Ontstoken oog bij je kat – Wat te doen?

Een ontstoken oog bij een kat, ook wel bekend als een conjunctivitis, komt regelmatig voor. Het kan ernstig zijn, maar meestal is dat het niet. In dit artikel leggen we je uit wat je kunt zien bij een ontstoken kattenoog. We vertellen je wat de oorzaak kan zijn van een ontstoken kattenoog en wat je zelf kunt doen aan een ontstoken oog bij je kat.

Hoe ziet een ontstoken kattenoog eruit?

Katten hebben met enige regelmaat last van een ontstoken oog. Hierbij zijn de slijmvliezen die om het oog heen zitten om de een of andere reden geïrriteerd. Slijmvliezen van de ogen zitten aan de binnenkant van de oogleden en hechten aan de rand van het oog vast aan de oogbol. Normale gezonde slijmvliezen hebben een licht roze kleur. Kijk maar eens bij jezelf. Wanneer er sprake is van een ontstoken oog dan zwellen ze op en worden ze meestal ook wat roder. Daarnaast ontstaat er vaak prut in de ogen dat op de huid op en rond de oogleden opdroogt, met een korsterig beeld tot gevolg. 

Onderzoek het oog van je kat

Bekijk dus bij jouw kat, waarvan je vermoedt dat hij een ontstoken oog heeft, wat de kleur is van de slijmvliezen. Bekijk ook of ze wat opgezwollen lijken en dus wat opbollen. Wanneer slechts één oog aangetast is kun je het verschil bekijken tussen het normale oog en het aangetaste oog. De slijmvliezen kun je beoordelen door met je duim het onderste ooglid wat omlaag te schuiven/rollen. Dan zie je de binnenkant van het ooglid tevoorschijn komen. 

Verder is het belangrijk om de oogbol van je kat goed te bekijken. Aan de oogbol zelf mag geen afwijking te zien zijn. Dus geen wittige, blauwe of rode vlek op het oog of een afwijkende pupil. Het oogwit mag eventueel wel iets roder zijn dan normaal. Alleen als de oogbol zelf normaal is en de slijmvliezen geïrriteerd zijn is er sprake van een oogontsteking bij je kat. Als dierenarts noemen we dit ook wel een conjunctivitis bij de kat. 

Rode gezwollen slijmvliezen bij een kat met een ontstoken oog.

Oorzaken die een ontstoken oog bij je kat kunnen veroorzaken.

In de meeste gevallen is er sprake van een bacteriële of een virale infectie. Ook een voorwerp kan een oog laten ontsteken, bijvoorbeeld een grassprietje. 

Een virale infectie zoals bijvoorbeeld niesziekte

Wanneer je kat een virus heeft opgelopen dan kan dit een reden zijn om een ontstoken oog te krijgen. Meestal is dit dan aan beide ogen. Dit ontstaat bijvoorbeeld vooral bij katten die niesziekte hebben opgelopen. Hierbij kan het gaan om het Herpes-virus of om het Calicivirus. Beide virussen die niesziekte veroorzaken kunnen de slijmvliezen van de ogen (en de neusholte, vandaar het niezen) laten ontsteken met een oogontsteking als gevolg. 

Een bacteriële infectie

Een bacteriële infectie speelt op wanneer de weerstand van het oog niet voldoende in staat is om bacteriegroei tegen te gaan. Dit ontstaat doorgaans als gevolg van een ander probleem met het oog. Zeer vaak is er eerst een virale ontsteking waardoor de weerstand van het oog aangetast wordt. Bacteriën kunnen daar dan van gaan profiteren en zullen zich sterk gaan vermeerderen met een ontstoken oog bij je kat als gevolg. 

Een vreemd voorwerp

We gebruiken hierbij het woord “vreemd” omdat het niet om lichaamseigen voorwerpen gaat. Zo zitten er soms zandkorrels of kleine stukjes gras in het oog van een kat die de slijmvliezen irriteren. En zeer dikwijls vinden we ook nog wel een stukje nagel van een andere kat. Zie je een voorwerpje zitten? Pak dan een wattenstaafje en maak deze nat onder de kraan. Hiermee kun je voorzichtig het voorwerpje uit het oog verwijderen. Daarna zou het ontstoken oog duidelijk moeten gaan verbeteren. 

Een kat met aan beide ogen een oogontsteking

Symptomen van een oogontsteking bij de kat

Welke symptomen kun je zien bij een kat met een oogontsteking?

  1. rode gezwollen oogleden
  2. Een nat oog of overmatige traanvorming
  3. Oog dichtknijpen of vaker knipperen
  4. Het derde ooglid voor het oog trekken
  5. Uitvloei uit het oog (wit, geel of groen)
  6. Overgevoeligheid voor licht
  7. Met een pootje over het oog heen wrijven of met de ogen over de grond wrijven (niet te verwarren met wassen of kopjes geven!)
Een kat met een ontstoken oogje waar viezigheid uit komt.

Een ontstoken oog bij een kitten

Vooral jonge kittens van een week of 2-3 zijn gevoelig voor niesziekte-virussen. Hierdoor krijgen deze kittens aan beide kanten een ontstoken oog, soms met een kleine periode tussen het ontstaan van de oogontstekingen. Ook niezen ze vaak en hebben een verminderde eetlust. Aangezien de weerstand van kittens nog niet optimaal is slaat het niesziekte virus hard toe. Zolang ze er niet al te veel last van hebben kun je de behandeling die we verderop in dit artikel adviseren toepassen. Lijkt je kitten er toch wel erg onder te lijden, dan ga je het beste even met hem naar je dierenarts. 

