Demente katten:

Is mijn kat dement?

Je bent op zoek naar informatie over demente katten. Waarschijnlijk vraag jij je af of jouw kat dement aan het worden is. Dementie bij een kat ontstaat wanneer de kwaliteit en werking van zijn hersencellen aan het afnemen is. Er zijn veel symptomen mogelijk, maar de meest vervelende zijn toch wel het nachtelijke schreeuwen en onzindelijk gedrag. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om de klachten bij demente katten te verbeteren. Onze adviezen onderbouwen we met gepubliceerde onderzoeken zodat je weet dat de middelen echt bewezen effect hebben. Lees dus snel hoe je jouw kat het beste kunt helpen! 

Oude demente kat staart in het niets
Kat is verdwaald in huis als gevolg van zijn dementie en schreeuwt om hulp

Is mijn kat dement?

Vraag jij je ook af of je kat dement is? Dan hebben wij de volgende vragen voor je om te beantwoorden. Is het antwoord van het merendeel van de vragen ‘ja”, dan is de kans erg groot dat je kat dement aan het worden is. 

 

  1. Lijkt jouw kat verward of gedesoriënteerd in bekende omgevingen?
  2. Heb je gemerkt dat je kat minder interactie heeft met de mensen en dieren om hem heen?
  3. Is er een verandering in het slaappatroon van je kat? Bijvoorbeeld meer overdag slapen en ’s nachts onrustig zijn?
  4. Schreeuwt je kat vaak, ogenschijnlijk zonder reden?
  5. Vraagt hij vaak om eten terwijl hij net gehad heeft? En dat gedrag heeft hij nooit eerder vertoond?
  6. Heeft je kat vaker dan vroeger onzindelijk gedrag zoals plassen of poepen in huis?
  7. Is je kat wat angstiger dan vroeger? Of sneller van slag?
  8. Loopt je kat af en toe doelloos rond in huis of lijkt hij buiten de weg niet meer te weten?
  9. Staart je kat vaker naar muren of in de leegte dan vroeger?
  10. Zijn er veranderingen in het eetgedrag van je kat?
  11. Toont je kat tekenen van irritatie of agressie die nieuw voor je kat zijn?
  12. Lijkt je kat onzeker op plekjes waar hij normaal vaak komt?
  13. Schrikt je kat sneller wanneer je hem aanraakt?
  14. Heeft je kat momenten waarop hij lijkt te worstelen met alledaagse routines? 
  15. Is jouw kat zich vaker dan vroeger aan het wassen en likken?

Hoe herken je demente katten? 

Volgens het onderzoek Cognitive Dysfunction in Cats: A Syndrome we Used to Dismiss as ‘Old Age hebben de meeste demente katten een leeftijd van 10 jaar of ouder op het moment dat hun dementie symptomen beginnen. Andersom heeft 36% van alle katten in de leeftijd van 7-11 jaar klachten die passen bij dementie, aldus dit onderzoek.

Dementie bij de kat ontstaat doordat hersencellen verslechteren. Daarnaast nemen de verbindingen tussen hersencellen onderling af. Dit komt door veroudering van de hersencellen. Maar ook doordat er meer schadelijke stoffen ophopen, zoals vrije radicalen of bepaalde eiwitten. Daarnaast neemt door de ouderdom de bloedcirculatie naar de hersenen af. Allemaal redenen dus dat de hersencellen slechter hun werk kunnen doen. 

De meest voorkomende symptomen of kenmerken bij demente katten zijn:

  • In huis poepen en plassen, maar niet op de kattenbak
  • Veel schreeuwen of blèren, met name ’s nachts
  • Desorientatie, dus niet doorhebben waar hij zich in huis bevindt
  • Door het huis drentelen, doelloos wandelen
  • Onrustig gedrag
  • Agressie of angstig gedrag naar andere katten of mensen uit hun gezin
  • Overmatig wassen of juist helemaal niet meer
  • Overmatig aanhankelijk gedrag vertonen omdat hij zich onzeker voelt

Demente kat schreeuwt

Eén van de meest voorkomende symptomen is dat een demente kat schreeuwt. Menig eigenaar wordt er helemaal gek van! Het begint vaak dat een demente kat vaker klaaglijk gaat miauwen gedurende de dag. Maar aangezien dementie bij katten steeds erger wordt, zal je demente kat op een gegeven moment echt hard schreeuwen. Het volume dat een demente kat kan produceren is echt niet grappig meer. En aangezien ook nog eens het dag-nacht-ritme verstoord raakt bij demente katten, schreeuwen ze met name ’s nachts de boel bij elkaar. Niet prettig voor jou als eigenaar, maar ook zeker niet voor je buren. Vanwege slaapgebrek raak je zelf ook nog eens extra geïrriteerd en dit reageer je dan vaak ook weer af op je kat of andere huisgenoten. Ook al weet je dat zij er niets aan kunnen doen. 

