Je kat heeft een bult op zijn ribben – Wat kan dit zijn?

Hoe zit de borstkas van een kat eruit?

Op deze pagina leggen we je uit welke uitsteeksels van de ribben normaal zijn en welke abnormaal. Heeft je kat een bult op zijn ribben die niet aanvoelt als een stuk bot? Dan ben je op deze pagina niet op de goede plek. Hier bespreken we enkel een botachtige bult op de borstkas van je kat. 

De borstkas van een kat kun je op de röntgenfoto bovenaan deze pagina zien. De borstholte wordt gevormd door de ruggenwervels aan de rug-zijde, het borstbeen, ook wel Sternum genoemd, aan de onderzijde en de ribben vormen de boog aan de zijkant. Het borstbeen heeft een uitsteeksel aan de voorkant. Deze noemen we het Manubrium. En er zit een uitsteeksel aan de achterzijde van het borstbeen. Deze noemen we het Xyphoid. De ribben zijn aan de rugzijde gemaakt van botweefsel, maar op de plek waar ze naar het borstbeen toe lopen zijn ze kraakbenig. Hou ouder een kat wordt hoe kleiner het kraakbenige deel wordt. Op de gehele borstkas kunnen dus uitsteeksels voelbaar zijn. Soms horen ze er ook te zitten, maar soms is het ook een abnormale vorming of ontstaan van botweefsel. 

Normale bult op de ribben van je kat

Op de overgang van het bot van de rib, naar het kraakbeen van de rib kun je soms een bot-achtige bult voelen. Deze bult is niet pijnlijk wanneer je het aanraakt en kan ook nog veranderen van vorm. Dit ontstaat vooral bij jonge katten. De bult zit dan op ongeveer 1/3e hoogte van de borstholte vanaf het borstbeen. Op de foto bovenaan deze pagina kun je zien dat de ribben een knik maken op de overgang van het bot naar het kraakbeen. Aangezien de kat van de foto als iets ouder is zit die knik al wat lager dan 1/3e. 

Normale bult op het borstbeen van je kat

Aan de voorkant van het borstbeen zit het Manubrium. Deze kan bij sommige katten behoorlijk groot worden en uitsteken. Aan de achterzijde van het borstbeen zit het Xyphoid en ook die kan bij sommige katten behoorlijk groot worden. Bij beide uitsteeksels mag je kat er geen pijn aan ervaren wanneer je er op drukt. Zolang het geen pijn doet dan is er geen reden tot bezorgdheid over deze bult op het borstbeen van je kat. 

Een normale bult op de ruggenwervels van je kat

Zoals je op de foto bovenaan deze pagina kunt zien hebben de ruggenwervels ter hoogte van de borstholte wat uitsteeksels zitten. Deze hoor je echter nauwelijks te voelen omdat ze omgeven worden door spieren en pezen. Kleine bultjes bij magere katten kun je wel voelen, maar dan zijn ze op elke wervel ongeveer even goed voelbaar. En ook mogen ze niet pijnlijk zijn wanneer je erop drukt. 

Een bult op de ribben bij een kat kan gemakkelijk ontstaan als een kat zoals hier zich tussen de auto's bevindt.

Een abnormale bult op de ribben van je kat

Het komt met enige regelmaat voor dat een kat een ongeluk krijgt. Vooral een ongeluk met een voertuig komt hard aan. Helaas is in veel gevallen dit dodelijk voor je kat. Maar gelukkig vaak ook niet. Als de klap toch aanzienlijk was en tegen de borstkas aan ging dan bestaat de kans dat je kat zijn rib of ribben gebroken heeft. Er kan dan een botachtige bult op de ribben van je kat voelbaar zijn. Gelijk na het ongeluk is dit uiteraard erg pijnlijk wanneer je er aan zit. Maar wanneer de breuk weer genezen is kan dit wel in een verkeerde stand gebeurt zijn waardoor er levenslang een harde bult op die plek kan blijven zitten. Nadat het weer genezen is zal het niet meer pijnlijk aanvoelen wanneer je erop drukt. 

