de darmen van je kat hoorbaar is. Hoe ontstaat dat borrelende geluid nou eigenlijk? In de darmen van je kat zit uiteraard darminhoud. Dit bestaat uit voedsel dat vermalen is door de maag in combinatie met maag- en darmsappen die inwerken op dat vermalen voedsel zodat voedingsstoffen vrij komen en opgenomen kunnen worden door de darmwand om gebruikt te worden als bouwstof of brandstof voor het lichaam. Als er echter bij de vertering iets niet goed gaat kan er teveel gas gemaakt worden in de darmen. Het is vooral in de dikke darm waar de darmbacteriën zitten waar dat plaats vindt. Dit gas zal samen met de vochtige darminhoud door de darmbewegingen heen en weer bewogen worden. Hierbij ontstaat dan dat borrelende geluid in de darmen van je kat. 

Kan dit borrelende geluid in de darmen van je kat kwaad?

Het borrelende geluid in de darmen van je kat dat je hoort kan op zichzelf geen kwaad. Gebeurt dit dus een keertje dan weet je dat de darmen van je kat wat van slag zijn en de vertering niet helemaal goed verlopen is. Maar in de meeste gevallen heeft je kat dat na een dag of 2 weer zelf opgelost. 

Maar heeft je kat dit borrelende geluid nou heel vaak of zelfs altijd, dan is er wel iets aan de hand. De vertering van de voeding verloopt bij je kat dan niet zo goed als het zou moeten. 

Kat ligt in bed met haar baasje, maar er komt een hoop borrelend geluid uit haar darmen

Wat kun je doen aan het borrelende geluid in de darmen van je kat?

Voeding aanpassen

Het is belangrijk dat je eerst begint met het geven van een licht verteerbare voeding die een hoogwaardige kwaliteit heeft. De meeste merken voeding hebben wel een maag-darm voeding en die zijn licht verteerbaar en dus geschikt. Wij adviseren in principe meestal Royal Canin Gastro-intestinal. Deze voeding is dus licht verteerbaar en bevat een goede kwaliteit aan bouwstoffen zonder nutteloze toevoegingen die de cijfertjes op de verpakking gunstig doen uitvallen. Het zorgt in de meeste gevallen er al voor dat het borrelende geluid in de darmen van je kat verleden tijd is. 

Darmflora ondersteunen

De darmbacteriën, oftewel de darmflora, kan soms ook uit balans zijn. De slechtere bacteriën hebben dan de overhand genomen ten koste van de goede bacteriën. Deze slechtere bacteriën zijn beter in staat om lekker veel gas te maken. Om minder borrelende darmgeluiden bij je kat te krijgen heb je minder gasproductie nodig en dus meer goede bacteriën en minder slechte bacteriën. De darmflora kun je verbeteren met behulp van een goede voeding zoals boven uitgelegd, maar ook met probiotica. In de probiotica zitten de goede bacteriën die je wilt hebben en houden in de darmen. Door die met de voeding aan te bieden heb je een grotere kans dat zij zich vast hechten aan de darmwand en vervolgens daar gaan wonen en vermeerderen. Hierdoor worden de slechte bacteriën verdreven. Een goed probiotica product is Fortiflora. Hierdoor is het borrelende geluid in de darmen van je kat meestal verleden tijd. 

Darmparasieten verwijderen

Het is mogelijk dat de darmwand beschadigd is doordat er parasieten leven in de darmen. Dit kunnen wormen zijn, maar ook èèncellige darmparasieten zoals Giardia. Door de beschadiging van de darmwand verloopt de vertering niet goed en krijgen de darmbacteriën stoffen tot hun beschikking waar ze gassen van vormen. En hierdoor ontstaan dan weer de borrelende geluiden in de darmen van je kat. Het is dan ook verstandig om je kat 5 dagen lang (op de bijsluiter staat 3 dagen, maar 5 dagen is nodig voor andere parasieten) een behandeling met Panacur te geven om parasieten verwijderen. Dit werkt zowel tegen wormen als tegen diverse èèncellige parasieten. En daarmee tegen dat borrelende geluid in de darmen van je kat. 

Hoe lang moet je de darmen behandelen?

Het is belangrijk om aan je kat de rest van zijn leven een licht verteerbare voeding te blijven geven. De probiotica mag je ook levenslang geven, maar doorgaans is het voldoende om het een maand te geven. Daarna is de darmflora wel weer aangepast naar een gezonde darmflora en zou hij geen klachten van borrelende darmen meer mogen hebben. 

Het borrelende geluid in de darmen van je kat is nog niet over.

Hebben bovenstaande behandelingen niet geholpen? Dat komt helaas niet vaak voor. In dit geval heeft je kat mogelijk een medisch probleem in zijn darmen. Dat kan ervoor gezorgd hebben dat hij darmontstekingen heeft gekregen. Het is verstandig om een voedselallergie-test te doen bij je kat. Hiervoor moet je 8 weken lang onderstaande voeding geven. Hij mag daarnaast geen enkele vorm van ander eten of snoepjes binnen krijgen. 

De eerste 4 weken merk je waarschijnlijk nog geen verschil. Maar na 4 weken hoor je op te merken dat de geluiden in de darmen van je kat minder worden. Is dat het geval dan heeft je kat een allergische reactie op een voedingsstof in zijn oude voeding. Deze stof zit niet in onderstaande voeding. De darmontstekingen die waren ontstaan door de allergische reactie zorgen ervoor dat de vertering niet goed verloopt. Er komen dan verkeerde stoffen aan ter hoogte van de darmflora die daar vervolgens gas van maken. Met een borrelend geluid uit de darmen van je kat tot gevolg. 

Is het probleem hierna nog altijd niet opgelost? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Waarschijnlijk wordt er dan verder onderzoek gedaan in de vorm van een darmecho of ontlasting onderzoek. Heel soms zal er ook gekozen worden om met een camera in de darmen te gaan kijken. 

Heb je behoefte aan overleg?

Hoor je vaak een borrelend geluid in de darmen bij je kat en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!