Een kat met jeuk op zijn buik – Hoe help je hem hier vanaf?

Hoe ontstaat er jeuk op de buik van je kat?

Een kat met jeuk op zijn buik kan deze jeukprikkel op verschillende manieren krijgen. Er kan een prikkeling van een zenuw in de huid zijn waardoor de hersenen een jeuksignaal binnen krijgen. Maar het is ook mogelijk dat er in de huid van de buik een stof vrij gegeven wordt dat we histamine noemen. Het histamine wordt door mastcellen vrijgegeven. De mastcellen zijn een onderdeel van het afweersysteem. De stof histamine kan dan weer gaan vasthechten aan zenuwuiteinden en op die manier in de hersenen de prikkel doorgeven dat er jeuk is. Op welke manier het ook ontstaat, het gevolg is een kat met jeuk op zijn buik. 

Kat likt zijn buik kaal omdat hij last van jeuk heeft op zijn buik.

Welke oorzaken zorgen voor een kat met jeuk op zijn buik?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die jeuk op de buik van je kat opleveren. De meest voorkomende oorzaak zijn vlooien. Maar ook mijten, allergieën, huidontstekingen of stress zijn een mogelijke oorzaak voor een kat met jeuk op zijn buik. 

vlooien

Vlooien komen uiteraard heel veel voor bij katten. Het zijn kleine zwarte beestjes die op de huid van je kat leven. Ze geven over het hele lichaam van je kat jeuk, maar aangezien ze het liefst op lekkere warme plekjes leven komen ze veel voor op de buik bij je kat. Ze bijten je kat om bloed te zuigen zodat ze zich kunnen voortplanten. Maar zowel het bewegen over de huid van je kat als het bijten levert een kat met jeuk op zijn buik op. De zenuwen in de huid van je kat pikken dat signaal op en geven het door aan zijn hersenen. 

vlooienallergie

In de meeste gevallen geeft een vlooienallergie geen jeuk op de buik, maar vooral op de rug vlak bij de staartbasis. Ze hebben daar dan ook vaak wat korstjes zitten en de vacht kan wat dunner worden. Maar toch heeft een enkele kat met jeuk op zijn buik last van een vlooienallergie. Er is dan een allergische reactie op het speeksel van de vlo dat in het lichaam van je kat terecht komt nadat de vlo je kat gebeten heeft om bloed bij hem af te nemen. In geval van 1 vlo op het lichaam van je kat, die je dan meestal zelf niet eens ziet, kan je kat al heel heftige jeuk klachten hebben. 

Mijten

Mijten zijn parasieten die, afhankelijk van de soort, in of op de huid van een kat leven. Ze kunnen hierbij schade aan de huid van een kat geven. In Europa spelen vooral de Sarcoptes mijt en de Cheyletiella mijt een rol. De Sarcoptes geeft vooral korsterige letsels, de Cheyletiella mijt geeft vooral roos in de vacht. Maar beiden kunnen een kat met jeuk op zijn buik tot gevolg hebben. 

Huidontstekingen

Wanneer er kleine wondjes in de huid van je kat ontstaan zijn, bijvoorbeeld als gevolg van een vechtpartij, dan kunnen deze gaan ontsteken. Of wellicht zelfs gaan infecteren. Beide vormen kunnen er voor zorgen dat je kat jeuk op zijn buik ervaart. Ook de genezing van de wondjes kan zorgen voor een kat met jeuk op zijn buik. 

Maar ook contact met bepaalde chemische stoffen kunnen de huid beschadigen. Vooral planten of bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen op deze manier jeuk op de buik van je kat geven. 

Allergische reacties

Onder de allergische reacties die jeuk op de buik van je kat kunnen geven hebben we in dit geval drie mogelijkheden. De voedselallergie, de atopie en de contactallergie. En allemaal kunnen ze een kat met jeuk op zijn buik opleveren. 

De voedselallergie ontstaat als gevolg van een allergische reactie op een stof die in de voeding (of snoepjes) van je kat zit. Het gaat in dat geval meestal om een eiwitbron van een bepaalde diersoort ofwel om een bepaalde graansoort. Maar conserveringsmiddelen zijn ook mogelijk. Hierdoor ontstaan huidontstekingen en jeuk op de buik van je kat. Of op andere lichaamsdelen natuurlijk. 

Een atopie is een allergische reactie op een stof in de lucht die je kat inademt. Bijvoorbeeld boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Deze stoffen zorgen voor een overmatige afweerreactie waardoor je kat huidontstekingen krijgt en veel jeuk op zijn buik of andere lichaamsdelen. 

Een contactallergie is een overmatige reactie op iets waarmee de huid in contact komt. Met name de buik is hier gevoelig voor omdat de vacht op de buik minder compact is en dus minder als barriėre werkt. Dit soort reacties spelen vooral op schoonmaakmiddelen, op hun kussen of mandje of op wasmiddelen waarmee je hun dekentjes of kussentjes gewassen hebt. 

Stress of angst

Katten die stress hebben of angstig zijn proberen zichzelf te kalmeren door zichzelf vaker te gaan wassen. Ze ontspannen hier van en kunnen zo beter omgaan met de stress die ze hebben. Dit kan er echter voor zorgen dat ze zichzelf kaal likken en in heel ernstige gevallen kunnen ze zelfs de huid op hun buik kapot likken met huidontstekingen tot gevolg. Dit overmatig wassen wordt ook vaak verkeerd opgevat waarbij de eigenaar denkt dat zijn kat jeuk op zijn buik heeft. 

kat likt zichzelf overmatig omdat hij jeuk aan zijn buik heeft.

Hoe behandel je jeuk op de buik bij je kat?

