Kat heeft jeuk op zijn rug – Wat kun je er tegen doen?

Waarom heeft mijn kat jeuk?

Jeuk heeft elke kat weleens. maar sommige katten hebben overdreven veel jeuk op hun rug en andere lichaamsdelen. Maar hoe ontstaat nou het gevoel van jeuk?

Het begint ergens aan een uiteinde van een zenuw in de huid van de rug. Op die plek speelt er iets in de huid waardoor bepaalde zenuwen die te maken hebben met jeuk waarneming gestimuleerd worden. Die zenuw krijgt dus een prikkel vanuit het weefsel dat een “probleem” heeft. Bijvoorbeeld een irriterend stofje of een ontsteking etc. 

Vervolgens wordt die jeukprikkel via de zenuwen doorgegeven aan de zenuwen in het ruggemerg van je kat. Daar worden ze overgedragen op andere zenuwen en die lopen dan weer richting de hersenen van je kat. In de hersenen wordt die jeukprikkel afgegeven en verwerkt. Dit gebeurt in speciale hersengebieden die betrokken zijn bij de verwerking van jeuk, zoals de “thalamus” en de “somatosensorische cortex”. Die woorden mag je gelijk weer vergeten, veel te moeilijk! Maar die delen beoordelen de ernst van de jeuk en bepalen wat een gepaste reactie van je kat op de jeuk op zijn rug kan zijn om die jeuk te gaan oplossen. 

Wat doet een kat bij jeuk?

Om de jeuk op zijn rug op te lossen kan een kat verschillende dingen doen. Hij kan het negeren, als het niet te erg is. Maar meestal zal je kat besluiten om te gaan krabben, bijten of likken op die plek. Schuren langs voorwerpen in huis om de jeuk op zijn rug op te lossen doen ze ook graag. En als ze nou langdurig jeuk hebben dan zal je kat met jeuk op zijn rug ook wel flink mopperig tot ronduitchagerijnig kunnen worden. Denk je maar eens in dat je lekker ligt te slapen, maar steeds wakker wordt omdat je zo’n jeuk hebt. Het komt je nachtrust niet ten goede. 

Een kat met jeuk op zijn rug zit heel intensief te krabben.

Wat veroorzaakt jeuk op de rug van je kat?

Er zijn eigenlijk teveel mogelijke oorzaken van jeuk op de rug bij je kat om op te noemen. Toch doen we een poging. 

  • Vlooien: Vlooienbeten zijn een veelvoorkomende oorzaak van jeuk op de rug van je kat. 

  • Allergieën: Katten kunnen allergisch zijn voor voedsel, pollen, huisstofmijt, of andere omgevingsallergenen. 

  • Huidaandoeningen: Verschillende huidaandoeningen zoals een huidontsteking of eczeem kunnen jeuk op de rug veroorzaken.

  • Parasitaire infecties: Andere parasieten dan vlooien, zoals mijten of luizen, kunnen de huid van de kat irriteren en jeuk veroorzaken.

  • Vlooienallergische dermatitis: Sommige katten zijn bijzonder gevoelig voor vlooienbeten en ontwikkelen een allergische reactie die leidt tot ernstige jeuk, vooral op de rug ter hoogte van de staartbasis.

  • Voedselallergieën: Een allergie voor bepaalde ingrediënten in het kattenvoer kan huidproblemen en jeuk veroorzaken.

  • Stress of gedragsproblemen: Overmatig likken of bijten aan de rug kan soms een uiting zijn van stress of gedragsproblemen bij katten.

  • Contactallergieën: Katten kunnen allergisch reageren op bepaalde stoffen waarmee ze in aanraking komen en jeuk op hun rug veroorzaken.

  • Auto-immuunziekten: Het afweersysteem van je kat valt zijn eigen huid aan. 

Kat heeft jeuk op zijn rug door vlooien

Vlooien zijn kleine zwarte springerige insectjes die met name in de omgeving van je kat leven. Dus niet op je kat zelf. Het grootste deel van de vlooien leeft in zijn mandje of in kieren en achter je plinten. Slechts een klein deel van de vlooien leeft op je kat. Ze gebruiken je kat namelijk alleen maar om bloed te zuigen wanneer ze zich willen voortplanten. Maar de vlooien die wel op je kat leven die springen daar en lopen daar wat zorgt voor jeuk. En dan bijten ze hem ook nog eens af ten toe. Nog meer jeuk dus. En om die jeuk tegen te gaan gaat je kat zichzelf overmatig wassen en bijten.

