Ontstoken oog bij je kat

Wat te doen?

Een ontstoken oog bij je kat, ook wel bekend als een conjunctivitis, komt regelmatig voor. Het kan ernstig zijn, maar meestal is dat het gelukkig niet. In dit artikel vertellen we je welke symptomen je kunt zien bij katten met een ontstoken oog. We vertellen je wat de oorzaak kan zijn dat het oog van je kat ontstoken raakte en hoe je een ontstoken oog bij je kat zelf kunt behandelen.

ontstoken oog bij kitten
Kat heeft ontstoken ogen als gevolg van niesziekte

Hoe ziet een ontstoken oog bij katten eruit?

Katten hebben met enige regelmaat last van een ontstoken oog. Hierbij zijn de slijmvliezen die om het oog heen zitten om de een of andere reden geïrriteerd. Slijmvliezen van de ogen zitten aan de binnenkant van de oogleden en hechten aan de rand van het oog vast aan de oogbol. Normale gezonde slijmvliezen hebben een licht roze kleur. Kijk maar eens bij jezelf. Wanneer er sprake is van een ontstoken oog dan zwellen de slijmvliezen op en worden ze meestal ook wat donkerder rood van kleur. Daarnaast ontstaat er vaak etter in de ogen dat op de huid rond de oogleden opdroogt. Dit heeft een korsterig beeld tot gevolg.

Eerst: onderzoek het ontstoken oog van je kat

Onderzoek bij jouw kat, waarvan je vermoedt dat hij een ontstoken oog heeft, wat de kleur van de slijmvliezen is. Zijn ze mooi lichtroze of donker rood? Bekijk ook of ze wat opgezwollen lijken en dus wat opbollen. Wanneer slechts één oog aangetast is kun je het verschil bekijken tussen het normale oog en het ontstoken oog. De slijmvliezen kun je beoordelen door met je duim het onderste ooglid wat omlaag te schuiven/rollen. Dan zie je de binnenkant van het ooglid tevoorschijn komen.

Verder is het belangrijk om de oogbol van je kat goed te onderzoeken. Aan de oogbol zelf mag geen afwijking te zien zijn. Dus geen wittige, blauwe of rode vlek op het oog of een afwijkende pupilgrootte of -vorm. Het oogwit mag eventueel wel iets roder zijn dan normaal. Alleen als de oogbol zelf normaal is en de slijmvliezen geïrriteerd zijn is er sprake van een oogontsteking bij je kat. Als dierenarts noemen we dit ook wel een conjunctivitis bij je kat.

Oorzaak van ontstoken oog bij je kat​

Een virus als oorzaak van een ontstoken oog bij je kat, bijvoorbeeld niesziekte.

Wanneer je kat een virus heeft opgelopen dan kan dit een reden zijn om een ontstoken oog te krijgen. Meestal is dit dan aan beide ogen. Dit ontstaat bijvoorbeeld vooral bij katten die niesziektehebben opgelopen. Hierbij gaat volgens het artikel “Detection of bacterial and viral organisms from the conjunctiva of cats with conjunctivitis and upper respiratory tract disease” meestal om het Herpes-virus. Maar in feite kunnen alle virussen die niesziekte veroorzaken de slijmvliezen van de ogen (en de neusholte, vandaar het niezen) laten ontsteken met een oogontsteking als gevolg. Er zijn echter nog meer virussen die een ontstoken oog bij je kat kunnen veroorzaken. 

Helaas zorgen virussen zoals FIV, FeLV en FIP voor een sterk verminderde weerstand. Daardoor kunnen deze virussen volgens het artikel “Ocular manifestations of feline viral diseases” ook de reden zijn van een ontstoken oog bij je kat. 

Een bacterie als oorzaak van een ontstoken oog bij je kat

Een bacteriële infectie speelt op wanneer de weerstand van het oog niet voldoende in staat is om bacteriegroei tegen te gaan. Dit ontstaat doorgaans als gevolg van een ander probleem met het oog. Zeer vaak is er eerst een virale ontsteking waardoor de weerstand van het oog aangetast wordt. Bacteriën kunnen daar dan van profiteren en zullen zich sterk gaan vermeerderen met een ontstoken oog bij je kat als gevolg. Volgens het artikel “Detection of bacterial and viral organisms from the conjunctiva of cats with conjunctivitis and upper respiratory tract disease” geeft vooral de bacterie Chlamydophila felis ontstoken ogen bij katten.

Het oog van je kat raakte ontstoken door een vreemd voorwerpje

We gebruiken hierbij het woord “vreemd” omdat het niet om lichaamseigen voorwerpen gaat. Zo zitten er soms zandkorrels of kleine stukjes gras in het oog van een kat die de slijmvliezen irriteren. En zeer dikwijls vinden we ook nog wel een stukje nagel van een andere kat. Ook kunnen in zeldzame gevallen de vreemde voorwerpen de zachte weefsels zelf binnendringen zoals de houten splinter bij een kat in het artikel “Diagnosis and Management of a Wooden Foreign Body in the Orbit of a Cat“. Zie je een voorwerpje zitten? Pak dan een wattenstaafje en maak deze nat onder de kraan. Hiermee kun je voorzichtig het voorwerpje uit het oog verwijderen. Daarna zou het ontstoken oog duidelijk moeten gaan verbeteren. 

