Een dikke buik bij je kat – Wat is de oorzaak?

Hoe ontstaat een dikke buik bij je kat?

Er zijn verschillende vormen die een dikke buik bij je kat veroorzaken. Zo kan de dikke buik bij een ongesteriliseerde poes simpelweg veroorzaakt worden doordat ze drachtig is. Maar een dikke buik kan ook ontstaan doordat er vocht ophoopt in de buikholte waardoor de buik in omvang toeneemt. Daarnaast kunnen organen die in de buikholte zitten gaan vergroten en op die manier een dikke buik bij je kat veroorzaken. Maar in de meeste gevallen is je kat helaas gewoon te dik geworden. De buikholte en huid bevatten dan te grote hoeveelheden opgehoopt vetweefsel waardoor een dikke buik bij je kat ontstaat. 

Overgewicht en hangbuik als oorzaak van een dikke buik bij je kat

In het geval dat overgewicht de oorzaak is van de dikke buik bij je kat dan kun je dit herkennen aan het feit dat je kat over zijn hele lichaam teveel vetweefsel heeft zitten. Je voelt dan een zachte massa onder de huid zitten. Dit kun je het beste voelen ter hoogte van de ribben. Op de ribben hoort eigenlijk vrijwel gelijk een dunne laag huid te zitten. Zit er een zacht, indrukbaar laagje tussen? Dan is je kat helaas waarschijnlijk te dik. 

Je kunt dit ook beoordelen door van de zijkant naar zijn buik te kijken. De buik hoort even hoog te zijn als zijn borstbeen. Is hij lager? Ook dat is een signaal dat je kat te dik is, maar dit ontstaat uiteraard ook bij een zwangerschap of bij een andere oorzaak van een bolle buik. Maar met name als het onder de buik hangt en dus een hangbuik is dan is dit vetweefsel. Overgewicht bij de kat komt in Nederland en België bij ongeveer 1 op de 3 katten voor. 

Kat zonder dikke buik
Gezond gewicht bij de kat
Kat met een dikke buik als gevolg van overgewicht
Extreem overgewicht bij de kat

Een bolle buik bij je kat als gevolg van een zwangerschap

Poezen die nog niet gesteriliseerd zijn kunnen een bolle buik krijgen als gevolg van een zwangerschap. Ook als je ze aan de poezenpil hebt! Katten willen namelijk deze pil nog wel eens uitspugen. Over het algemeen gaat het in dit geval altijd om jonge katten van onder de 5 jaar. Niet dat oudere katten niet drachtig kunnen worden als ze niet gesteriliseerd kunnen worden, maar op dat moment weet een eigenaar al wel hoe dat eruit ziet. Is het voor jou voor het eerst dat je vindt dat je jonge kat een bolle buik begint te krijgen en is ze nog niet gesteriliseerd? En lijkt ze verder geen overgewicht te hebben? Dan is de kans vrij groot dat je kat drachtig is. Je kunt het beste op consult gaan bij je dierenarts zodat deze kan voelen of er kittens of vochtblaasjes voelbaar zijn bij jouw kat. 

Een kat met een dikke buik en opgezette tepels als gevolg van een zwangerschap
Op het eind van de zwangerschap heeft een kat een dikke buik en ontstaan opgezette tepels.

Vocht in de buikholte waardoor een bolle buik bij je kat ontstaat

Wanneer je kat niet te dik is en ook niet drachtig is dan is het mogelijk dat je kat vocht in zijn buik heeft zitten. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan als er gevolg van harfalen vocht ophopen in de buikholte (en borstholte). Maar ook als gevolg van het FIP virus is het mogelijk dat er een vochtophoping in de buikholte plaatsvindt. Tevens kan er als gevolg van een eiwitgebrek in het bloed vocht ophopen in de buikholte. En ook tumoren of kanker in de buikholte kunnen ervoor zorgen dat er vocht in de buikholte ontstaat. Helaas zijn dit allemaal ernstige problemen en kun je hiermee het beste naar je dierenarts toe gaan voor verder onderzoek. 

Vergroting van organen in de buikholte

In principe kan elk orgaan in de buikholte van je kat zodanig groot worden dat de buikholte van je kat groter wordt en daarmee een bolle buik bij je kat ontstaat. In de praktijk is het echter zo dat vrijwel alleen de lever zodanig groot kan worden dat je een bolle buik bij je kat gaat zien. Bij alle andere tumoren of kankervormen zie je al veel eerder andere klachten dan bij een lever vergroting. In vrijwel alle gevallen gaat het bij een leververgroting ook om een levertumor. Ook in dit geval is het verstandig om contact te zoeken met je dierenarts. Een levertumor is een ernstig probleem en als dat aan de orde is dan is een behandeling lastig, duur en intensief. 

Een opgezette buik als gevolg van vocht door een levertumor
Een opgezette buik als gevolg van vocht door een levertumor

Een bolle buik bij je kat als gevolg van wormen

Gelukkig zien we dit in Nederland en België niet zo denderend vaak meer. Maar katten en met name kittens kunnen een behoorlijke hoeveelheid wormen in hun darmen krijgen waardoor de darmen enorm gaan opzetten. Ze kunnen daarbij wel 2x zo dik worden als normaal. En in dit geval zal de buik ook bijna 2x zo dik kunnen worden als normaal is bij een kat of kitten. Door onze hoogstaande medische zorg voor onze huisdieren geven de meeste eigenaren hun katten en kittens regelmatig een ontworming. Hierdoor ontstaat nog maar zelden zo’n bolle buik bij je kat of kitten. Mocht je toch denken dat dit bij jouw kat of kitten speelt dan is het voldoende om hem een ontworming te geven en deze uiterlijk 3 weken later nog een keer te herhalen. Op die manier is je kat of kitten van al zijn wormen af. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heeft je kat een bolle buik en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!