Het beste cadeau voor een hond – Waar moet je op letten?

In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de koop van een cadeau voor een hond. Of het nou een sinterklaas cadeau is of een cadeau voor onder de kerstboom. Of gewoon zomaar. We vertellen de gevaren en de zaken waar je rekening mee moet houden. Het is nog zo makkelijk niet om een geschikt cadeau voor een hond te vinden, hoor! Maar wij helpen je op weg om het perfecte cadeau voor de hond van je dierbare te vinden. En heb je geen zin om het hele artikel te lezen? Hieronder laten wij alvast enkele van onze eigen favoriete geschikte cadeaus voor honden aan je zien. 

Hoe kies je het perfecte cadeau voor een hond?

Volgens het laatste onderzoek (dat al aardig oud begint te worden) werd er in 2015 ongeveer 1095 miljoen euro uitgegeven aan producten en verzorging van huisdieren. Dat is inmiddels alleen nog maar meer geworden. Een belangrijk onderdeel daarvan gaat naar de hond des huizes. Hij is dan ook in Nederland en België absoluut inmiddels een belangrijk onderdeel van het gezin. En dus is er alle reden om af en toe een cadeau te kopen voor dit deze harige vriend. 

Aantal huisdieren in miljoenen per diersoort in 2022

Afkomstig uit onderzoek van Divebo over 2022

No Data Found

Wij vinden het zelf altijd lastiger om een cadeau voor een hond van een ander uit te zoeken dan een cadeau te zoeken voor onze eigen hond. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden! Wij leggen je uit waarop je moet letten bij het kopen van een cadeau voor een hond. Je wil immers niet dat je het honden-baasje opscheept met een gigantische dierenarts-rekening. Of erger nog, een dode hond. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een cadeau voor een hond?

Je moet rekening houden met:

  • de veiligheid
  • de grootte van de hond
  • interesse van de hond
  • duurzaamheid
  • eventuele gezondheidsproblemen die spelen bij de betreffende hond
  • de mate van activiteit
  • het seizoen
  • is toezicht houden mogelijk? 
  • En als laatste, de diepere gedachte achter het cadeau voor de hond. 

Zie daar dan maar eens iets geschikts voor te vinden! Hieronder leggen we deze zaken verder uit. 

Hond is blij met het bot dat hij cadeau gekregen heeft.

Veiligheid van een cadeau voor een hond

Uiteraard is veiligheid het meest belangrijke bij de aanschaf van een cadeau voor de hond van een ander. je wilt niet dat je als cadeau een gigantische dierenarts rekening aan iemand geeft. Zo is iets waar chocolade in zit absoluut niet geschikt. Honden kunnen maag-darm klachten krijgen van chocolade, maar in een ernstig geval ook hartproblemen met een hartstilstand  en dus overlijden tot gevolg. Daarom zijn wij ook niet zo’n voorstander van nep-chocolade dingen voor een hond. Hoe weet een hond immers of het wel of niet giftig is. Kies gewoon iets anders! 

Daarnaast moet je opletten of er kleine onderdelen los kunnen komen van het cadeau. Zo ja, dan is de kans groot dat een hond dit ook zeker wel voor elkaar zal krijgen. En ofwel slikt hij het in met een darmblokkade en dood tot gevolg. Ofwel verslikt hij zich erin met verstikking en dood tot gevolg. Geen goed idee dus. Ook scherpe randen of giftige materialen zijn iets om op te letten. 

In Europa is er een vrij goede controle op producten die verkocht worden als hondenspeelgoed. Dus koop geen speelgoed dat bedoelt is voor kleine kinderen, maar enkel speelgoed dat goed gekeurd is voor honden. En dan nog, gebruik je boeren verstand! Want wat voor de ene hond geschikt is, kan wel eens ongeschikt zijn voor een andere hond. 

Grootte van de hond en het ras

Bedenk welk type hond je cadeau voor bestemd is. Grote honden hebben over het algemeen steviger speelgoed nodig, terwijl kleine honden meer baat hebben bij kleiner speelgoed. Hoe groter de hond, hoe krachtiger zijn kaken zijn. En dus hoe sneller speelgoed kapot gebeten wordt. 

Interesse van de hond

Je kunt het beste terloops af en toe eens vragen aan het baasje van de hond waar je een cadeau voor zoekt welke dingen die hond leuk vindt om mee te spelen of waar hij blij van wordt. Een eigenaar weet dat als geen ander. De ene hond wordt super blij van een bal, de andere begrijpt niet eens wat een bal is. 

Deze honden hadden het cadeau dat ze hadden gekregen al snel kapot gekregen.

Duurzaamheid en milieu

De ene persoon is wat milieubewuster dan de andere. Houd dan ook rekening met de voorkeur van het baasje. Is een eigenaar fel tegen plastic, koop dan een cadeau voor zijn of haar hond waar geen plastic in verwerkt zit. En ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het beter om te kiezen voor een cadeau dat lang gebruikt kan worden en niet snel kapot gaat. Zo is rubber behoorlijk sterk en bestand tegen forse kaken. 

Gezondheid

Als de hond waarvoor je een cadeau zoekt gezondheidsproblemen heeft of speciale dieetwensen, zorg er dan voor dat het cadeau hiermee in overeenstemming is. Als een hond bijvoorbeeld een voedselallergie heeft, dan blijf je beter weg van alles dat eetbaar is. Je hebt immers waarschijnlijk te weinig verstand van de voedselallergie waar deze hond mee te maken heeft. Heeft een hond overgewicht, ook dan kun je beter kiezen voor iets dat niet via zijn bek naar binnen gaat. 

Activiteiten-niveau

Het verschil in activiteit is enorm tussen de verschillende hondenrassen. Zo heeft een border collie elk moment van de dag wel zin om te spelen, maar is een basset hound doorgaans geen enkel moment van de dag actief te krijgen. Een border collie kan dus heel blij zijn met een ballen-gooier, maar de meeste basset hounds zullen er niet naar omkijken. 

Deze labrador hond is blij als hij een bal cadeau krijgt

Seizoen

Geef je een hond een winterjas midden in de zomer? Uiteraard geen goed idee. Hou rekening met het seizoen. Geef je het cadeau in de zomermaanden aan de hond dan is het verstandig om rekening te houden met oververhitting. Zo kan een koel-vest ideaal zijn, maar totaal ongeschikt als sinterklaas cadeau voor de hond. 

Mogelijkheid op toezicht houden

Het is altijd een goed idee om toezicht te houden wanneer de hond voor het eerst met een nieuw cadeau speelt om er zeker van te zijn dat hij het veilig gebruikt. Maar heeft zijn baasje 5 drukke kleine kinderen in huis rond stuiteren dan is de kans groot dat er even geen tijd is om de hond goed in de gaten te houden wanneer hij speelt met het speelgoed. Ook daar moet je dus wel enigszins rekening mee houden. 

Allergiën en intoleranties

Stel, de hond in kwestie heeft een huisstofmijt-allergie. Dan is het niet verstandig om hem een nieuw stoffen kussen cadeau te doen. Of een stoffen snuffelmat. Of heeft een hond een voedselallergie, geef hem dan geen koekjes, snoepjes of andere voeding. Dikke kans dat hij er dan huidklachten of diarree van krijgt. 

Hond met een feestelijke slinger om zijn nek heen. Hij is immers jarig en verwacht een cadeau.

Persoonlijke touch

Zie je het nog zitten? Een cadeau voor een hond kopen? Dan moet je uiteindelijk ook nog eens rekening houden met een persoonlijke touch om te laten zien dat je geeft om de hond en zijn baasje waar je het cadeau voor koopt. 

Cadeau idee voor een hond

Hieronder zie je nog enkele andere van onze favoriete honden cadeau’s. Daarmee kun je ideeën op doen voor een leuk en geschikt cadeau voor de hond van jouw dierbare. Veel succes met het uitzoeken en heel veel plezier met het geven van het cadeau aan de hond!

nieuwsbrief pupup golden retriever ligt bovenop geld.