Oude kat heeft een depressieve blik in zijn ogen als gevolg van dementie
Oude kat staart in het niets

Levensverwachting van demente katten

Demente katten hebben in veel gevallen geen andere lichamelijke klachten. Hoewel een slecht werkende lever, nieren of andere hormoonproducerende organen wel vergelijkbare klachten kunnen geven als dementie symptomen, is er bij “normale” dementie bij katten geen onderliggende ziekte. Alleen de hersenen van je kat werken niet meer naar behoren. Hij zal dan ook niet overlijden als gevolg van de dementie. Dus in dat opzicht is de levensverwachting bij demente katten niet minder dan bij niet-demente katten. 

Wel kun je je afvragen of je kat nog gelukkig is. Doordat zijn hersenen minder goed werken en er een afname is van het gelukshormoon “dopamine” zal je kat zich mogelijk (een beetje) depressief voelen. Zijn levensverwachting is dan wellicht niet afgenomen, maar zijn levenskwaliteit kan wel minder zijn. 

 

Dementie kat behandeling

Hoewel demente katten nooit meer zullen genezen zijn er wel mogelijkheden voor katten met dementie om hun klachten te verminderen. Daarnaast zullen ze met deze behandeling ook minder snel verslechteren. In de volgende paragrafen werken we de verschillende mogelijkheden verder uit. Er zijn echter weinig onderzoeken uitgevoerd bij katten met dementie. De wetenschap gaat er vanuit dat de uitkomsten van die onderzoeken bij mensen en honden ook gelden voor dementie bij katten. Vandaar dat wij vooral verwijzen naar onderzoeken die gedaan zijn bij honden. 

 

  • Voor honden zijn een aantal voedingslijnen op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om honden met dementie te behandelen. Deze voedingen bestaan voor katten echter (nog) niet. Wel kun je jouw kat een voeding geven die ontwikkeld is om klachten van artrose tegen te gaan. In principe zijn die bedoeld om in de gewrichten te werken, maar die stoffen blijken ook te helpen in ter hoogte van de hersenen.
  • In speciale voedingssupplementen voor demente katten zitten combinaties van stoffen die hun hersenfunctie ondersteunen. De behandeling met voedingssupplementen zorgen dus voor minder snelle verslechtering van de hersencellen
  • Ook zijn er een aantal medicijnen als behandeling voor dementie op de Nederlandse markt. Deze zorgen ervoor dat de werking van de hersenen bij katten beter verloopt. Dit is meer op het gebied van signaaloverdracht of verbeterde hersendoorbloeding bij je kat. Dat vermindert dan ook de klachten van dementie bij je kat. De resultaten zijn echter zeer teleurstellend.
  • Met omgevingsverrijking hou je de hersenen van je kat zoveel mogelijk actief, waardoor de snelheid van verslechtering tegen gegaan wordt. Hersenverbindingen blijven dan beter in stand. Daarnaast blijft de doorbloeding van de hersenen beter. 

Dementie behandelen met voeding

Dementie ontstaat met name doordat er veel vrije radicalen in de cellen gevormd worden en niet voldoende afgevoerd kunnen worden. Om de symptomen van dementie dus tegen te gaan is het belangrijk om de vrije radicalen minder te laten ontstaan. Daarnaast hopen eiwitten zich bij demente katten ook op in de hersencellen. Ook daarvoor geldt dat die eiwitten minder gevormd moeten worden en beter afgevoerd worden

Zoals we boven al vertelden is er helaas tot op heden nog geen voeding speciaal voor demente katten in Nederland op de markt. Wel kun je een voeding geven die geschikt is voor een kat met versleten gewrichten. Dus artrose. De ingrediënten die in die voeding verwerkt zitten hebben min of meer dezelfde werking in de gewrichten als in de hersenen. Met als gevolg dus dat er minder ontstekingen in de hersenen ontstaan door minder vrije radicalen. Ook de hoeveelheid eiwitten is in deze voeding minder omdat katten dat op die leeftijd minder nodig hebben en hun nieren daarmee beschermd worden. 

Een geschikte voeding in dit geval is bijvoorbeeld Royal Canin Mobility.

