Huidschimmel - Wat is dat?
Schimmels behoren tot dezelfde groep organismen als waar paddestoelen en gisten ook toe behoren. Dit zijn dus andere organismen dan bacteriën en virussen. Een huidschimmel is een organisme die (in dit geval) leeft in de haren of in de bovenste huidlagen van een besmet dier of mens. Daar maakt het de haren en de huid kapot. Het gevolg is kaalheid en huidletsels.
Symptomen van een huidschimmel
De schimmel zorgt voor kale, schilferende plekken met vaak een rode huid als gevolg van een ontstekingsreactie. Een schimmelinfectie breidt zich dikwijls cirkelvormig uit en ziet er dan uit als een rode kale ring. Vandaar dat een huidschimmelinfectie ook wel een ringworm infectie genoemd wordt. Het is echter geen worm, maar een schimmel. De plekken kunnen een beetje jeuken, maar dat hoeft niet. Doorgaans jeukt het niet overmatig veel. Naast kale plekken geeft het ook afbrokkelende nagels bij een hond of een kat. De schimmel maakt in dat geval de nagel zwak waardoor hij gemakkelijk afbreekt of barst. De huidletsels zitten over het algemeen vooral veel op de kop en poten.
Hoe komt je huisdier aan een huidschimmel?
In principe kunnen vele diersoorten een huidschimmel krijgen. Dit kan een dier oplopen uit de aarde waarop hij loopt. Maar in de meeste gevallen loopt een dier dit op door contact met een besmet dier in zijn omgeving. Heeft een hond een huidschimmel en gaat hij ravotten met een andere hond? Dan bestaat de kans dat de andere hond ook die huidschimmel krijgt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor katten. Het verschil tussen honden en katten is echter dat een kat een drager kan zijn van een huidschimmel op zijn vacht. Drager zijn houdt in dat hij wel de schimmel bij zich draagt, zonder dat hij er zelf klachten van heeft. De symptoomloze kat kan dus in één huishouden alle mensen, honden, katten en konijnen etc huidletsels opleveren zonder dat hij er zelf last van heeft.
Vooral dieren en mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans op een symptomen wanneer ze een huidschimmel oplopen. Jonge dieren (en kinderen), drachtige dieren (of vrouwen) of dieren (en mensen) met een onderliggende ziekte of medicatie die hun immuunsysteem onderdrukt zullen het snelst klachten krijgen.
Hoe weet je of er een schimmel speelt?
In geval van huidschimmels bij een hond of kat licht ongeveer 60-70% van de schimmelvarianten op onder UV-licht. Zijn er dus huidletsels op een hond of een kat (of bij jezelf)? Dan kun je die plek in een compleet donkere ruimte beschijnen met een speciale UV-lamp met een lange-golflengte. Dus niet elke UV-lamp is daar geschikt voor. De lamp moet voor gebruik minimaal 10 minuten aan staan om goed opgewarmd te zijn en zo het juiste licht uit te stralen. Licht de huidplek fel op (appeltjes groen), dan is de kans zeer groot dat er sprake is van een huidschimmel. Licht de plek niet op, dan kan het alsnog wel een huidschimmel zijn. Immers 30% van de huidschimmel soorten licht niet op onder UV-licht.
Daarnaast is het mogelijk om een schimmelkweek bij uw eigen dierenarts te laten doen. Deze zal een plukje haar van een besmet gebied nemen. Ofwel zal hij met een steriele borstel de verdachte plek (of de hele kat, wanneer hij geen klachten heeft) borstelen. De borstel of het plukje haar wordt op een speciaal groeiplaatje gedaan waar schimmels goed op groeien. Ook zit er een speciale stof in die door de huidschimmels omgezet wordt in een kleurstof. Zo ziet een dierenarts dus na een paar dagen met het blote oog of het om een huidschimmel gaat. Een gewone schimmel uit de omgeving groeit er ook goed op, maar die geeft geen kleurverandering op het plaatje.
Hoe behandel je een huidschimmel?
Als het om een klein plekje op de huid van uw hond of kat gaat kunt je gebruik maken van miconazolnitraat zalf. Smeer dit tweemaal daags zeer dun op de plek. U blijft dit doen tot een week nadat de huidschimmel letsels geheel genezen zijn. Dit hoort binnen ongeveer 2 a 3 weken het geval te zijn.
Zijn de huidletsels te groot of te veel verspreid? Dan is het verstandig om bij uw dierenarts een behandeling op te halen. Dit is ook het geval wanneer uw kat drager blijkt te zijn van een huidschimmel. De drager-kat moet meerdere weken achter elkaar behandeld worden. Vervolgens moet hij een aantal keer getest worden om te weten te komen of hij nog drager van de huidschimmel is. Zolang die test positief blijft is hij een besmettingsbron voor de rest van het gezin en dus ook voor u!
Heeft u een langharige kat die drager is van een huidschimmel? Dan is het helaas verstandig om de kat kort te (laten) knippen. De schimmels zullen anders te lang in de haren aanwezig blijven. Hierdoor is de behandeling veel te lang noodzakelijk om schimmelvrij te worden. De scheerkop of schaar bevat daarna ook huidschimmels. Die dient dus zeer grondig ontsmet te worden na gebruik. Overigens is het verstandiger om gebruik te maken van een schaar in plaats van een scheerapparaat. Met het scheren maak je hele kleine wondjes in de huid waar een huidschimmel makkelijker in kan gaan groeien.
Besmette spullen en oppervlakken
In principe kunnen schimmelsporen overal in zitten. En ze zijn zeer moeilijk te doden. Daarom wordt zoveel mogelijk aangeraden om de spullen weg te gooien. Zet ze vooral niet op marktplaats. Daardoor zorgt u helaas voor een extra besmetting bij een ander gezin. Daarnaast moet u de vloeren dagelijks stofzuigen. De zak moet u dan dagelijks weggooien buiten de woning. U kunt ook de stofzuiger zelf steeds buiten de woning plaatsen. Harde oppervlakken kunnen huidschimmel vrij gemaakt worden met een 1 op 10 verdunning met chloor. Dit kunt u het beste meerdere keren doen. Al met al is het dus een behoorlijke klus om uw huishouden weer huidschimmel vrij te krijgen.
Heeft u nog vragen of wilt u overleggen?
Hopelijk is de huidschimmel snel weer onder controle. Het is echt een verschrikkelijk lastig probleem. Heeft u vragen of wilt u overleggen? Dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Meer informatie over de voorwaarden en de kosten hiervoor kunt u lezen op de home-pagina.