Epuliden in de bek

Wat zijn epuliden?

Knobbelvormige gezwellen die niet snel groeien in de bek bij honden zijn meestal epuliden. Ze komen vooral veel voor bij kortsnuitige honden-rassen zoals Boxers en buldoggen. Het zijn bindweefsel woekeringen die op zichzelf geen kwaad kunnen. Ze zitten meestal aan de basis waar de tanden uit het tandvlees steken. Ze zien er niet ontstoken uit. Dit in tegenstelling tot zwellingen die ontstaan als gevolg ontstekingen van het tandvlees. Deze ontstekingen kunnen ontstaan als er veel tandsteen aanwezig is. Epuliden zijn dus niet hetzelfde als ontstekingen. Wel kunnen er haren, etensresten of ander vuil op of onder gaan zitten. Hierdoor ontstaat er dan weer tandvleesontsteking met mogelijke uitval van tanden of kiezen. Zitten er dus epuliden in de bek van uw hond, controleer dan elke dag even of er geen vuil in ophoopt. Is dit wel het geval dan kunt u het met een wattenstaafje eruit pulken. 

Hebben honden pijn van epuliden?

In de meeste gevallen hebben honden er geen hinder van, maar soms ontstaan ze net op een plek waar ze snel geraakt worden door scherp speelgoed, takken of door de kiezen van de overkant. Ze kunnen dan behoorlijk pijnlijk zijn en zelfs gaan bloeden. Gebeurt dit een keer dan is het niet erg. Het wondje geneest snel genoeg weer. Het wondje kun je eventueel schoon houden door waterstofperoxide op een wattenstaafje te doen en het wondje hiermee schoon te houden. Gebeurt dit herhaaldelijk dan is het verstandig om de epuliden te laten weghalen door een dierenarts. Dit moet helaas onder narcose. Een hond gaat immers niet even rustig stil liggen wanneer je in hem gaat lopen snijden, ook al is het met een lokale verdoving. 

Epuliden blijven doorgroeien

Epuliden worden steeds groter. Ze blijven met een langzaam tempo door groeien. Mocht uw hond dus al wat ouder zijn dan kan het verstandig zijn om de epuliden vroegtijdig te laten verwijderen. Hoe ouder ze worden hoe risicovoller een narcose voor een hond is. 

Overleg via whatsapp

Mocht u twijfelen over de bek van uw hond of gewoon even overleggen dan kunt u even een whatsapp bericht sturen.