 

Behandelen met voedingssupplementen

De beste behandeling die er op dit moment is voor katten met dementie, is het voedingssupplement Aktivait voor de kat. Dit middel bevat DHA / EPA, Vitamine C, N-Acetyl Cysteine, L-Carnitine, Vitamine E, Acetyl L-Carnitine, CoQ1, Phosphatidylserine en Selenium. Dit zijn allemaal stoffen die bewezen effect hebben om de hoeveelheid vrije radicalen in de hersenen te verminderen, de hoeveelheid opgeslagen eiwitten in de hersenen te verminderen en de doorbloeding van de hersenen te verbeteren. 

Je kat zou hiervan 1 capsule per dag moeten binnenkrijgen. Levenslang! En mocht jouw kat nou niet willen meewerken met het inslikken van een pil, dan mag je ook nog de capsule open maken en de inhoud over zijn voeding strooien. 

 

Demente katten behandelen met medicijnen

Je zou zeggen dat medicijnen altijd sterker zijn en dus een beter effect hebben. En dat is ook vrijwel altijd het geval, maar volgens onderzoeken geldt dat bij dementie niet. Het medicijn Selegilline remt de afname van Dopamine, waardoor de hersencellen van je kat hun signalen beter kunnen blijven overdragen aan andere hersencellen. En het medicijn Propentofylline zorgt ervoor dat de doorbloeding van de hersenen verbetert doordat de rode bloedcellen wat flexibeler worden en er minder bloedpropjes ontstaan. 

Beide medicijnen zijn uitvoerig getest, maar hebben toch niet de resultaten bij demente katten die je graag zou willen. Daarom kun je beter gebruik maken van het voedingssupplement Aktivait dan van de medicatie van je dierenarts. Mocht de Aktivait echter onvoldoende werking hebben bij jouw kat, dan kun je de medicatie zeker proberen. Deze zijn uitsluitend via je dierenarts te verkrijgen. 

Behandelen met omgevings-verrijking

De onderlinge verbindingen tussen hersencellen moeten zoveel mogelijk in stand gehouden worden bij demente katten. Dit kun je doen door zoveel mogelijk je kat te stimuleren om te spelen, bewegen en te laten kijken naar bewegingen. Hierdoor wordt het “nerve growth hormone” geproduceerd dat de verbindingen tussen hersencellen intact houdt. Hierbij moet je uiteraard wel opletten dat je kat geen extra klachten krijgt van zijn gewrichten of uitgeput raakt. Liever 10x per dag 1 minuut spelen, dan 1x 10 minuten waardoor je kat compleet uitgeput is. 

Mysterieuze kat met een zonsondergang op de achtergrond
Kat silhouet

Wanneer is het tijd om je demente kat in te laten slapen?

In principe heeft je kat geen pijn van zijn dementie. Maar zoals we al vertelden kan hij zich wel een beetje depressief voelen door de afname van de hoeveelheid Dopamine in zijn hersenen. 

De grootste reden dat mensen ervoor kiezen om hun demente kat in te laten slapen is dat hun huis niet meer schoon te houden is. Ze geven vaak aan dat ze geen mensen meer in hun huis durven uit te nodigen door de stank van de urine en ontlasting en dat ze in een isolement terecht gekomen zijn. 

Daarnaast is het in veel gevallen zo dat de eigenaar van een demente kat ’s nachts geen oog meer dicht kan doen door het geschreeuw van zijn kat. Om het dan nog niet eens over de klagende buren te hebben. Ook dat is een veel voorkomende reden om een demente kat in te laten slapen als een eigenaar er echt onderdoor aan het gaan is. 

Denk jij erover om je kat te laten inslapen vanwege zijn dementie? Probeer dan in elk geval de Aktivait voedingssupplementen nog even een maand. Als het dan echt niet verbetert dan kun je het gesprek aangaan met je dierenarts om je kat te laten inslapen. Twijfel je aan die beslissing, dan is het ook vaak wel zo prettig om even met een onafhankelijke dierenarts te overleggen. In dat geval staat onze dierenarts Nanda je graag te woord. Onderaan deze pagina lees je meer over deze mogelijkheid. Maar hopelijk heb je dat punt nog niet bereikt. 

 

Veel sterkte voor jou en je kat

We weten dat het erg pittig kan zijn als je kat dement geworden is. We wensen je dan ook heel veel sterkte en geluk toe. Hopelijk verbeteren zijn klachten met bovenstaande tips en kun je toch nog lang genieten van je kat!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda