Dementie bij je hond

Wat te doen?

Dementie bij je hond ontstaat wanneer de kwaliteit van zijn hersencellen aan het afnemen is. Er komt een moment dat hij niet meer weet waar hij is of wat hij op dat moment hoort te doen. Er zijn veel symptomen mogelijk. Maar de meest vervelende zijn toch wel het nachtelijke dwalen of blaffen en het in huis poepen en plassen. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om de klachten van dementie bij je hond te verbeteren. Genezen kan dementie niet, maar de snelheid van verslechteren kun je wel tegen gaan. Onze adviezen onderbouwen we met gepubliceerde onderzoeken zodat je weet dat de middelen echt bewezen effect hebben. Hierdoor hopen we dat jouw hond in eerste instantie zal verbeteren, maar ook minder snel achteruit zal gaan en je nog lang van hem mag genieten. Want dat wil je natuurlijk het allerliefst. 

 

Oude seniore hond met dementie

Is mijn hond dement?

Volgens the American Kennel Club zijn er tekenen van dementie bij ongeveer 28% van de honden boven de 11 jaar oud. Bij honden die ouder zijn dan 15 stijgt dit percentage zelfs naar 68%. Het komt dus in elk geval erg vaak voor bij honden op oudere leeftijd.

Om te weten te komen of jouw hond dementie heeft hebben we hieronder een vragenlijst opgesteld. Wanneer veel van de vragen met “ja” beantwoord kunnen worden, is de kans groot dat jouw hond dement is.

 

  1. Lijkt jouw hond verward of gedesoriënteerd in bekende omgevingen?
  2. Heb je gemerkt dat je hond minder interactie heeft met de mensen en dieren om hem heen?
  3. Is er een verandering in het slaappatroon van je hond? Bijvoorbeeld meer overdag slapen en ’s nachts onrustig zijn?
  4. Heeft je hond vaker dan vroeger onzindelijk gedrag zoals plassen of poepen in huis?
  5. Heb je gemerkt dat je hond minder interesse toont in speelgoed of spelletjes?
  6. Heeft je hond moeite om commando’s te begrijpen die hij eerder goed kende?
  7. Is je hond wat angstiger dan vroeger? Of sneller van slag?
  8. Loopt je hond af en toe doelloos rond in huis of lijkt hij buiten de weg niet meer te weten?
  9. Reageert je hond minder op geluiden zoals de deurbel, terwijl hij niet doof is?
  10. Staart je hond vaker naar muren of in de leegte dan vroeger?
  11. Zijn er veranderingen in het eetgedrag?
  12. Toont je hond tekenen van irritatie of agressie die nieuw voor je hond zijn?
  13. Lijkt je hond onzeker op paden waar hij vaak komt?
  14. Schrikt je hond sneller wanneer je hem aanraakt?
  15. Heeft je hond momenten waarop hij lijkt te worstelen met alledaagse routines? 

Beginnende dementie bij je hond

Zeker in de beginfase zal je hond zich nog grotendeels normaal gedragen. Veranderingen in het slaappatroon van je hond en anders reageren op mensen en dieren die hij hoort te kennen zijn meestal de eerste symptomen. Hoe sneller je start met zijn behandeling tegen dementie, hoe minder snel hij zal verslechteren. Maar helaas is dementie ook bij honden nog niet te genezen. 

Symptomen bij demente hond

Elke hond is anders en ook bij elke hond met dementie zie je andere symptomen. Maar de meest voorkomende symptomen bij een demente hond zijn:

  • Desoriëntatie
  • Verandering in interactie met mensen en dieren
  • Veranderingen in hun slaappatroon
  • Zindelijkheids-problemen
  • Minder interesse in spelen of speelgoed waar ze eerder gek op waren 
  • Commando’s niet meer begrijpen
  • Angstiger
  • Doelloos door het huis drentelen
  • Meer in het “niets” staren
  • Hij is alledaagse dingen vergeten zoals een bepaalde wandelroute, commando’s, mensen etc. 

 

Wat is dementie bij de hond nou eigenlijk?

Wanneer er sprake is van dementie dan is de werking van de hersenen van je hond achteruit gegaan. Dit komt doordat hersencellen afsterven en verbindingen tussen hersencellen verbroken worden. Dit komt doordat er stoffen in de hersencellen ophopen die normaal gesproken verwijderd worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Tau-eiwitten en Beta-emyloïde plaques (ook dit zijn eiwitten). Maar ook kunnen hersencellen afsterven als gevolg van een verslechterde bloedcirculatie naar de hersenen van je hond toe. Daarnaast kan er sprake zijn van “oxidatieve stress”. Dit is het geval wanneer er meer stoffen gevormd worden die we “vrije radicalen” noemen. En daarnaast worden ze minder verwijderd. 