Kat heeft jeuk op zijn rug door een vlooienallergie

In het eerdere geval is het vooral het bewegen en bijten dat de jeuk op de rug bij je kat oplevert. Maar bij een vlooienallergie heeft je kat een allergische reactie op het speeksel dat de vlo in de huid van je kat bijt. Heel kenmerkend bij een vlooienallergie is dat je kat meestal vooral zijn onderrug (kaal) likt en bijt. Dus het deel van zijn rug dat net voor de staart zit. De jeuk is zo erg dat je kat meestal ook allemaal kleine korstjes heeft zitten op zijn onderrug. Dat noemen we ook wel miliaire dermatitis. 

Als gevolg van jeuk op zijn rug heeft deze kat kale plekken van het likken. Er is hier sprake van een vlooienallergie.

Kat heeft jeuk op zijn rug door mijten

Mijten die op de rug van je kat leven en jeuk geven zijn vooral de Sarcoptes mijten. Er zijn meerdere mijten die op katten leven zoals de vachtmijt (Cheytetiella mijt) of de haarfollikelmijt (Demodex mijt) maar zij geven nauwelijks jeuk. De Sarcoptes mijt, beter bekend onder de naam schurft mijt, leeft in de huid en graaft daar tunnels. Dit heeft jeuk tot gevolg. Als het maar lang genoeg aanhoudt dan ontstaan er ook kaalheid en korsterige plekken. 

Kat heeft jeuk op zijn rug door een allergie

Eerder bespraken we al de vlooienallergie. Maar er bestaat ook een voedselallergie, een atopische allergie of een contact allergie. We leggen ze hieronder één voor één uit. 

Kat heeft jeuk op zijn rug door voer

Als een kat jeuk op zijn rug heeft als gevolg van een voedselallergie dan houdt dat in dat hij niet tegen bepaalde stoffen kan die in zijn voeding verwerkt zitten. Dit kan werkelijk elke stof zijn, maar meestal ligt het aan een bepaalde eiwitbron of een koolhydraatbron. Als eiwitbron bedoelen we dus bijvoorbeeld rundvlees-eiwitten, of lamsvlees-eiwitten. En als koolhydraatbron bedoelen we tarwe, rijst, aardappel etc. Als gevolg van de allergische reactie in het lichaam van je kat ontstaan er huidontstekingen. Dit kan overal op het lichaam van je kat voorkomen, maar in dit artikel spreken we natuurlijk over jeuk op de rug van je kat. Om de jeuk op te lossen is het nodig om de voedingsstof waar hij allergisch voor is uit zijn voeding te verwijderen. Maar ja, hoe kom je erachter wat dat is? We gaan je verderop in dit artikel daar meer uitleg over geven. 

Kat heeft jeuk op zijn rug door omgevingsstoffen

Als je kat last heeft van stoffen in de lucht zoals boompollen of graspollen dan noemen we dat een atopie of atopische allergie. Hij ademt die stoffen in, die komen in zijn bloedbaan te zitten en vervolgens wordt zijn immuun-systeem overmatig actief en zorgt voor jeuk en huidontstekingen. Ook in dit geval spreken we over jeuk op de rug van je kat, maar in feite kan je kat ook op andere lichaamsdelen de jeuk ervaren. Ook hier geldt dat de allergische reactie opgelost wordt zodra de stoffen waar je kat allergisch voor is uit de lucht verdwijnen. Maar ja, boompollen of graspollen uit de lucht halen is zo makkelijk nog niet. Ook hier geven we je later in het artikel meer uitleg over. 

Kat heeft jeuk op zijn rug door lichamelijk contact met bepaalde stoffen

Een contact allergie komt iets minder vaak voor bij katten. Als het gaat om jeuk op de rug van je kat dan zit de bron van de allergie in iets waar hij met zijn rug tegenaan komt. Bijvoorbeeld zijn kussentje of dekentje, wasmiddelen waarmee die gewassen worden of schoonmaakmiddelen. Ook worden bankstellen nog weleens geïmpregneerd met stoffen waar je kat een allergische reactie op kan hebben. 

Kat likt zichzelf omdat hij een contact allergie heeft en dus jeuk op zijn rug ervaart.

