Inleiding

In Nederland komen ziektes die ontstaan na een tekenbeet veel voor bij de hond en minder bij de kat. De ziektes ontstaan als gevolg van een beet door een teek die in hun lichaam een ziekte met zich meedraagt. Bij het vasthechten van een teek aan uw hond of kat is het dus mogelijk dat de besmette teek de ziekte ook overdraagt naar uw hond of kat. Belangrijk om te weten is dus dat niet elke teek gevaarlijk is, maar met elke tekenbeet bestaat er een kans dat uw kat of hond er ziek van wordt. Hoe je een teek verwijderd bij je hond kun je hier lezen. 

Welke ziektes als gevolg van een teek?

De ziekteverwekkers die in Nederland bij de teken voorkomen zijn: Babesia, Anaplasma en Borrelia. Hieronder leg ik u uit wat de eventuele klachten bij de ziektes kunnen zijn. 

Babesia

Babesia is een parasiet die enkel bij honden de ziekte Babesiose veroorzaakt. Bij katten ontstaat deze ziekte niet. Deze parasiet gaat in de rode bloedcellen zitten die voor het zuurstoftransport zorgen. Zij maken deze cellen dan kapot waardoor een hond bloedarmoede krijgt. Vaak ontstaat hier ook geelzucht bij. In de meeste gevallen ontstaat de ziekte ongeveer 2 tot 3 weken na een tekenbeet en begint het met sloomheid en koorts. In Nederland komen relatief weinig teken voor die deze ziekte met zich meedragen. De kans dat uw hond deze ziekte krijgt wanneer hij niet in het buitenland is geweest is dus klein. 

Anaplasma

Anaplasma is een bacterie die voorkomt in de tekenpopulatie in Nederland. De symptomen die een hond krijgt in geval van een besmetting zijn koorts, sloomheid, kreupelheid, maagdarmklachten zoals niet willen eten, overgeven en diarree. Als gevolg van de infectie zullen er te weinig bloedplaatjes in het bloed zitten en hierdoor kunnen er bloedingen ontstaan. Maar sommige dieren hebben ook nagenoeg geen klachten. Katten worden minder vaak ziek van deze bacterie, maar de klachten zijn over het algemeen vergelijkbaar als bij de hond. Deze ziekte wordt in Nederland niet vaak bij dieren vastgesteld. 

De oorzaak van ziektes na tekenbeet bij hond of kat: diverse jonge teken op een stengel.
Ziekte van Lyme

De meest bekende ziekteverwekker is natuurlijk Borrelia. Deze bacterie is de oorzaak van de ziekte van Lyme.  Bij mensen heel veel voorkomend maar bij honden zijn vooral pups gevoelig voor de klachten en hebben dan soms tijdelijk koorts en hebben soms last van pijnlijke gewrichten en lopen dan kreupel. Ook is een nierbekkenontsteking mogelijk. Toch komt het bij honden veel minder vaak voor dan bij mensen. Of in elk geval worden honden er minder ziek van dan mensen. Bij Nederlandse katten zijn er nog geen gevallen bekend van ziekte van lyme.

Borrelia onder de microscoop

Conclusie

Conclusie: de kans op ziektes na een tekenbeet bij een hond of kat is in Nederland niet zo extreem groot. Echter niet onmogelijk. Daarom blijft een goede tekenbestrijding belangrijk. Een veel gebruikte behandeling met zeer goede resultaten is de Seresto band. Je hebt ze voor honden onder de 8kg en voor honden van meer dan 8kg. En inmiddels is hij er ook voor katten! Het voordeel van deze band is dat je hem om doet in april (wanneer het tekenseizoen start) en aangezien hij 7-8 maanden werkt heb je er maar 1 per jaar nodig. Het tekenseizoen is immers tegen die tijd weer voorbij. 

Voorkomen van teken.

Helaas is er geen enkel tekenmiddel 100% werkzaam. Heel af en toe zult u dus toch een teek op uw hond of kat aantreffen. Hier vindt u een filmpje hoe u de teek kunt verwijderen. Gebruik hiervoor een goede tekentang of tekenlasso, afhankelijk van wat je prettig vindt. Zelf heb ik de voorkeur voor een tekenlasso, maar dat is niet iedereen met mij eens. Een teek gaat zelden zijn speeksel binnen 24u in zijn gastheer injecteren. Vandaar dat de kans op het krijgen van ziektes na een tekenbeet bij de hond of kat klein is wanneer je de teek binnen 24u verwijdert. 

U mag een teek dus nooit irriteren met alcohol, olie of vuur. Dit komt omdat dan de kans groter is dat hij zijn maaginhoud juist gaat injecteren. En daar zitten nou juist net die ziekteverwekkers in. 

Diagnose

Wanneer u denkt dat uw hond (of kat) last heeft van een van de ziektes na een tekenbeet dan zult u met uw hond (of kat) naar de dierenarts moeten gaan. Deze kan wat bloed afnemen en in het laboratorium laten onderzoeken of deze ziektes. Wanneer uw hond inderdaad zo’n ziekte heeft dan zal hij een behandeling voorschrijven.

De teek op een bloem, wachtend op een slachtoffer.

Nog meer ziektes

Bovenstaande tekst gaat enkel over de in Nederland voorkomende ziektes. Er zijn nog veel meer ziektes die in Europa/wereldwijd voorkomen die overdraagbaar zijn via teken. Maar wanneer uw hond nooit in het buitenland is geweest zal hij die ziektes ook niet hebben kunnen oplopen. Is je hond wel in het buitenland geweest en nu ziek dan is het belangrijk dat u met uw hond naar uw dierenarts toe gaat om te laten onderzoeken of er sprake is van een “buitenlandziekte”. 

Indien u behoefte hebt aan advies dan kunt u uiteraard met uw vragen bij mij terecht via whatsapp.