Hond met dementie staart in het niets.

Demente hond medicatie geven

Hoewel dementie bij je hond niet te genezen is, kun je de verslechtering ervan wel afremmen. Dit kun je verbeteren door de doorbloeding van de hersenen te verhogen. En daarnaast moet je ervoor zorgen dat de hoeveelheid “vrije radicalen”  en opgehoopte eiwitten verminderen en beter opgeruimd worden. Op deze manier zal je hond minder snel achteruit gaan, dan wanneer je niets doet. In de volgende paragrafen zullen we de volgende gegevens verder uitwerken. Eerst geven we je een opsomming van de soorten middelen die er zijn.  

Speciaal voedsel: Er zijn een aantal soorten hondenvoer op de markt die ontwikkeld werden om de hersenfunctie te verbeteren. De voeding zorgt ervoor dat er minder schadelijke eiwitten gevormd worden en bevat meer anti-oxidanten die de hoeveelheid “vrije radicalen” verminderen. 

Voedingssupplementen: In de voedingssupplementen zitten vaak combinaties van stoffen die, in dit geval, de hersenfunctie ondersteunen. Zo zit er vaak omega-3, vitamine E en C, L-carnitine, co-enzym Q10 en Selenium in. Ze zorgen voor minder onstekingen, minder ophoping van eiwitten en een verminderde vorming van “vrije radicalen”. 

Medicijnen: Ook zijn er een aantal medicijnen op de Nederlandse markt die ervoor zorgen dat de werking van de hersenen beter verloopt. Dit is meer op het gebied van signaaloverdracht. Dat vermindert dan ook de klachten van dementie bij je hond. De resultaten zijn echter teleurstellend. 

Omgevingsverrijking: Op deze manier hou je de hersenen van je hond zoveel mogelijk actief, waardoor de snelheid van verslechtering tegen gegaan wordt. Hersenverbindingen blijven dan beter in stand. Daarnaast blijft de doorbloeding van de hersenen beter. Hieronder verstaan we interactief speelgoed, zelf veel spelen met je hond, goede lichaamsbeweging etc. 

 

Speciaal voedsel tegen dementie bij je hond

De voeding van Purina pro plan neurocare NC en Hill’s prescription diet b/d hond zijn twee voedingen die speciaal ontwikkeld zijn om de verslechtering van de hersenen bij honden tegen te gaan. Uit het onderzoek “Dietary supplementation with medium-chain TAG has long-lasting cognition-enhancing effects in aged dogs” blijken zeer gunstige resultaten voor honden met dementie. Zoals we eerder al schreven zal je hond met deze voeding helaas nooit meer de oude worden, maar kun je na ongeveer 4 weken wel verbetering zien. Ook zal de snelheid van verslechtering in de toekomst afgeremd worden. 

Voedingssuplementen tegen dementie bij je hond

Er zijn nog weinig voedingssupplementen op de Nederlandse markt die geregistreerd zijn om dementie bij honden tegen te gaan. Het middel Aktivait lijkt op dit moment de enige geschikte optie als voedingssupplement tegen dementie bij honden. Dit blijkt uit het onderzoek “Nutritional supplementation in cases of canine cognitive dysfunction—A clinical trial”. Het is echter nog niet duidelijk of je beter voor dit middel kunt gaan of voor éen van bovenstaande voedingen. Daar is nog geen onderzoek over gepubliceerd. Wil je dus liever je eigen voeding blijven geven, dan kun je er Aktivait bij gaan geven. Heb je geen zin in gedoe met pilletjes, dan kun je beter overgaan op één van bovenstaande voedingen. Indien je Activait gaat inzetten zou je na ongeveer 3 weken een verbetering bij je hond kunnen beginnen te zien. Wat gemiddeld 1 week eerder is dan wanneer je kiest voor de voeding. 

Medicatie om dementie bij je hond tegen te gaan

Het enige middel waarvan af en toe verbetering opgemerkt werd, is Selegiline. Medicijnen die dit middel bevatten zijn onder andere Selgian, Anipryl, Eldepryl en Zelapart. Allen zijn ze enkel te krijgen via je dierenarts. Hoewel het onderzoek “The effect of L-deprenyl on behavior, cognitive function, and biogenic amines in the dog” aantoont dat een aardig aantal honden hier duidelijk op verbeteren, toont het onderzoek “The canine model of human cognitive aging and dementia: Pharmacological validity of the model for assessment of human cognitive-enhancing drugs” helaas geen duidelijke verbetering. Het is dan ook verstandiger om eerst over te gaan op bovenstaande voedingen of op de voedingssupplementen. Maar hebben die onvoldoende effect, dan kun je Selegiline proberen.  

