Een bult op de poot van uw hond – Wat moet u doen?

Inleiding

Een bult op de poot van uw hond kan wijzen op een aantal verschillende aandoeningen. Afhankelijk van de plaats op de poot en de grootte van de bult is er een waarschijnlijkheid van wat de bult kan zijn. Sommige bulten zien eruit als een pijnlijke, kleine knobbel onder de huid. Terwijl andere bulten grote, oncomfortabele uitstekende bulten zijn. Ook wordt een teek vaak foutief aangezien voor een bult. 

Wat kan de oorzaak zijn van een bult op de poot?

Mogelijke oorzaken van een bult op de poot van een hond kunnen een allergische reactie, wratjes, een insectenbeet, een infectie of een cyste zijn. Maar ook kanker uit zich soms in de vorm van bulten. Soms is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Daarom kun je het beste met je hond langs de dierenarts gaan. Deze dierenarts kan in geval van onduidelijkheid de bult laten onderzoeken.  Hiervoor neemt hij/zij wat cellen af uit de bult van de poot. Dit gebeurt met een naaldje. Deze cellen worden opgestuurd naar een laboratorium. Aan de hand van de uitslag van het weefselmonster kan de dierenarts bepalen wat de oorzaak van de bult is en welke vervolg stappen het beste genomen kunnen worden. Dit kan gaan van niets doen tot aan zo snel mogelijk opereren. 

bult op de poot bij een hond

Wat is de prognose?

De prognose is meestal goed. Echter een bult op de poot die niet verdwijnt na een paar weken, moet wel opnieuw door de dierenarts worden nagekeken.

Wens je onafhankelijk advies over de bult op de poot?

Uiteraard mag u mij ook om advies vragen. Daarvoor stuurt u een scherpe foto van het bultje/de bult naar mij toe zodat ik u iets beter kan vertellen of ik hem verdacht vind of niet. Bij twijfel adviseer ik u alsnog om even langs uw eigen dierenarts te gaan.