Ontstoken oog bij je kat – Wat te doen?

Wanneer is er sprake van een ontstoken oog bij je kat?

Katten hebben met enige regelmaat last van een ontstoken oog. Hierbij zijn de slijmvliezen die om het oog heen zitten geïrriteerd. Slijmvliezen van de ogen zitten aan de binnenkant van de oogleden en hechten aan de rand van het oog vast aan de oogbol. Normale slijmvliezen hebben een licht roze kleur. Kijk maar eens bij jezelf. Wanneer er sprake is van een ontstoken oog dan zwellen ze op en worden ze meestal ook wat roder. 

Bekijk dus bij jouw kat wat de kleur is van de slijmvliezen en of ze wat boller lijken te staan. Wanneer slechts één oog aangetast is kun je het verschil bekijken tussen het normale oog en het aangetaste oog. De slijmvliezen kun je beoordelen door met je duim het onderste ooglid wat omlaag te schuiven. Dan zie je de binnenkant van het ooglid tevoorschijn komen. 

Verder is het belangrijk om de oogbol van je kat goed te bekijken. Aan de oogbol zelf mag geen afwijking te zien zijn. Dus geen wittige, blauwe of rode vlek op het oog of een afwijkende pupil. Het oogwit mag eventueel wel iets roder zijn dan normaal. Alleen als de oogbol zelf normaal is en de slijmvliezen geïrriteerd zijn is er sprake van een oogontsteking bij je kat. Als dierenarts noemen we dit ook wel een conjunctivitis bij de kat. 

Rode gezwollen slijmvliezen bij een kat met een ontstoken oog.

Oorzaken die een ontstoken oog bij je kat kunnen veroorzaken.

In de meeste gevallen is er sprake van een bacteriële of een virale infectie. Ook een voorwerp kan een oog laten ontsteken, bijvoorbeeld een grassprietje. 

Een virale infectie zoals bijvoorbeeld niesziekte

Wanneer je kat een virus heeft opgelopen dan kan dit een reden zijn om een ontstoken oog te krijgen. Meestal is dit dan aan beide ogen. Dit ontstaat bijvoorbeeld vooral bij katten die niesziekte hebben opgelopen. Hierbij kan het gaan om het Herpes-virus of om het Calicivirus. Beide virussen die niesziekte veroorzaken kunnen de slijmvliezen van de ogen (en de neusholte, vandaar het niezen) laten ontsteken met een oogontsteking als gevolg. 

Een bacteriële infectie

Een bacteriële infectie speelt op wanneer de weerstand van het oog niet voldoende in staat is om bacteriegroei tegen te gaan. Dit ontstaat doorgaans als gevolg van een ander probleem met het oog. Zeer vaak is er eerst een virale ontsteking waardoor de weerstand van het oog aangetast wordt. Bacteriën kunnen daar dan van gaan profiteren en zullen zich sterk gaan vermeerderen met een ontstoken oog bij je kat als gevolg. 

Een vreemd voorwerp

We gebruiken hierbij het woord “vreemd” omdat het niet om lichaamseigen voorwerpen gaat. Zo zitten er soms zandkorrels of kleine stukjes gras in het oog van een kat die de slijmvliezen irriteren. En zeer dikwijls vinden we ook nog wel een stukje nagel van een andere kat. Zie je een voorwerpje zitten? Pak dan een wattenstaafje en maak deze nat onder de kraan. Hiermee kun je voorzichtig het voorwerpje uit het oog verwijderen. Daarna zou het ontstoken oog duidelijk moeten gaan verbeteren. 

Een kat met aan beide ogen een oogontsteking

Symptomen van een oogontsteking bij de kat

Welke symptomen kun je zien bij een kat met een oogontsteking?

  1. rode gezwollen oogleden
  2. Een nat oog of overmatige traanvorming
  3. Oog dichtknijpen of vaker knipperen
  4. Het derde ooglid voor het oog trekken
  5. Uitvloei uit het oog (wit, geel of groen meestal)
  6. Overgevoeligheid voor licht
  7. Met een pootje over het oog heen wrijven of met de ogen over de grond wrijven (niet te verwarren met wassen of kopjes geven!)
Een kat met een ontstoken oogje waar viezigheid uit komt.

Het ontstoken oog van je kat schoonmaken

Wanneer er veel uitvloei uit het oog zichtbaar is dan droogt dit vaak op in de vorm van korsten. Hierin kunnen virussen en bacteriën blijven zitten en het probleem in stand blijven houden. Daarom is het verstandig om het ontstoken oog van je kat voorzichtig schoon te maken. Dit kun je doen door een gaasje nat te maken met schoon kraanwater. 

Dit water kun je eerst koken en laten afkoelen zodat er geen bacteriën en virussen meer in zitten. Maar in Nederland is ons water uit de kraan zo schoon dat het niet persé nodig is. Indien u het in huis heeft kunt u wel kamillethee gebruiken om het oogje schoon te maken. Kamille heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Gebruik dan wel steeds verse thee. 

Wanneer je het ontstoken oog van je kat hebt schoon gemaakt is het verstandig om nogmaals te kijken of er geen sprake is van vreemde voorwerpen of andere oogafwijkingen. Probeer ook het oog een beetje te spoelen zodat vreemde voorwerpjes die je over het hoofd gezien hebt er toch uit zullen komen. 

Een ontstoken oog bij je kat zelf behandelen

Een ontstoken oog bij je kat kan het beste onderzocht worden door een dierenarts. Deze kan kijken of er ernstige problemen zijn die onmiddelijke behandeling nodig hebben. Wanneer je niet naar een dierenarts besluit te gaan kun je het ontstoken oog het beste behandelen met de oogdruppels van Traumapet. Deze hebben een anti-bacteriële werking waardoor de oogontsteking bij je kat tegen gegaan wordt. 

Deze druppels doe je vervolgens 3x per dag in het aangetaste oog. Wel eerst even het oog schoonmaken voordat je de druppels in het oog doet (zie boven). Dit moet je 5 dagen lang doen. Klik op deze link om te zien hoe je een oogduppel geeft aan je kat. Al na een dag of twee zou je duidelijk verbetering moeten gaan zien aan het ontstoken oog van je kat. Is dit niet het geval of wordt het duidelijk erger dan is het beter om toch naar je eigen dierenarts toe te gaan. Deze zal het oog van je kat onderzoeken. Indien er geen andere problemen zijn dan zal je dierenarts een antibiotica-oogzalf voorschrijven. 

Dierenarts onderzoekt een kat met een oogontsteking.

Heb je behoefte aan advies van een dierenarts?

Indien je behoefte hebt aan een mee kijkende dierenarts dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur gerust een foto of een filmpje mee om het probleem te laten zien. Nanda zal je dan proberen zo goed mogelijk te helpen. Op de Home-pagina staat meer informatie over hoe dit werkt en wat de kosten zijn voor het vragen om advies.