Alles over diarree bij je kat en wat je er tegen kunt doen

Wat is diarree?

Diarree bij je kat komt vrij regelmatig voor. We spreken van diarree bij je kat wanneer de consistentie van de ontlasting niet een normale hardheid heeft. Een normale drol van een kat hoort een vaste vorm te hebben maar nog wel van vorm te kunnen veranderen net nadat hij uit de anus van je kat komt. De kleur hoort donkerbruin te zijn, maar is vaak wel afhankelijk van de voeding die je kat krijgt. 

Hoe ontstaat diarree bij de kat?

Een te waterige of breiige ontlasting ontstaat wanneer de darmwand niet naar behoren werkt. Doorgaans is de darmwand beschadigd waardoor er onvoldoende water via de darmwand opgenomen wordt of zelfs water via de darmwand afgegeven wordt aan de ontlasting. Zeer dikwijls gaat de vertering ook niet goed waardoor er voedingsstoffen die opgenomen hadden moeten worden in de darmholte achter blijven. Bacteriën gaan die stoffen dan gebruiken met als gevolg dat de verkeerde bacteriën zich kunnen vermeerderen ten koste van de goede bacteriën. Het gevolg is een waterige of breiige substantie die via de anus het lichaam zal verlaten. 

In de meeste gevallen is de hoeveelheid ontlasting, of eigenlijk diarree, die gemaakt wordt nu veel meer dan normaal. Het gevolg is dat je kat vaker moet poepen. Maar je darmen proberen ook zo snel mogelijk giftige stoffen weg te werken waardoor ook de snelheid waarmee de diarree gevormd wordt vele malen sneller is. Het gevolg is dat je kat met grote regelmaat naar de kattenbak rent. Of dat zelfs niet haalt. 

Welke symptomen zie je nog meer bij diarree bij de kat?

Een kat met diarree kan ook koorts hebben. Vooral wanneer hij een virale infectie heeft dat de diarree veroorzaakt. Een spoortje bloed kan ook voorkomen doordat de anus van je kat erg geirriteert geraakt is. Grote plassen bloed is ook mogelijk, maar zeldzaam. Veel katten hebben niet alleen last van hun darmen maar ook van hun maag. Het gevolg is dat ze vaak wat slechter eten, zeker als ze er ook koorts bij hebben. In sommige gevallen geeft een kat met diarree ook over. Als de diarree al een aantal weken duurt dan zal je kat ook afgevallen zijn. 

Kat heeft diarree en gaat naar zijn kattenbak.

Kat met diarree en braken

Zoals we boven al vertelden komt het voor dat een kat soms diarree heeft en er ook bij gaat overgeven. In dat geval zijn zowel de darmen aangetast als de maag. Dit zien we vooral in geval van een virale infectie, parasitaire infectie of een voedselintolerantie. 

Oorzaken van diarree bij de kat

Hieronder bespreken we de verschillende oorzaken van diarree bij de kat. Afhankelijk van de oorzaak kan de ernst van de diarree erg verschillen. 

Diarree bij de kat door iets verkeerds gegeten te hebben

Wanneer de voeding plotseling verandert dan is er vaak een andere samenstelling van voedingsstoffen. De bacteriële darmflora krijgt dan ineens ander “voedsel” waardoor de darmflora enorm van slag kan raken en er diarree bij je kat kan ontstaan. Als je wilt overschakelen op andere voeding is het dan ook belangrijk om deze voeding geleidelijk aan steeds meer door de oude voeding heen te mengen. Trek hier maar gerust een week voor uit. 

Maar ook als je kat iets eet dat bedorven is kan hiervoor zorgen. Of erger nog, er kunnen giftige stoffen in zitten die de darmcellen of de darmflora beschadigen met flinke diarree bij je kat tot gevolg. Krijgt je kat verder zijn gewone voeding dan is deze diarree meestal met 1 à 2 dagen weer over. 

Diarree bij de kat door virussen

De meest voorkomende virussen die bij katten diarree veroorzaken zijn het rotavirus en het (katten!) coronavirus. Deze laatste is een geheel ander virus dan het COVID-19 virus dat we inmiddels allemaal kennen, maar het is er wel familie van. Beide virussen geven vaak heftige waterige diarree, vooral als het om jonge katten gaat. In de meeste gevallen duurt deze diarree 3-4 dagen en zijn ze er niet extreem ziek van. Wel lopen ze kans om uit te drogen, dus zorg ervoor dat ze heel veel blijven drinken. De meeste katten hebben ook koorts als ze een van deze virussen hebben opgelopen. 

