Droge neusspiegel

Wanneer spreken we over een droge neus?

Heeft uw hond korstjes of schilfertjes op zijn neusspiegel zonder dat hij een loopneus heeft? Dan heeft hij last van een droge neus huid. Op zich kan dit geen kwaad, maar het kan soms wat irritant voor hem aanvoelen. Daarnaast ziet het er voor u minder mooi of onverzorgd uit. Soms krijg je zelfs kritiek van de buren over dat zijn neus er zo vreemd uit ziet…

Wat doe je tegen een gewone droge neus?

U kunt zijn neus een beetje insmeren met Calendula zalf. Dit maakt de huid weer zacht en soepel omdat het een wat vettige zalf is. Smeer dit 3x daags gedurende 7 dagen op de neusspiegel van uw hond. Het liefst voor de wandeling zodat het even goed kan intrekken. Uw hond is dan afgeleid en likt het er niet gelijk af. Na een dag of 7 hoort zijn neusspiegel alweer veel beter geworden te zijn. Mocht u willen dan kunt u de zalf nog wel ter onderhoud af en toe op de neus van uw hond smeren. In extreme gevallen kan de naast de droge neus spiegel ook de neusrug een wat rode huid hebben. 

Hyperkeratose: een extreem droge neus

Is er sprake van een extreem droge neus en is hij erg korsterig, dan kan er sprake zijn van hyperkeratose. De normale afschilfering van de huid verloopt dan niet goed. Hierdoor blijven oude huidschilfers die eraf horen te gaan vast plakken aan de neushuid. Het gevolg is een rommelige, droge en schilferige neus spiegel. Mocht je het idee hebben dat jouw hond dit heeft dan kun je het beste naar je dierenarts toe gaan. Deze kan een een medicijn voorschrijven dat de verhoorning verwijderd. Daarna kan de neus huid met een intensieve goede verzorging goed gehouden worden.  

Na het op smeren van een zalf tegen een droge neus likt deze hond het er gelijk weer vanaf.

Overleg met mij

Mocht u nog even met mij willen overleggen over de neus van uw hond dan kunt u een whatsapp bericht sturen door onderstaande knop te gebruiken.