Ectropion bij je kat – Hoe ga je ermee om?

Inleiding

Als kattenliefhebber is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende gezondheidsproblemen die bij katten kunnen voorkomen. Eén van deze problemen is ectropion. Het komt niet vaak voor bij katten, maar het is wel mogelijk. In dit artikel gaan we dieper in op ectropion bij katten. 

Wat is ectropion bij katten?

Ectropion is een aandoening waarbij het onderste ooglid naar buiten toe krult. Hierdoor sluit het ooglid niet goed op het oog aan. Vervolgens kan het oog geïrriteerd raken en kunnen er gemakkelijk ooginfecties ontstaan. Het traanvocht wordt immers normaal gesproken goed over het oog uitgewreven, maar in het geval van ectropion lukt dat niet zo goed als bij een gezond oog. 

Ectropion is het tegenovergestelde van entropion bij katten. Het scheelt maar 1 letter, maar het is een wereld van verschil. Hierbij krult het ooglid naar binnen toe en krassen de haren over de oogbol heen. Entropion komt vaker voor bij katten en geeft ook meestal ergere klachten dan entropion. 

Ectropion bij de mens: bij ectropion bij je kat is het roze gedeelte van de binnenkant van het ooglid zichtbaar, net zoals op dit plaatje van een mensenoog.

Oorzaken van ectropion bij katten

Er zijn verschillende oorzaken van ectropion bij katten. Een van de meest voorkomende oorzaken is een aangeboren afwijking. Sommige rassen, zoals de Perzische kat, hebben meer kans om ectropion te ontwikkelen dan andere rassen.

Andere oorzaken van ectropion bij katten zijn onder meer:

      • Ooginfecties: chronische ooginfecties kunnen ervoor zorgen dat de oogleden gaan uitzakken en dus naar buiten omkrullen.

      • Trauma: een wond aan het ooglid kan leiden tot ectropion.

Symptomen van ectropion bij katten

De symptomen van ectropion kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

      • Het ooglid krult naar buiten toe. Het slijmvlies (roze deel van binnenkant ooglid) wordt zichtbaar

      • Het ooglid is gezwollen of ontstoken.

      • Er is sprake van een toegenomen hoeveelheid tranen die via de ooghoek het oog verlaat.  

      • De kat heeft mogelijk last van ooginfecties. Hierbij zie je gele of groene ooguitvloei. 

Behandeling van ectropion bij katten

De behandeling van ectropion bij katten hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening.

Wanneer je kat nauwelijks last heeft van zijn ogen en er niet met enige regelmaat een oogontsteking speelt dan is het verstandig om het oog gewoon met rust te laten. Het is geen pijnlijke aandoening zolang er maar geen oogontsteking ontstaat. 

Heeft hij er milde klachten van dan kun je proberen of oogdruppels helpen die ontstekingen tegen gaan op het moment dat je het ziet ontstaan. Hierbij zal het omgekrulde ooglid niet weer in de normale stand komen, maar infecties krijgen minder kans om de overhand te nemen. Je kunt hiervoor TraumaPet oogdruppels gebruiken. Dit doe je (op het moment dat het nodig is) 2x daags in het aangetaste oogje totdat het oog weer rustig is en je kat er geen last meer van heeft. 

Indien je kat er erg veel last van heeft, dan is het beter om je dierenarts een operatie te laten uitvoeren. Hierbij halen ze een puntvormig stukje (taartvormig) uit het ooglid en hechten het dan weer aan elkaar. Hierdoor wordt het ooglid minder breed en sluit hij beter aan op het oog. Als het goed is, zal hij daarna voor de rest van zijn leven geen oogontstekingen meer krijgen. Of in elk geval heel veel minder. 

behandeling van ectropion houdt in dat er een taartvormig puntje uit het ooglid gehaald wordt.
Oog van een mens. Ectropion wordt operatief opgelost door een taartpuntje uit het ooglid te halen.

Conclusie

Ectropion is een aandoening die bij katten kan voorkomen en kan leiden tot irritatie en infecties van het oog. Het is belangrijk om de symptomen van ectropion te herkennen en te behandelen om het welzijn van de kat te waarborgen. Als u denkt dat uw kat last heeft van ectropion, neem dan contact op met je eigen dierenarts of met dierenarts Nanda zodat deze de aandoening kan bevestigen. 

Heb je behoefte aan overleg?

Via onderstaande whatsapp knop kun je dierenarts Nanda om advies vragen. Op de Home-pagina kun je meer lezen over deze manier van werken. Ook vind je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.