 

Omgevingsverrijking om de hersenen van je hond actief te houden

Om zoveel mogelijk hersenverbindingen in stand te blijven houden is het belangrijk dat je jouw dementerende hond actief houdt. Dit omvat dus vooral veel spelen, interactief speelgoed, veel wandelen en veel indrukken buiten op doen. Hierbij geldt uiteraard wel dat je moet kijken naar wat je hond aan kan. Speel liever 10x op een dag 1 minuut dan 1x op een dag 10 minuten waarbij je hond helemaal uitgeput raakt. 

 

Demente hond moet verplicht buiten blijven wonen door incontinentie.

Is dementie bij honden zielig?

Dementie op zich is natuurlijk niet leuk voor je hond, maar hij heeft geen pijn en is zich waarschijnlijk ook niet bewust van het feit dat hij vergeetachtig wordt. In dat opzicht is dementie dus niet zielig. 

Wel horen we vaak dat demente honden ’s nachts het hele huis wakker houden. Of dat ze alles onder poepen en plassen ’s nachts. Het gebeurt dan soms dat eigenaren ze in de schuur opsluiten voor de nacht. Of ze mogen zelfs zelfs helemaal niet meer in huis komen. Of je dat als eigenaar doet, moet je uiteraard voor jezelf bepalen. Maar het komt in elk geval je hond niet ten goede, wanneer hij in een andere leefruimte terecht komt dan waar hij zijn hele leven geleefd heeft en waar hij minder interactie met mensen en dieren heeft. Hij zal sneller verslechteren en een veel minder leuk leven overhouden. Is dat dan wel zo eerlijk voor je hond? 

 

Levensverwachting van een demente hond

Volgens Animal Wise leven honden vanaf het moment van diagnose nog gemiddeld 2 tot 5 jaar. Het overlijden van honden met dementie wordt echter niet veroorzaakt door de dementie, maar door bijkomende ouderdoms-ziekten. Het is dan ook verstandig om de gezondheid van je ouder wordende hond vaker door je dierenarts te laten onderzoeken. Onder andere door middel van een bloedonderzoek. In veel gevallen zal de kwaliteit van leven van de hond zodanig afgenomen zijn dat er uiteindelijk in veel gevallen gekozen wordt voor euthanasie. 

Je demente hond plast in huis

Is je hond inmiddels behoorlijk dement geworden? Dan ontstaat er een moment dat hij niet meer weet wat hij hoort te doen als hij het gevoel heeft dat hij moet poepen of plassen. In dat geval neemt het oer-gedrag het weer over en plast en poept hij gewoon waar hij op dat moment is. Super vervelend voor jou als eigenaar natuurlijk, want je harde vloer wordt er niet beter van. En heb je vloerbedekking dan is het nog veel lastiger. In dat geval kun je kiezen voor speciale honden luiers. Zo voorkom je dat je hond in huis poept en plast.

Hond met dementie laten inslapen

Euthanasie is een duur woord voor het laten inslapen van je hond. Het komt geregeld voor dat mensen er uiteindelijk voor kiezen om een demente hond te laten inslapen. Meestal is dat omdat het gezin waarin de hond leeft zelf bijna niet meer slaapt doordat de hond ’s nachts heel onrustig is. Of zelfs de hele boel bij elkaar blaft. Daarnaast zorgt de incontinentie bij honden met dementie voor een groot gevoel van frustratie bij hun eigenaren. De hele dag moeten dweilen en poep opruimen is natuurlijk ook erg vervelend. In veel gevallen geven mensen dan ook aan dat ze geen bezoek meer durven te ontvangen uit angst voor wat zij gaan zeggen over de vieze geur die in huis hangt.

Zolang de incontinentie nog niet extreem is kun je het wellicht nog met honden-luiers af. Maar zie je het inmiddels allemaal niet meer zitten met jouw demente hond? Ga dan in gesprek met je eigen dierenarts. Samen kunnen jullie bepalen wat nog haalbaar is en wanneer het beter is om te kiezen voor euthanasie. Dat is voor iedereen immers verschillend.

Heb je het gevoel dat je hier met je eigen dierenarts niet over kunt praten? Dan kun je natuurlijk ook advies vragen aan onze eigen dierenarts Nanda. Hieronder lees je hoe je met haar in contact komt. Heel veel sterkte in elk geval! Want makkelijk is het zeker niet.

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda