Jeuk aan zijn neus

Inleiding

Wanneer een hond veel met zijn neus over de vloer gaat, tegen bankstellen aan wrijft of gewoon met zijn poot over zijn neus wrijft dan ervaart hij er irritatie aan. In de meeste gevallen heeft hij jeuk aan zijn neus. Maar check voor de zekerheid even zijn gebit of daar niet een reden voor pijn zit waardoor hij irritatie ervaart. Door veelvuldig wrijven zullen de haren op zijn neus afbreken en zal zijn neus kaal worden. 
Hond met jeuk aan zijn neus

Oorzaken jeuk aan zijn neus

Jeuk aan de neus kan vele oorzaken hebben. Ik probeer de meest voorkomende hier te behandelen. 

Parasieten

In de eerste plaats kan het zijn dan er sprake is van een parasiet, meestal een mijt. Deze mijt leeft in de huidlagen en veroorzaakt jeuk aan zijn neus. Dit kan microscopisch aangetoond worden door uw dierenarts. Maar aangezien de meeste honden ook voor vlooien een behandeling krijgen kunt u ook een vlooienmiddel aan hem geven die ook tegen mijten werkt. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Stronghold en Bravecto. Deze middelen kunt u enkel bij uw dierenarts krijgen (aan de balie zonder consult) ofwel bij een online winkel op recept van een dierenarts. U kunt mij een whatsapp bericht sturen om een recept te kopen (kosten €10,00). Na het geven van het middel zouden de jeukklachten binnen 3 dagen moeten verminderen. 

Sarcoptesmijt, de oorzaak van veel jeuk.
Droge huid op neusrug

Een andere oorzaak van jeuk aan zijn neus kan een droge of geirriteerde neusrug zijn. U kunt hiervoor Vetramil zalf gebruiken om de neushuid wat te hydrateren en eventuele bacteriën tegen te gaan. Honden vinden het soms wel lekker om het af te likken dus smeer het op vlak voor de wandeling (dus 3x daags smeren) zodat het goed kan intrekken en smeer het niet te dik. Het kan echter geen kwaad als hij het een beetje binnen krijgt. 

jeuk aan de neus kan leiden tot een kale en geïrriteerde neus
Een voedselallergie
Mocht bovenstaande niet de oplossing zijn voor de jeuk aan zijn neus dan kan het ook nog zijn dat hij een allergie heeft. Dit kan een onder andere een voedselallergie zijn. Meer over een voedselallergie kunt u hier lezen, waaronder hoe u dit zelf kunt testen. Wanneer de jeuk extreem is dan is het wellicht handig om even langs uw dierenarts te gaan zodat deze een medicijn tegen de jeuk kan voorschrijven gedurende de periode dat u de voedselallergie test doet. 
Een atopie

Mocht dit voedsel ook geen resultaat geven dan is er hoogst waarschijnlijk sprake van een atopie. Dat is een allergie voor omgevingsstoffen zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt of vlooien. We noemen dat een atopie. Wilt u daar meer over weten dan kunt u dat hier vinden

Overleg met mij over de jeuk aan de neus.

Mocht u willen overleggen over de neus van uw hond dan mag u mij natuurlijk altijd een whatsapp bericht sturen.