Wanneer katten niet volgens het juiste schema gevaccineerd werden dan lopen ze ook kans om kattenziekte op te lopen. Ook dit is een virus, met extreme (meestal bloederige) diarree, algeheel flink ziek zijn, en uiteindelijke sterfte tot gevolg door uitdroging. De afgelopen jaren zijn er in verschillende regio’s in Nederland kattenziekte uitbraken voorgekomen. Denk dus niet dat het niet nodig is om jouw kat niet te laten vaccineren tegen kattenziekte!

Diarree bij de kat door parasieten

Eigenlijk horen wormen ook bij de parasieten, maar die worden hieronder besproken. In dit stukje beperken we ons enkel tot Giardia, Coccidia en Cryptosporidium. Dit zijn alledrie eencellige parasieten die de darmcellen gebruiken om zich voort te planten. Doordat de darmcellen hierbij beschadigen ontstaat er diarree bij je kat als ze hiermee besmet geraakt zijn. 

De diarree duurt vaak maanden zonder behandeling en de diarree is meestal niet extreem. Over het algemeen is het een wat breiige diarree. Je kat kan er wel buikpijn bij hebben en soms is er ook wat bloed bij de diarree van je kat te zien. 

Giardia kun je zelf testen met de onderstaande test. De andere parasieten kun je via je dierenarts laten onderzoeken in een laboratorium. 

Diarree bij de kat door wormen

Katten lopen vrij gemakkelijk rondwormen en haakwormen op doordat ze muizen of vogels vangen die besmet zijn. Lintwormen krijgen ze vaak via vlooien. Alle wormen kunnen schade aan de darmcellen veroorzaken, met name de haakwormen. Door deze schade aan de darmcellen ontstaat er diarree. Over het algemeen zijn katten er niet al te ziek van, maar door gebrek aan voedingsstoffen krijgen ze een doffe vacht en vallen ze af. Indien er veel wormen aanwezig zijn kunnen ze ook een wormenbuik hebben. 

Diarree bij de kat tijdens warmte

Diarree bij je kat tijdens warm weer komt vaak voor. Maar eigenlijk is het niet de warmte zelf die de directe oorzaak is van de diarree. Als gevolg van warm weer zijn er verschillende gevolgen die op hun beurt weer diarree kunnen veroorzaken. Meestal spelen er dan ook meerdere factoren samen bij diarree bij je kat als het warm weer is. 

    • Uitdroging: als gevolg van de warmte kan een kat meer vocht verliezen. De darmflora en darmfunctie nemen dan af met diarree tot gevolg. 
    • Voedselbederf: als gevolg van warm weer zal voedsel sneller bederven. Dit houdt in dat er meer slechte bacteriën in de voeding ontstaat met eventuele vorming van giftige stoffen. Diarree bij je kat is het gevolg. 
    • Minder eetlust: Doordat katten minder gaan eten door de warmte verandert hun spijsvertering en dus hun darmflora. Ook in dit geval kan er weer diarree ontstaan. 
    • Stress: door het warme weer kunnen katten zich niet prettig voelen. En in extreme gevallen zelfs oververhit raken. Het lichaam ervaart hier (ernstige) stress van en dit op zichzelf zorgt ervoor dat de darmen van slag raken. Met diarree bij je kat tot gevolg. 
Cartoon van een kat die net diarree heeft gehad
Diarree bij de kat door stress

Stress heeft erg veel effecten op het lichaam van je kat. Hieronder bespreken we de verschillende effecten die diarree bij je kat kunnen veroorzaken. 