Kat heeft jeuk met haaruitval en kale plekken

Als je kat heel veel jeuk heeft dan is hij waarschijnlijk veel aan het bijten en likken op zijn rug. Als gevolg hiervan kan hij haren afbijten of afbreken, met kale plekken tot gevolg. Dit kun je eventueel verwarren met haaruitval. Maar er zijn ook zeker wel ontstekingen van de huid mogelijk waardoor de haarzakjes kapot gaan en de haar niet meer vast blijft zitten en ook niet meer opnieuw aangemaakt kan worden. We hebben een aparte pagina gemaakt over kale plekken op de rug van je kat waar je meer info hierover kunt lezen. 

Kat heeft jeuk door stress

Eigenlijk is het niet goed bekend of een kat met stress meer jeuk heeft dan een relaxte kat. Jeuk op zichzelf geeft ook natuurlijk wel stress. Maar er zijn katten die stressgevoelig zijn. Om de stress tegen te gaan gaan ze zichzelf wassen. Dit gedrag kalmeert hen namelijk. Maar als je heel veel stress in je lichaam voelt dan ga je je dus ook heel veel wassen. En dit kunnen mensen verwarren met jeuk. Maar nogmaals, eigenlijk is het niet helemaal zeker of deze katten nou wel of geen jeuk hebben. Wel is bekend dat als de bron van hun stress weg genomen wordt, het overmatig wassen ook stopt. 

Kat heeft jeuk na vlooienbehandeling

In dit geval zijn er meerdere dingen mogelijk. Heb je bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een pipetje in hun nek, dan verspreid die vloeistof zich over hun lichaam. Die plakkerige stof vinden veel katten maar niks. Ze gaan proberen het van hun lichaam af te halen door veel te krabben en te schuren tegen voorwerpen. Dit lijkt dus een beetje te jeuken. 

Maar ze kunnen ook een vorm van een contact-allergie op een vlooienmiddel hebben. Het middel dat je hem gegeven hebt komt in contact met hun huid en kan daar een allergische reactie veroorzaken. In dat geval is de jeuk behoorlijk heftig en blijft ook een paar weken aanhouden. Dit in tegenstelling tot de jeuk van het opdoen van het pipetje dat slechts een dag of 2 duurt. 

Kat ligt te rollen om maar dat jeukende vlooienmiddel van zijn lijf af te krijgen.

Jeuk bij katten bestrijden

Bron van de jeuk verwijderen

Het spreekt voor zich dat als je weet waar je kat jeuk van heeft gekregen, dat je dat moet verwijderen. Maar in de meeste gevallen weet je dat niet. In dat geval is het verstandig om de volgende stappen te nemen.

Mijten en vlooien behandelen

In veruit de meeste gevallen ontstaat de jeuk als gevolg van vlooien, vlooienallergie of een mijten probleem. Het is dan ook verstandig om te starten met een middel dat al deze kriebelende beestjes de das om doet. Bijvoorbeeld Stronghold, Bravecto, Advocate etc. werken allemaal tegen mijten en vlooien.  Helaas kun je deze middelen alleen bij een dierenarts krijgen. Wel kun je dit zonder consult aan de balie kopen. 

Mocht je het liever online kopen dan heb je daar een recept van een dierenarts voor nodig. Deze kun je aanvragen bij onze Dierenarts Nanda via onderstaande knop. Het aanvragen van een recept kost €10,00. Met het recept kun je dan zelf online deze middelen kopen. Op die manier ga je mijten, vlooien en een vlooienallergie behandelen. En een vlooienbehandeling gaf je waarschijnlijk toch al dus is dit niet een al te grote investering. De middelen die je in de dierenwinkel kunt halen werken helaas niet tegen mijten (wel tegen vlooien!) en zijn dus op dit moment niet geschikt. 

Stress bij je kat verminderen

Mocht jij je kat een stress gevoelig typetje vinden dan kun je de stress tegen gaan door het geven van Zylkène tabletjes. Hierin zitten stoffen die ervoor zorgen dat het serotonine in de hersenen verhoogt en je kat zich zelfverzekerder en relaxter zal voelen. Al na een week of twee zou je (duidelijk) verschil moeten zien aan je kat en zijn lik gedrag op zijn rug. 

Contact allergie tegen gaan

Je weet natuurlijk niet of dit de oorzaak is van jeuk op de rug bij je kat. Daarom kun je het beste zorgen dat je kat zo min mogelijk op verschillende voorwerpen gaat liggen. Het liefst gebruik je een oude handdoek die je al vaak gewassen hebt en die je nu gaat wassen zonder wasmiddel. Probeer je kat ervan te overtuigen dat hij enkel en alleen op die handdoek gaat liggen. Maar ja, wij zijn ons ook wel bewust van het eigenwijze karakter van katten. Ligt hij liever op kale oppervlakken? Neem die dan enkel af met een schoon doekje dat alleen water bevat en geen schoonmaakmiddelen. Op die manier is de kans op klachten van een contactallergie erg klein. 

Huismiddel tegen jeuk bij katten op natuurlijke basis

Voordat we het lange traject van een voedselallergie in gaan kun je proberen of je kat baat heeft bij middelen die de huidweerstand sterker maken. Op die manier worden milde huidonstekingen tegen gegaan en neem je de bron van de jeuk weg. Een goed voorbeeld hiervoor is palmitoylethanolamide, beter bekend onder de afkorting PEA. De kans is groot dat je kat met jeuk op zijn rug onder de jeukdrempel komt te liggen als gevolg van de PEA. Hij ervaart dan geen of in elk geval minder jeuk. Een voorbeeld waar PEA in zit is het middel van Organimal. 

Een voedselallergie test doen

Welke voeding moet je geven?

Als je alle bovenstaande opties geprobeerd hebt en het heeft nog niets gedaan tegen de jeuk op de rug van je kat? Dan is het tijd om een voedselallergie test te doen. Deze test kun je zelf uitvoeren, zonder tussenkomst van je dierenarts. 

Belangrijk is om je kat een voeding te geven waar de stof waar hij allergisch voor is niet in zit. Maar ja, je weet niet welke stof dat is. Dus kun je het beste voor deze test gebruik maken van Royal Canin Anallergenic. Deze voeding heeft eiwitten die zo klein gemaakt zijn dat ze wel als bouwsteen gebruik kunnen worden, maar een allergische reactie niet mogelijk is. De stoffen passen als het ware niet op de afweercellen. Ook de koolhydraatbron op die manier behandeld. Een allergische reactie op de voeding is dus niet meer mogelijk. Vandaar dat deze voeding het meest geschikt is om de test mee te doen. 

Later, als je zeker weet of zijn jeuk veroorzaakt wordt door een voedselallergie, dan kun je proberen of andere (goedkopere) voedingen ook bij hem werken. Maar je wil nu eerst weten of het wel of niet aan de voeding ligt. 

Hoe gaat de voedselallergie test?

Nu komt het moeilijkste! Je moet geduld hebben. Je kat mag de komende 8 weken niets anders opeten dan deze voeding. Dus geen snoepjes ernaast of iets uit je koelkast. Weersta die smekende ogen! En de eerst volgende 4 weken ga je waarschijnlijk geen enkel resultaat zien. Dat komt omdat de oude eiwitten die die zijn allergie veroorzaakten (als het om een voedselallergie gaat), in zijn lichaam verwerkt zitten. Het duurt ongeveer 3 weken voordat die vervangen zijn voor de nieuwe bouwstoffen. Dus pas rond de 4e week zul je pas beginnen te zien dat de jeuk vermindert als er sprake is van een voedselallergie. Is er na 8 weken nog niets veranderd en heb je hem echt niets anders ernaast gegeven? Dan is er helaas geen sprake van een voedselallergie en kun je, als je wilt, weer terug op zijn oude voeding overstappen. 

Heeft het wel effect? Super fijn! Dan mag je kat de rest van zijn leven deze voeding houden. Maar het is een wat duurdere voeding en niet iedereen kan het betalen. In dat geval kun je nu andere voedingen gaan testen. Krijgt hij weer jeuk, dan stap je weer over op de Anallergenic. Gebruik in elk geval telkens een andere diersoort en een andere koolhydraatbron. Daarnaast zou ik zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke voedingen om zo min mogelijk conserveringsmiddelen in de voeding te hebben. 

De jeuk op de rug van je kat is nog niet verdwenen, wat nu?

Heb je alle bovenstaande stappen uitgevoerd en heeft het niets opgeleverd? Dan is er waarschijnlijk sprake van een atopische allergie (of een auto-immuun ziekte maar dat is vrij zeldzaam). Dit zijn echter geen problemen die je zelf kunt oplossen. Je kunt dus het beste met je kat naar je dierenarts toe gaan. Waarschijnlijk zullen ze ofwel eerst een allergie-bloedonderzoek doen ofwel jeukstillende medicatie voorschrijven. 

Op Amazon.com kun je echter ook nog een allergie test kopen. Wij hebben er helaas geen ervaring mee en weten dus ook niet of het werkt of niet. Mocht je besluiten het te testen, dan horen wij heel graag jouw mening en ervaring via de mail!

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met jeuk op zijn rug en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!