Is de botachtige bult op de ribben van je kat pijnlijk? Dan is het verstandig om met hem naar je dierenarts toe te gaan. Er kan immers ook in de longen van je kat een probleem ontstaan zijn. Of er kan een scheur in zijn middenrif ontstaan zijn. Het is belangrijk dat dit gecontroleerd wordt door je dierenarts. Waarschijnlijk stelt deze voor om een rontgenfoto van de borst van je kat te maken om te controleren wat er stuk is. Als het enkel om één of meerdere ribben gaat dan hoeft dit niet behandeld te worden. Je kat zal dit zelf genezen. Met mogelijk het ontstaan van een botachtige bult op zijn ribben voor de rest van zijn leven. Wel krijgt hij van je dierenarts een pijnstiller mee. 

Een uitstekend borstbeen bij je kat

Onder normale omstandigheden kunnen katten dus een botvormig uitsteeksel hebben aan de uiteinden van het borstbeen. In dat geval is het Manubrium of Xyphoid wat groter dan je zou verwachten. Dit kan geen kwaad. Maar het is ook mogelijk dat je kat een gebroken borstbeen heeft gekregen als gevolg van een ongeluk of een schop van een boze buurman/buurvrouw. Ook in dit geval bestaat er de kans dat er inwendig meer schade is ontstaan dan je vermoed. Het is dus verstandig om je kat te laten onderzoeken door je dierenarts wanneer je plotseling een botachtige bult onder zijn borst voelt die hem zeer doet. In sommige gevallen zal het borstbeen operatief hersteld moeten worden met metalen platen. 

Een uitstekende ruggewervel bij je kat

Dit is altijd afwijkend en zeker als het pijnlijk is. In dit geval is waarschijnlijk de rug van je kat gebroken. Probeer hem zeer rustig op te pakken zonder zijn rug te buigen. En breng hem naar je dierenarts. Een gebroken rug kan immers leiden tot verlamming en in zeer veel gevallen leidt dat tot het laten inslapen van je kat. 

Een uitstekende rib bij je kat

Katten kunnen soms ook aan aangeboren afwijking hebben aan een rib. Deze kan in dat geval uitsteken. Dit zien we vooral bij de achterste 3 ribben. Deze zitten niet vast aan het borstbeen en kunnen bijgevolg soms behoorlijk uitsteken. Zolang het niet pijnlijk voor je kat is wanneer je deze plek aanraakt dan hoef je je er geen zorgen om te maken. 

Schematische tekening van een skelet van een kat zodat je goed kunt zien waar de bult op de ribben van een kat zit.

Een uitstekend botje onder de ribbenkast

Onder de ribbenkast, dus ter hoogte van het borstbeen onderop in het midden, zitten aan de uiteinden de botuitsteeksels Manubrium en Xyphoid. Bij veel katten kat dit botje behoorlijk groot aanvoelen. Ook hier geldt dat zolang deze bult op de onderkant van de ribbenkast niet pijnlijk is, dan is er geen probleem dat opgelost moet worden. 

Wanneer ga je naar een dierenarts met een afwijkende bult op de ribben, borstbeen of ruggenwervels van je kat?

Wanneer je kat erg pijnlijk reageert bij het aanraken van de bult dan is het verstandig om met hem naar je dierenarts toe te gaan en hem te laten controleren. Dit is zeker het geval wanneer hij moeilijk ademhaalt of wanneer hij moeite heeft met eten of poepen en plassen. 

Wil je persé niet naar je dierenarts toe gaan? Hou je kat dan even een aantal dagen binnen en hou zijn ademhaling goed in de gaten. Hij moet verder ook goed eten en normaal poepen en plassen. Zit er bijvoorbeeld een scheur in het middenrif als gevolg van het ongeluk dan kan het zijn dat de lever en maag in de borstholte terecht zijn gekomen. Dan heeft je kat moeite met ademhalen, maar kan ook zijn eten niet goed verteren. Merk je dus toch een afwijkende ademhaling of afwijkingen in het eten en poepen? Dan moet je alsnog even langs je dierenarts gaan. Gedraagt hij zich verder wel normaal, maar een beetje pijnlijk? Dan kun je hem 1x in de 2 dagen (niet 2x per dag!!!) een half kinderaspirine (=100mg) geven. GEEN PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN!!! Deze zijn dodelijk voor katten! Enkel Aspirine is geschikt. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met een bult op zijn ribben of borst? En maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!