    • Verandering van darmbewegingen: als gevolg van stress zullen de spieren in de darmwand meer of minder kunnen gaan werken. Dit zorgt ervoor dat voedsel sneller of juist minder snel door de darmen beweegt. Hierdoor verandert de samenstelling van de darminhoud die aankomt bij de darmflora met diarree tot gevolg. 
    • Verandering van maag- en darmsappen die nodig zijn bij de vertering: hierdoor verandert de vertering van voedsel wat ook weer de darmflora aantast met diarree tot gevolg. 
    •  Verandering van de hoeveelheid “goede” bacteriën: door toename van slechte bacteriën en afname van goede bacteriën zal de vertering van de voeding slechter verlopen. Het gevolg is diarree.
    • Darmcellen hebben een verminderde weerstand: hierdoor kunnen ze minder goed optreden tegen gevaar. Zo kan bijvoorbeeld een Giardia makkelijker toeslaan als er stress speelt. 
    • In de darmen zitten ook kleine eilandjes van cellen die zeer belangrijk zijn voor je algemene weerstand. Als er sprake van stress is dan wordt de werking van deze cellen onderdrukt. Er ontstaan dan makkelijker infecties en dus ook infecties die diarree veroorzaken zoals het rota- of corona-(katten)virus. 
    • Stress zorgt voor verandering in eetlust en dus opname van voeding. Ook dit zorgt er weer voor dat de darmflora verandert en er diarree kan ontstaan bij je kat. 
Diarree bij de kat door antibiotica

Antibiotica gaan de groei van bacteriën tegen en de heel sterke antibiotica maken bacteriën zelfs dood. Krijgt je kat een antibiotica-kuur dan zal ongetwijfeld zijn darmflora hier ook door aangetast worden. Met diarree bij je kat tot gevolg. 

Diarree bij de kat na ontwormen

Een ontworming is een gifstof waaraan de wormen in de darmen van je kat dood gaan. Maar de goedkopere ontwormings-producten zijn ook een soort van gifstof voor de darmcellen van je kat. De darmcellen kunnen beschadigd raken met diarree bij je kat tot gevolg. Doorgaans duurt deze diarree slechts 1 à 2 dagen. 

Diarree bij de kat door een voedselallergie

Het komt niet zo heel veel voor bij katten, maar een voedselallergie kan ook de oorzaak zijn van diarree bij katten. Doorgaans ontstaat dit rond een leeftijd van één à twee jaar. Ofwel nadat je over gestapt bent op een andere voeding natuurlijk. De allergische reactie zorgt ervoor dat de darmwand gaat ontsteken met diarree tot gevolg. Deze diarree speelt dan ook al langere tijd en lost zich niet op na een week. 

Kat heeft diarree en heeft besloten maar in zijn kattenbak te blijven liggen.

Hoe kun je diarree bij je kat stoppen?

In principe heeft het de voorkeur om diarree niet te stoppen als je kat er niet al te veel last van heeft. Het is een mechanisme waardoor je kat zo snel mogelijk de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken uit zijn lichaam weg werkt. Bij diarree zal immers de darminhoud, inclusief de slechte stof, zeer snel vanaf de maag naar de anus toe bewegen. Hoe sneller hij er vanaf is hoe sneller hij weer zal genezen. Echter is het voor ons als eigenaar wel heel erg vervelend als we de hele dag moeten dweilen en poetsen om de diarree op te ruimen. Daarnaast zijn sommige oorzaken ook nog eens besmettelijk voor ons en dus is het extra belangrijk dat ons huis schoon blijft. Dus als je kat zijn diarree niet op kan houden totdat hij de kattenbak bereikt heeft dan is het verstandig om de diarree tegen te gaan. 

Diarree bij je kat stoppen met medicatie

Kortdurende diarree, bijvoorbeeld doordat hij iets verkeerds gegeten heeft of een virus te pakken heeft gekregen kun je tegen gaan door je kat een diarreeremmer te geven zoals Aa diarstop. Katten tot 2,5kg mogen 2x daags een kwart tablet krijgen, katten tussen de 2,5kg tot 5kg 2x daags een half tablet. Je kunt dit middel gedurende de periode van diarree geven met een maximum van 5 dagen. Het is geen kuur en dus mag je er elk moment mee stoppen als de diarree over is. 

Om de darmflora bij je kat te ondersteunen kun je gebruik maken van pro-biotica zoals Fortiflora. Hiermee geef je de goede bacteriën wat extra kracht om de darmfunctie te ondersteunen. 

De diarree bij je kat gaat niet over

Speelt de diarree langer dan is het verstandig om je kat een licht verteerbare voeding te geven zodat een voedselintolerantie niet kan opspelen. Hiervoor kun je deze voeding gebruiken. 

Bij diarree die langdurig speelt is er ook vaak Giardia aanwezig. Het is dus verstandig om dit te testen. Dit kun je doen met de volgende test. Meer over Giardia en de behandeling lees je op de betreffende pagina. 

