Kale plekken op de rug – Hoe behandel je dat zelf?

Drie groepen van oorzaken voor kale plekken op de rug

Wanneer er sprake is van kale plekken op de rug van een hond dan kunnen we dit opsplitsen in drie groepen.

  • De haren breken af / gaan kapot.
  • De haren zelf vallen (overmatig) uit.
  • De haren groeien niet meer.

Het onderscheid is niet altijd even duidelijk en soms is er ook sprake van een combinatie.

Kale plekken op de rug als gevolg van het afbreken van haren

Is er sprake van afbraak van haren dan is in de meeste gevallen uw hond hier zelf verantwoordelijk voor. En wel door overmatig krabben, bijten of schuren. In de meeste gevallen is dit door jeuk of irritatie, soms door pijn. U zult dan de oorzaak van die jeuk/irritatie/pijn moeten wegnemen voordat de haren weer terug zullen gaan groeien. Zitten er wondjes of korstjes? Dan is het verstandig om die in te smeren met vetramil zalf. Dit werkt antibacterieel en stimuleert wondgenezing. Daarnaast is het verstandig om even goed te kijken of er vlooien aanwezig zijn. Gebruik in dat geval Advantix. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een mijten-probleem. In dit geval gebruikt u het beste Stronghold of Bravecto. Dit zijn de enige middelen die tegen mijten werken. Deze middelen kunt u echter alleen bij de dierenarts aan de balie ophalen (dus zonder consult) ofwel via mij een recept aanvragen zodat u het zelf online kunt bestellen. 

Allergie als oorzaak van kale plekken op de rug

Helpen bovenstaande behandelingen niet dan kan het nog zijn dat uw hond een allergie heeft en daardoor zichzelf kapot zit te krabben. Hier leest u meer over een voedselallergie en de test om dit vast te stellen. Is de jeuk hierna nog niet over dan is het verstandig om even langs uw dierenarts te gaan. Deze kan ook nog kijken met een bloedonderzoek of uw hond wellicht een allergie heeft voor omgevingsfactoren. 

Haaruitval is de oorzaak van kale plekken op de rug

In het geval van de tweede groep, dus uitval van de haren zonder of met weinig jeuk ontstaat dit als de haarzakjes een probleem hebben. Dit kan ontstaan als gevolg van een diep in de huid levende mijt. Deze noemen we Demodex mijt. Echter komt dit niet veel voor op alleen de rug van uw hond. Veel vaker is het probleem vooral heel erg op de kop of poten. Mocht u dit toch willen uitsluiten dan kunt u een behandeling geven met Stronghold of Bravecto. Dit zijn de enige middelen die tegen mijten werken. Deze middelen kunt u echter alleen bij de dierenarts aan de balie ophalen (dus zonder consult) ofwel via mij een recept aanvragen zodat u het zelf online kunt bestellen. 

Schimmel als oorzaak van de kale plekken op de rug

Ook is het mogelijk dat de haarzakjes (en de haren) kapot gemaakt worden door een huidschimmel. Is het plekje klein dan kun je gebruik maken van een miconazol zalf. Is de plek wat groter dan is het verstandiger om eerst langs de dierenarts te gaan voor een schimmel-kweek en vervolgens de gepaste behandeling in te stellen. 

Geen haargroei meer als oorzaak van kale plekken op de rug

En dan hebben we nog de derde groep. Wanneer er op de rug geen haren meer groeien als gevolg van inactieve haarzakjes dan is dat een redelijk zeldzaam probleem. In de meeste gevallen is er hier sprake van wat we noemen “flank gebonden alopecie”. Dit is een seizoensgebonden kaalheid op de rug zonder ook maar enige vorm van jeuk/irritatie of wondvorming. In de meeste gevallen ontstaat dit in de lente of herfst en heeft te maken met het veranderen van de lengte van de dagen. 

Rassen die er het meest gevoelig voor zijn zijn: de Shar pei, Engelse bulldog, Franse bulldog, Doberman pinscher, Boxer, en Rhodesian ridgeback. Tegen deze aandoening helpt niets. Na het betreffende seizoen zal uw hond weer een normale vacht terugkrijgen. Echter in het jaar erop zal hij zeer waarschijnlijk weer kaal worden. Aangezien ze er ook geen last van hebben hoeft u er niets tegen te doen. Wel is het verstandig om uw hond in te smeren met zonnebandcreme op de dagen dat het toch nog wel er zonnig kan zijn hoewel dat in de lente en herfst nou meestal in Nederland niet echt nodig is. 

Wenst u overleg?

Hopelijk heeft uw hond heel snel weer een prachtige vacht! Mocht u nog even willen overleggen met mij dan mag u contact met mij opnemen via Whatsapp.