Conjunctivitis bij de hond

Wat is een conjunctivitis?

Wanneer spreken we van een conjunctivitis, beter bekend als een oogontsteking, bij de hond? Dat is het geval wanneer de roze delen van de binnenzijde van de oogleden en aan de rand van de oogbol niet roze zijn, maar rood en gezwollen. Vaak zien we hier ook etterige uitvloei bij, maar niet altijd. In sommige gevallen is het oogwit ook rood geworden. Dit moet je niet verwarren met een rood bultje aan de neuskant in het oog. Dit noemen we een cherry-eye en is geen ontsteking. 

Oogontsteking bij de hond
Te rode slijmvliezen en etter rond de ogen.

Symptomen bij een oogontsteking bij de hond

Wanneer er sprake is van een oogontsteking knijpt de hond ook meestal zijn oog/ogen wat meer dicht omdat het zeer doet. Maar de honden die wat minder pijngevoelig zijn, zoals veel van de dog-achtigen, houden soms het oog ook gewoon geheel open. Vaak is er ook ooguitvloei. Dit kan kleurloos, groenig of gelig zijn. 

Oorzaak bekend?

Het is belangrijk om zelf even te bedenken of er wellicht een oorzaak voor geweest kan zijn. Zo ontstaat het bijvoorbeeld vaak als gevolg van liggen rollen in het zand of na het zwemmen. Of wellicht bent u in het bos geweest en heeft hij/zij iets in zijn/haar oog gekregen. Het is in dit geval dan ook belangrijk dat u even voorzichtig het oog goed bekijkt. Desnoods ook nog even voorzichtig het derde ooglid dat aan de neuskant van het oog zit even optillen met een pincet en kijken of daar niets achter zit. Dit kan echter alleen als uw hond goed meewerkt. Wanneer uw hond teveel met zijn kop beweegt kunt u dit laatste beter achterwege laten. 

kattenkras op het oog

Heeft u thuis ook een kat? Ofwel heeft u gezien dat uw hond met een buurkat een aanvaring heeft gehad? Dan kan het zijn dat er een kras op het oog van uw hond zit. Hier zult u dan even mee naar de dierenarts mee moeten om te laten bepalen hoe diep en hoe groot de kras is. We zien dit heel regelmatig in de praktijk, dus denk niet dat uw hond zijn oog wel op tijd dicht gedaan zal hebben. 

Nattige of etterige ooguitvloei bij een oogontsteking bij de hond. De hond knijpt zijn oog dicht van pijn.

Een witte vlek op het hoornvlies

Wanneer u naast rode slijmvliezen ook nog een wittige vlek op het oog ziet is er een beschadiging van het hoornvlies. Ook hiermee moet u even naar de dierenarts gaan. Wanneer dit het geval is en er wordt niets aan gedaan dan kan het oog zodanig extra beschadigd raken dat het operatief verwijderd moet worden. Het spreekt voor zich dat dit ten alle tijden voorkomen moet worden. 

Enkel een oogontsteking bij uw hond

Ziet u niets anders dan rode slijmvliezen en een oogje dat wat dichtgeknepen wordt? En wellicht wat ooguitvloei. Dan is er hoogst waarschijnlijk enkel sprake van een oogontsteking. Dat wil zeggen dat de slijmvliezen van de oogleden ontstoken zijn. De oorzaak hiervoor is meestal een bacterie, maar het kan ook door een virus veroorzaakt worden. Of wellicht toch door iets van een vuiltje in zijn oog. 

Behandeling van een oogontsteking

Indien u er zeker van bent dat er geen beschadiging van het hoornvlies is dan kunt u eventueel gebruik maken van een oogzalf. 

vitamine A oogzalf

U kunt dan kiezen voor een zalf dat het oog helpt te genezen doordat er vitamine A in zit en het oog extra vochtig houdt. Een voorbeeld hiervan is Ophtosan.  U dient de ogen dan 3x per dag te zalven gedurende 7 tot 10 dagen. Bij grote honden kan het zijn dat u aan 1 tube te weinig heeft voor die periode, dus voor hen is het advies om er 2 te bestellen. 

Antibacteriele oogzalf

Denkt u dat er een infectie aanwezig is (meestal is er dan etterige uitvloei)? Dan is het vaak verstandiger om een middel in te zetten waar een anti-bacteriele stof in zit. Antibiotica mag enkel door een dierenarts voorgeschreven worden, maar er zijn ook alternatieven die iets minder goed werken, maar die wel zonder dierenarts te verkrijgen zijn en die toch ook in de meeste gevallen wel sterk genoeg zijn. Zo is er bijvoorbeeld Traumapet Oogdruppels met colloidaal zilver. Dit remt de groei van bacteriën en de vloeistof op zich spoelt het oog goed schoon. Hiervoor geldt dat u 3-4x per dag het oog moet druppelen gedurende 7-10 dagen. Hier ziet u een filmpje hoe u de zalf kunt toedienen

Kunst tranen toedienen bij een hond

Pijnstiller bij een oogontsteking bij de hond

Wanneer uw hond ook erg veel pijn aan zijn oog ervaart kan het helpen om er een middel bij te geven dat de pijn wat onderdrukt. Zie hiervoor het artikel over pijnstillers bij de hond

Keratoconjunctivitis Sicca

Wanneer er steeds weer een terugkerende oogontsteking bij de hond ontstaan dan kan er sprake zijn van keratoconjunctivitis sicca oftewel KCS. Lees hier meer over deze aandoending.

Overleg met mij

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben met betrekking tot uw hond dan mag u natuurlijk altijd via whatsapp advies aan mij vragen.