Ook is het mogelijk om je kat een behandeling te geven tegen èèncellige parasieten zonder dat je zeker weet of ze er zijn. Dit kun je doen door je kat 5 dagen te behandelen met panacur 250. Een kat van 5kg moet 1x daags, 5 dagen lang 1 tablet krijgen. Dit is langer dan wat er in de bijsluiter vermeldt staat omdat het hier gaat om de eencellige parasieten en niet om de gewone wormen waarvoor het middel geregistreerd is. 

Helpen bovenstaande oplossingen niet? Dan is het verstandig om bij je kat een voedselallergie test te doen. Hiervoor geef je je kat een voeding waarop hij niet allergisch kan reageren. De allerbeste voor deze test is Royal Canin Anallergenic. Deze voeding moet je vervolgens 8 weken geven, zonder dat je kat ook maar iets anders kan opeten. Dus geen dingen uit jouw koelkast of een snoepje. De eerste 4 weken zul je waarschijnlijk nog geen verschil opmerken. Maar na 4 weken zouden zijn klachten moeten beginnen op te lossen als er sprake is van een voedselallergie. Is er na 8 weken nog niets veranderd? Dan kun je het beste contact opnemen met je dierenarts om vervolg onderzoeken te laten uitvoeren. 

Tips bij diarree bij de kat

Met tips bedoelen we dus niet zo zeer de behandeling van de diarree, maar meer de ondersteuning van je kat als hij diarree heeft. 

    • Zorg ervoor dat je kat voldoende vocht binnen krijgt. Bij diarree verliest hij meer vocht dan normaal en moet hij dus meer vocht binnen krijgen om niet uit te drogen. 
    • Verminder de hoeveelheid stress. Heeft hij bijvoorbeeld last van stress van een buurkat, houd je kat dan een paar dagen binnen zodat hij geen last van de andere kat heeft. Tenzij het binnen blijven natuurlijk weer extra veel stress oplevert. Biedt je kat voldoende schuilplaatsen aan als de stress bijvoorbeeld door vuurwerk of onweer veroorzaakt wordt. 
    • Hou je kat goed in de gaten. Vooral de hoeveelheid voeding die hij binnen krijgt op een dag, de glans in zijn ogen, de veerkracht van zijn vacht om uitdroging op te merken indien het speelt en eventueel zijn lichaamstemperatuur als hij koorts heeft. Heb je twijfels over iets dat je ziet? Neem dan contact op met je eigen dierenarts of vraag onze dierenarts Nanda om advies. Dit kun je doen door gebruik te maken van de knop onder op deze pagina. 
    • Hou hygiène goed in het oog. Zorg ervoor dat je huis schoon blijft en dat er geen diarree terecht komt op voorwerpen waar je aan of mee eet. Dit omdat sommige diarree-oorzaken ook voor mensen besmettelijk kunnen zijn. 

Is diarree bij de kat besmettelijk voor de mens?

Helaas wel ja. Maar gelukkig meestal niet. De èèncellige parasieten kunnen wel besmettelijk zijn voor mensen. En de lintworm van je kat kun jij ook krijgen. Daarom is het belangrijk om een goede hygiène te houden, vooral wanneer je kat aan de diarree is. Zorg ervoor dat je altijd je handen wast voordat je gaat eten en dat je alle oppervlakken waar de diarree op kan zijn achtergelaten goed reinigt. Zeker het aanrecht en de eettafel!

Kat voelt een aanval van diarree aankomen en is vast op de kattenbak gaan zitten.

Wanneer ga je naar de dierenarts?

Wanneer je kat een doffe blik in zijn ogen krijgt en zijn huid wat rechtop blijft staan dan is er een kans dat je kat uitgedroogd is. In dat geval is het belangrijk dat je kat onderzocht wordt door je eigen dierenarts. Indien nodig kan hij of zij je kat een infuus geven. Bij milde gevallen zullen ze kiezen voor een onderhuids infuus en kan je kat weer mee naar huis. Bij ernstige gevallen moet je kat opgenomen worden bij je dierenarts. 

Verder is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts als je kat behoorlijk veel bloed bij zijn diarree heeft. Een spoortje bloed kan geen kwaad. En ook als je kat een zieke indruk maakt dan is het verstandig om je dierenarts je kat te laten onderzoeken.

Heb je behoefte aan overleg?

Heeft je kat diarree en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!