 

ontstoken, etterige en korsterige ogen bij een kat
Oogwit van een kat ziet rood als gevolg van een oogontsteking

Symptomen in geval van een ontstoken oog bij je kat​

Welke symptomen kun je zien bij een kat met een oogontsteking?

    1. rode gezwollen oogleden
    2. Vieze korsterige oogleden
    3. Een nat oog of overmatige traanvorming
    4. Oog dichtknijpen of vaker knipperen
    5. Het derde ooglid voor het oog trekken
    6. Uitvloei uit het oog (wit, geel of groen)
    7. Overgevoeligheid voor licht
    8. Met een pootje over het oog heen wrijven of met de ogen over de grond wrijven (niet te verwarren met wassen of kopjes geven!)

Eerst: het ontstoken oog van je kat schoonmaken​ om te kunnen onderzoeken

Wanneer er veel uitvloei uit het oog zichtbaar is dan droogt dit vaak op in de vorm van korsten. Hierin kunnen virussen en bacteriën blijven zitten en het probleem in stand blijven houden. Daarom is het verstandig om het ontstoken oog van je kat voorzichtig te gaan schoonmaken. Dit kun je doen door een gaasje nat te maken met schoon kraanwater.  

Dit water kun je eerst koken en laten afkoelen zodat er geen bacteriën en virussen meer in zitten. Maar in Nederland is ons water uit de kraan zo schoon dat het niet persé nodig is. Indien je het in huis hebt kunt je wel kamillethee gebruiken om het oogje schoon te maken. Kamille heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Uiteraard moet je wel elke dag verse thee maken om het oog mee schoon te maken. 

Wanneer je het ontstoken oog van je kat hebt schoon gemaakt is het verstandig om nogmaals te kijken of er geen sprake is van vreemde voorwerpen of andere oogafwijkingen. Probeer ook het oog een beetje te spoelen zodat vreemde voorwerpjes die je over het hoofd gezien hebt er toch uit zullen komen. Is het oogje van je kat de volgende dag weer helemaal korsterig? Dan is het nodig om een behandeling in te stellen (zie verder) of naar je eigen dierenarts toe te gaan. 

oogonderzoek bij een kat die last van zijn oog heeft.
oog reinigen kat

Gaat een ontstoken oog bij je kat vanzelf over?

Een ontstoken oog van een kat kan ontstaan zijn als gevolg van een virale infectie of een beschadiging. In die gevallen kan een oog ook weer zelf herstellen. Het ontstoken oog van je kat gaat echter sneller vanzelf weer over door het oog heel goed schoon te houden en er een antibacteriële oogzalf in te doen zodat bacteriën geen kans krijgen om toe te slaan in het oog dat inmiddels een verminderde weerstand heeft gekregen. Zonder behandeling zullen de helft van de oogontstekingen ook zelf herstellen, mits er geen schade aan het hoornvlies aanwezig is. 

Ontstoken oog kat zelf behandelen

Wanneer je kat niet extreem veel last heeft van zijn oog of ogen dan kun je de oogontsteking bij je kat zelf behandelen. Voorwaarde is dat je geen afwijkingen aan de oogbol zelf ziet. De pupil moet goed zichtbaar zijn, geen rare vorm hebben en er mag geen witte waas in de oogbol zichtbaar zijn. Bij twijfel kun je beter naar je dierenarts gaan of onze Dierenarts Nanda om advies vragen. Hoe je dit doet lees je onderaan deze pagina. 

Reinigen van de ogen van je kat

Het is in elk geval belangrijk dat het oog van je kat 2x daags goed schoon gehouden wordt. Dit is belangrijk wanneer je het oog van je kat zelf gaat behandelen. Blijft er veel viezigheid rond het oog in de haren en op de huid plakken, dan is dat een goede voedingsbodem voor bacteriën. Wat de oorspronkelijke oorzaak van de oogontsteking bij je kat ook was, die bacteriën zullen de boel alleen maar verergeren. Reinig de ontstoken ogen van je kat dus 2 tot 3 keer per dag met een vochtig gaaskompres waarmee je veilig de oogleden en huid rondom de ogen van je kat kunt schoonmaken. Dit mag je ook doen met de eerder genoemde kamillethee, maar makkelijker is het om gebruik te maken van kant en klare oogdoekjes. 

Controle van het oog van je kat​

Nadat je het oog goed schoongemaakt hebt is het belangrijk om te kijken naar de oogbol zelf. Dat is soms lastig als je kat zijn oog dicht blijft knijpen. Maar het is wel belangrijk om toch te doen. Zeer dikwijls heeft een kat immers een beschadiging van zijn hoornvlies wat een oogontsteking kan veroorzaken. Dit hoeft niet altijd gelijk zichtbaar te zijn, maar kan in de loop van een paar dagen duidelijker zichtbaar worden. Vandaar dat het belangrijk is om elke keer na het reinigen en voor het zalven eerst even de oogbol van je kat goed te controleren. Ook dit is een belangrijke stap wanneer je ervoor kiest om je kat zelf te behandelen. Zie je iets afwijkends aan de oogbol van je kat? Dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan het oog van je kat goed onderzoeken met behulp van apparatuur en bepaalde kleurstoffen. 

