Gezwel in de bek van de hond

Waar kan een gezwel in de bek van de hond zitten?

Gezwellen in de bek van een hond kunnen op verschillende plekken in de bek zitten. Zo kunnen ze op het tandvlees voorkomen, op of onder de tong of zelfs achter in de keel. In veel gevallen merk je nauwelijks iets aan je hond. Maar soms is er sprake van bloed in zijn bek of pijnuitingen tijdens het kauwen. 

Tandvlees gezwellen

Epuliden

Bij honden komen vrij vaak gezwellen op het tandvlees voor. Zitten ze daar en groeien ze traag dan zijn ze meestal goedaardig. We noemen dat ook wel Epuliden. Deze gezwellen in de bek van de hond kunnen al op vrij jonge leeftijd ontstaan. Vooral dog-achtige honden hebben hier veel last van. 

Kanker

Een ander verhaal is het wanneer ze op het tandvlees zitten en heel snel groeien. In dat geval gaat het mogelijk om kanker-gezwellen. Mocht u een gezwel in de bek van de hond gezien hebben en het lijkt snel te groeien dan is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk (binnen reguliere werktijden, het hoeft niet in de spoeddienst) contact opneemt met uw eigen dierenarts. Deze zal waarschijnlijk wat cellen uit deze tumor willen nemen (mogelijk onder narcose) om een laboratorium-medewerker te laten beoordelen of er hier sprake is van kanker en zo ja, welke soort kanker. Over het algemeen zijn de honden die dit krijgen al iets ouder, hoewel het soms ook relatief jonge dieren betreft. 

Gezwellen op andere plekken in de bek van de hond

Gezwellen op andere plekken in de bek van de hond kunnen kunnen ook zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Ook hiervoor geldt dat een dierenarts moet vaststellen of er geen sprake is van kanker. In veel gevallen zal dit onder narcose moeten plaats vinden. Niet veel honden vinden het immers prettig wanneer je met een naald in hun bek gaat zitten prikken. 

Behandeling van gezwellen in de bek van de hond.

Wanneer het duidelijk is om wat voor een soort gezwel het gaat kan er een behandelplan opgesteld worden.  De behandeling varieert van niets doen, tot enkel de tumor operatief verwijderen tot een kaakamputatie en chemotherapie. Hoe groter de tumor inmiddels is hoe lastiger de behandeling. Wacht dus niet te lang met naar de dierenarts te gaan. Zeker niet met snel groeiende tumoren. 

Wanneer kies je voor inslapen?

Sommige eigenaren willen het intensieve behandeltraject niet in gaan als er sprake is van kanker. Uiteraard bepaalt iedereen dit voor zichzelf. Het is verstandig om te kiezen voor euthanasie wanneer uw hond niet meer kan eten of drinken ofwel wanneer hij er erg veel pijn aan lijkt te hebben.  Helaas blijkt het in de meeste gevallen onvermijdelijk om al binnen een paar weken voor deze keuze te staan. Kanker gezwellen in de bek van de hond zijn echt heel snel groeiende gezwellen. 

Laten we hopen dat dit niet voor uw hond geldt…

Behoefte aan overleg met mij?

U mag natuurlijk, als u er behoefte aan heeft, even via whatsapp contact met mij opnemen om te overleggen over de gezwellen in de bek van uw hond.