Kaal geschuurde staart

Inleiding

Wanneer er op de staart van uw hond een kale plek ontstaat terwijl de huid er normaal uitziet dan moet u even goed kijken naar de onderliggende huid. Er is namelijk een verschil tussen haaruitval en afgebroken haren als gevolg van schuren, likken of bijten. 

Kale staart als gevolg van bijten en schuren.

Veruit de meeste kale plekken ontstaan doordat een hond eraan bijt, likt of schuurt. Je kunt dan bij de huid nog hele korte haarstompjes zien zitten. In dit geval heeft de hond dus last van jeuk of pijn en dat moet dan opgelost gaan worden om de haren weer terug te laten groeien. 

Kale staart doordat haren niet gemaakt worden.

Maar het kan ook zo zijn dat de haarzakjes geen haren meer produceren. De huid is dan helemaal kaal. Er zijn dan ook geen korte stompjes te zien. 

Hond met jeuk aan zijn staart

Kale staart als gevolg van jeuk

In veel gevallen heeft een hond jeuk aan zijn anaalzakjes, gaat dan met zijn billen over de grond schuiven of aan de anus en staartbasis likken en bijten. Het is dus altijd verstandig om bij een kale staart even de anaalklieren te legen. Hier ziet u een filmpje hoe u zelf de anaalzakjes kunt legen. Vergeet niet om handschoenen aan te trekken!!! Anaalkliervloeistof is er immers voor gemaakt om langdurig te blijven ruiken en het is geen prettige lucht om nog 3 dagen om u heen te hebben hangen. 

Kale staart als gevolg van parasieten

Wanneer de anaalklieren niet het probleem zijn van zijn kale staart dan kan het zijn dat uw hond last heeft van parasieten. De vlo is dan het meest voorkomende, maar mijten moeten ook niet onderschat worden. Om beide parasieten aan te pakken kunt u gebruik maken van Bravecto of Stonghold. U kunt dit ophalen bij uw dierenarts of bij mij een recept aanvragen via onderstaande link. Met dit recept kunt u dan online deze producten aanschaffen. De Bravecto is een tablet en werkt 3 maanden. De stronghold is een pipetje voor in de nek en werkt 1 maand. 

Kale staart als gevolg van een allergie

Heeft dit nog altijd niet het gewenste effect dan is het ook nog mogelijk dat er sprake is van een allergische reactie. De kale staart kan dan ontstaan door jeuk als gevolg van de allergie. Dit kan op basis van omgevingsfactoren zijn zoals boompollen of graspollen. Wij noemen dit een atopie. Maar het kan ook een allergie voor voeding zijn. Hier kunt u daar meer over lezen. Om een voedselallergie vast te stellen kunt u zelf aan de slag gaan. Maar helaas heeft u bij een atopie wel even hulp van een dierenarts nodig. Dit kan vast gesteld worden met behulp van een bloedonderzoek. 

Advies nodig?

Wanneer u advies van mij wilt hebben dan kunt u mij even een whatsapp bericht sturen. Ik zal u dan proberen zo goed mogelijk te helpen.