Het spreekt voor zich dat de behandeling afhangt van de oorzaak van de jeuk. Maar in heel veel gevallen weet je de oorzaak niet. Het is in dat geval verstandig om verschillende dingen uit te proberen. 

Vlooien en mijten behandelen

Zie je duidelijk vlooien lopen op je kat dan volstaat een gewoon vlooienmiddel. Maar in veel gevallen weet je niet of er vlooien of mijten aanwezig zijn. In dit geval kun het het beste een middel gebruiken dat tegen beide werkt. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Stronghold, Bravecto of Advocate gebruiken. Deze middelen kun je enkel aan de balie bij je dierenarts verkrijgen. Ofwel kun je onze dierenarts Nanda om een recept vragen en vervolgens zelf de producten online kopen. De kosten voor dit recept zijn €10,00. Je kunt het recept aanvragen door op onderstaande knop te drukken. Na het geven van de middelen zou je kat met jeuk op zijn buik binnen een paar dagen al verleden tijd moeten zijn. Mocht er een vlooienallergie spelen dan kan dit echter ook wel tien dagen duren. 

Huidontstekingen en huidinfecties

Wanneer de huid er rood en geïrriteerd uitziet kun je de huid 3x daags insmeren met honingzalf of calendula zalf. Hiermee kan de huid wat tot rust komen. Je hoort te zien dat je kat binnen een paar dagen geen jeuk meer op zijn buik heeft. 

Indien de huid op de buik ook wat vochtig en klam lijk te zijn dan kan er een infectie spelen. In dat geval is het verstandig om de jeukende plekken 2x daags in te smeren met betadinezalf. Dat doodt bacteriën en gaat op die manier huidinfecties tegen. Je kat zal dit echter oplikken en kan dan aan de diarree gaan. Het is dan ook verstandig om een medical pet shirt om te doen zodat hij de betadine niet binnen krijgt. Je kat met jeuk op zijn buik zou er binnen een dag of 3-4 al veel minder last van moeten hebben. 

Stress of angst

Wanneer je denkt dat je kat een stress gevoelig typetje is of als je weet dat hij angstig is voor iets, dan is het verstandig om dit aan te pakken. In extreme gevallen kun je je dierenarts vragen om medicatie. Maar in de meeste gevallen is Zylkène al zeer geschikt. Nadat je dit bent gaan geven zie je in de meeste gevallen al dat je kat binnen een week zichzelf minder gaat wassen. 

Zylkène is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt om stress en angst bij katten te verminderen. Het werkzame bestanddeel in Zylkène is een melkeiwit genaamd Alpha-casozepine, dat wordt gewonnen uit caseïne, een melkeiwit dat van nature voorkomt in moedermelk. Het is belangrijk om te begrijpen dat Zylkène geen medicijn is, maar eerder een voedingssupplement dat kan helpen om stress gevoelens tegen te gaan. 

Hoe Zylkène werkt om stress bij katten te verminderen, is niet volledig begrepen. Maar er wordt verondersteld dat het te maken heeft met het effect van Alpha-casozepine op bepaalde receptoren in de hersenen. Alpha-casozepine heeft een kalmerend effect en kan helpen om je kat te laten ontspannen zonder dat hij versuft wordt.

Contact allergie tegen gaan

Bij een contact allergie hoeft enkel maar de bron van de allergische reactie weg gehaald te worden. Het is dan ook verstandig om het oppervlak waar je kat het liefst ligt goed te reinigen met enkel water. Zijn kleedje of dekentje waarop hij ligt kun je in de wasmachine wassen met enkel water op een iets hogere temperatuur. Op die manier verwijder je eventuele chemische middelen die erin verwerkt kunnen zitten. Zijn de klachten ontstaan nadat je een nieuw mandje gekocht hebt dan is het verstandig om hem (tijdelijk) te verwijderen. Verdwijnen zijn klachten binnen een week dan weet je dat dat de oorzaak was. Indien je echt iets met een schoonmaakmiddel moet behandelen dan kun je het beste groene zeep gebruiken. Er zijn weinig gevallen bekend van allergische reacties op groene zeep. Je kat hoort na een paar dagen al geen jeuk meer op zijn buik te hebben. 

Een voedselallergie test doen

Een voedselallergie-test kun je zelf doen. Maar je hebt wel even wat geduld nodig. Om dat vast te stellen mag je kat 8 weken lang alleen maar een speciale voeding binnen krijgen waar geen stoffen in zitten waarop hij allergisch kan reageren. De beste voeding voor een voedselallergie is Royal Canin Anallergenic. Gedurende de 8 weken dat je kat dit krijgt mag hij dan absoluut geen andere dingen binnen krijgen. Geen snoepjes, geen dingen uit je koelkast, niets. Enkel en alleen die brokjes. 

De eerste 4 weken zul je waarschijnlijk nog niets zien veranderen. Maar in de laatste 4 weken hoor je geen kat met jeuk op zijn buik meer te hebben, als hij werkelijk een voedselallergie heeft. Als duidelijk is dat hij een allergie heeft dan kun je proberen of de minder sterke, en dus goedkopere voedingen tegen allergieën ook voldoende werken bij jouw kat. Maar eerst moet je zeker weten of het om een voedselallergie gaat. 

Een atopie behandelen

De enige allergie die je niet zelf kunt oplossen is de atopie. Dit is een allergische reactie op basis van omgevingsstoffen in de lucht. Dus boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Heb je het idee dat dit de oorzaak van de jeuk op de buik van jouw kat zou kunnen zijn? Dan is het verstandig om naar een dierenarts toe te gaan. Deze kan verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Ook kan hij of zij kiezen om medicatie voor te schrijven die de klachten zullen gaan onderdrukken. 

Overmatig wassen is een teken van stress bij katten en hoeft niet altijd als gevolg van jeuk veroorzaakt te worden.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met jeuk op zijn buik en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!