Een oogontsteking bij je kat zelf behandelen​

Is er niets afwijkend te zien aan de oogbol van je kat? Dan kun je een bacterie-remmende oogdruppel gebruiken. Deze oogdruppel moet je 3x daags in het oog van je kat doen gedurende minimaal 7 dagen. Ook als het oog van je kat er al veel beter uit ziet moet je de 7 daagse kuur afmaken. Zoals eerder gezegd moet je wel de ogen eerst reinigen en ontdoen van alle korsterige viezigheid. Pas daarna doe je de oogdruppels er in. 

 

Klik op deze link om te zien hoe je een oogduppel of oogzalf geeft aan je kat. Al na een dag of twee zou je verbetering moeten gaan zien aan het ontstoken oog van je kat. Is dit niet het geval of wordt het duidelijk erger? Dan is het niet verstandig om zelf je kat te blijven behandelen. Het is dan beter om toch naar je eigen dierenarts toe te gaan. Deze zal het oog van je kat onderzoeken. Indien er geen andere problemen zijn dan zal je dierenarts een antibiotica-oogzalf voorschrijven. Antibiotica-oogzalf is sterker dan de oogzalf die wij hierboven adviseren. 

hoornvlies beschadiging kat
Entropion bij een kat

Een ontstoken oog van een kat gaat niet over​

Gaat het ontstoken oog van je kat niet binnen een week over? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan een gewone oogontsteking. Er kan bijvoorbeeld nog een vreemd voorwerp in het oog aanwezig zijn. Of de bacteriële infectie is zo krachtig dat je het met de geadviseerde bacterie-remmende oogzalf niet kunt oplossen. Ook is er vaak een beschadiging van de oogbol, de hoornvliesbeschadiging. Of de oogleden krullen naar binnen waarbij de haren het oog beschadigen. Dit noemen we ook wel ectropion. En natuurlijk is het ook altijd mogelijk dat je kat een probleem heeft met zijn algehele weerstand. Allemaal redenen dus waardoor de oogontsteking bij je kat niet vanzelf over gaat. 

Een ontstoken oogjes bij een jonge kat​

Vooral jonge kittens van een week of 2-3 zijn gevoelig voor niesziekte-virussen. Hierdoor krijgen deze kittens aan beide kanten ontstoken oogjes, soms met een korte periode tussen het ontstaan van de oogontstekingen in de verschillende ogen. Ook niezen ze vaak en hebben een verminderde eetlust. Aangezien de weerstand van kittens nog niet optimaal is slaat een niesziekte virus hard toe bij kittens. Zolang ze niet al te veel last van hun oogjes en de overige symptomen hebben kun je de behandeling die we eerder in dit artikel adviseren toepassen. Lijkt je kitten er toch wel erg veel last van te hebben? Dan ga je het beste even met je jonge kat naar je dierenarts. 

FAQ over een ontstoken oog bij de kat

Hieronder lees je de meest voorkomende vragen over een oogontsteking bij de kat. 

 

Is een oogontsteking bij de kat besmettelijk?

Voor andere katten kan een oogontsteking besmettelijk zijn. Vooral wanneer dit veroorzaakt werd door virussen, bijvoorbeeld niesziekte. Voor jou als eigenaar is er geen kans op besmetting en het krijgen van een oogontsteking als je kat een ontstoken oog heeft. 

Wanneer ga je naar je dierenarts met je kat als hij een ontstoken oog heeft?

Heeft je kat erg veel last van zijn oog of heeft het oog een vreemd uiterlijk? Dan is. het beter om met je kat naar je dierenarts te gaan. Ook wanneer je kat in zijn geheel niet fit lijkt te zijn is het beter om een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Of vraag op zijn minst onze dierenarts Nanda om advies. Hieronder lees je hoe je met haar in contact komt en wat de kosten zijn van haar advies. 

Kan ik ook de oogontsteking bij mijn kat behandelen met alleen kamillethee?

Ja dat kan. Zoals we al vertelden genezen veel oogontstekingen als gevolg van virussen en bacteriën vanzelf. Deze zelf-genezing kun je echter verbeteren met behulp van kamille. De terpenoïden en flavenoïden in de kamilleplant komen vrij wanneer je er een thee van maakt. Zij hebben volgens het artikel “Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review)” een ontsekingsremmende werking. Hierdoor neemt de oogontsteking bij je kat af. 

Veel succes!

Hopelijk heeft je kat geen ernstige problemen die zijn oogontsteking veroorzaken en kun je hem zelf behandelen. Met de Tender Loving Care (TLC) die jij hem biedt is hij vast snel weer de oude. Succes!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda