Cherry-eye

Wat is een Cherry eye

Als er een rode bobbel in de ooghoek van uw hond zit dan is dit nagenoeg altijd een cherry-eye. In de ooghoek die aan de kant van de neus zit bevindt zich het 3e ooglid. Wanneer het nodig is kan een hond dit ooglid over het oog heen trekken. In dit derde ooglid zit een klier en deze klier kan soms groter worden en los komen van het stugge weefsel in de ooghoek.  Hij wordt dan zichtbaar van buitenaf. Dit ontstaat met name bij honden die jonger zijn dan 2 jaar. Vooral de kleinere spaniels en dog-achtigen hebben dit vaak. 

Cherry eye bij een dog-achtige.

Oogzalf proberen bij een Cherry eye

In sommige gevallen is het kliertje wat ontstoken (samen met een oogontsteking?) en daarom wat te groot geworden. In de meeste gevallen valt het dus te proberen om een oogzalf te gebruiken en te kijken of het zich dan weer wil verstoppen. Het beste is een oogzalf met antibiotica van de dierenarts, maar als u dat niet wilt dan kunt u ook deze oogdruppels proberen. Deze moet u dan 7 dagen lang 3x daags in het oogje doen. Hier ziet u een filmpje hoe u dat moet doen. 

Oogdruppels in het oog van een hond

Naar de dierenarts met een Cherry eye

Helpt dit onvoldoende dan kunt u ervoor kiezen om het door de dierenarts te laten opereren. Met een speciale techniek hechten ze dan het kliertje vast in het ooghoekje. Vroeger leerden de dierenartsen dat je hem operatief kunt wegsnijden. Let erop dat uw dierenarts dat niet doet! Het oog van uw hond zal dan te weinig traanvocht gaan maken en dan krijgt uw hond oogproblemen als gevolg daarvan. 

Niet nodig!

Een operatie is op zich echter niet nodig. De meeste honden hebben geen last van de rode zwelling. Het doet ze geen pijn, het ziet er alleen niet zo mooi uit. Scheelt weer een hoop geld. 

Een hond viert een feestje als hij niet geopereerd hoeft te worden aan een cherry eye.

Overleg met mij

Mocht u toch nog twijfels hebben over het oog van uw hond, dan kunt u mij uiteraard om advies vragen via whatsapp.