Het ontstoken oog van je kat schoonmaken

Wanneer er veel uitvloei uit het oog zichtbaar is dan droogt dit vaak op in de vorm van korsten. Hierin kunnen virussen en bacteriën blijven zitten en het probleem in stand blijven houden. Daarom is het verstandig om het ontstoken oog van je kat voorzichtig schoon te maken. Dit kun je doen door een gaasje nat te maken met schoon kraanwater. 

Dit water kun je eerst koken en laten afkoelen zodat er geen bacteriën en virussen meer in zitten. Maar in Nederland is ons water uit de kraan zo schoon dat het niet persé nodig is. Indien u het in huis heeft kunt u wel kamillethee gebruiken om het oogje schoon te maken. Kamille heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Gebruik dan wel elke dag verse thee. 

Wanneer je het ontstoken oog van je kat hebt schoon gemaakt is het verstandig om nogmaals te kijken of er geen sprake is van vreemde voorwerpen of andere oogafwijkingen. Probeer ook het oog een beetje te spoelen zodat vreemde voorwerpjes die je over het hoofd gezien hebt er toch uit zullen komen. Is het oogje van je kat de volgende dag weer helemaal korsterig? Dan is het nodig om een behandeling in te stellen of naar je eigen dierenarts toe te gaan. 

Wat te doen aan een ontstoken oog bij jekat?

Reinigen van de ogen van je kat

Het is in elk geval belangrijk dat het oog van je kat goed schoon gehouden wordt. Blijft er veel viezigheid rond het oog in de haren en op de huid plakken, dan is dat een goede voedingsbodem voor bacteriën. Wat de oorspronkelijke oorzaak van de oogontsteking bij je kat ook was, die bacteriën zullen de boel alleen maar verergeren. Reinig de ontstoken ogen van je kat dus 2 tot 3 keer per dag met een doekje waarmee je veilig de oogleden en huid rondom de ogen van je kat kunt schoonmaken. Dit mag je ook doen met de bovengenoemde kamillethee en een gaasje, maar makkelijker is het om gebruik te maken van kant en klare oogdoekjes. 

Controle van het oog van je kat

Nadat je het oog goed schoongemaakt hebt is het belangrijk om te kijken naar de oogbol zelf. Dat is soms lastig als je kat zijn oog dicht blijft knijpen. Maar het is wel belangrijk. Zeer dikwijls heeft een kat immers een beschadiging van zijn hoornvlies wat een oogontsteking kan veroorzaken. Dit hoeft niet altijd gelijk zichtbaar te zijn, maar kan zich in de loop van een paar dagen openbaren. Vandaar dat het belangrijk is om elke keer na het reinigen en voor het zalven eerst even de oogbol van je kat goed te controleren. Zie je iets afwijkend aan de oogbol van je kat dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met een dierenarts. Deze kan het oog van je kat goed onderzoeken met behulp van apparatuur en bepaalde kleurstoffen. 

Een ontstoken oog bij je kat zelf behandelen

Is er niets afwijkend te zien aan de oogbol van je kat? Dan kun je een antibacteriële oogzalf gebruiken. Deze oogzalf moet je 3x daags in het oog van je kat doen gedurende minimaal 7 dagen. Ook als het oog van je kat er al veel beter uit ziet moet je de 7 daagse kuur afmaken. Zoals eerder gezegd moet je wel de ogen eerst even reinigen en ontdoen van alle korsterige viezigheid. 

Klik op deze link om te zien hoe je een oogduppel of oogzalf geeft aan je kat. Al na een dag of twee zou je duidelijk verbetering moeten gaan zien aan het ontstoken oog van je kat. Is dit niet het geval of wordt het duidelijk erger dan is het beter om toch naar je eigen dierenarts toe te gaan. Deze zal het oog van je kat onderzoeken. Indien er geen andere problemen zijn dan zal je dierenarts een antibiotica-oogzalf voorschrijven. Antibiotica-oogzalf is sterker dan de oogzalf die wij hierboven adviseren. 

Dierenarts onderzoekt een kat met een oogontsteking.

Kan een ontstoken oog vanzelf overgaan?

Een ontstoken oog van een kat kan ontstaan zijn als gevolg van een virale infectie of een beschadiging. In die gevallen kan een oog ook weer zelf herstellen. Je versnelt dit proces echter door het oog heel goed schoon te houden en er een antibacteriële oogzalf in te doen. Zonder behandeling zullen de helft van de oogontstekingen ook zelf herstellen, mits er geen schade aan de oogbol aanwezig is. 

Een ontstoken oog van een kat gaat niet over

In dit geval is er waarschijnlijk meer aan de hand dan een gewone oogontsteking. Er kan bijvoorbeeld nog een vreemd voorwerp in het oog aanwezig zijn. Of de bacteriële infectie is zo krachtig dat je het met een antibacteriële oogzalf niet kunt oplossen. Ook is er vaak een beschadiging van de oogbol die voor de irritatie van het oog zorgt. En natuurlijk is het ook altijd mogelijk dat je kat een probleem heeft met zijn algehele weerstand. 

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts?

Indien je behoefte hebt aan een mee kijkende dierenarts dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur gerust een foto of een filmpje mee om het probleem te laten zien. Nanda zal je dan proberen zo goed mogelijk te helpen. Op de Home-pagina staat meer informatie over hoe dit werkt en wat de kosten zijn voor het vragen om advies.