Een rode geïrriteerde huid op de rug van je kat

Hoe wordt de huid op de rug van je kat rood en geïrriteerd?

Om de een of andere reden is de huid van je kat in dit geval niet in zijn normale gezonde vorm. De mogelijke oorzaken bespreken we verderop in dit artikel. Eerst leggen we uit wat er exact gebeurt in de huid wanneer er een rode geïrriteerde huid op de rug van je kat ontstaan is. 

Als gevolg van schade van de huidcellen en eventuele bloedvaatjes in de huid komen er stoffen uit die beschadigde cellen. Deze stoffen zetten een heel systeem in werking wat de genezing van de huid zal gaan verzorgen. Tenminste, dat wordt geprobeerd. Het ene stofje zorgt voor de aanmaak van een ander stofje en dat stofje zorgt weer voor het aanmaken van een derde stofje etc. Het is een heel ingewikkeld systeem. Maar het zorgt ervoor dat de bloedvaten die nog heel zijn helemaal wijd open gaan staan. Op die manier laten ze heel veel bloed naar de beschadigde plek toe komen, met daarin genezende stoffen. 

Als gevolg van het feit dat de bloedvaten helemaal wijd open gaan staan ziet de beschadigde huid er op die plek heel rood en geïrriteerd uit. Vanuit die wijd openstaande bloedvaten wordt ook veel vocht, met daarin de herstellende stoffen zoals eiwitten en afweercellen, naar de rode en geïrriteerde plek gebracht. Dit kan ervoor zorgen dat de rode en geïrriteerde huid op die plek dus ook verdikt is. Want dat vocht gaat tussen de cellen in zitten en duwt ze een beetje uit elkaar. Een rode en geïrriteerde huid noemen we ook wel een “dermatitis”, wat een moeilijk woord is voor een huidontsteking. 

Een rode en geïrriteerde huid op de rug van een kat

Wat kan de oorzaak zijn van een rode, geïrriteerde huid op de rug van je kat?

Een wond als gevolg van vechten, een ongeluk of jeuk

Helaas zijn daar vele mogelijkheden voor. In de meeste gevallen is er een wond(je) ontstaan. Dit kan door je kat zelf zijn, doordat hij jeuk ervaart en daardoor zijn eigen huid kapot krabt. Maar het kan ook een wond zijn als gevolg van een vechtpartij of ongeluk. Het wondvocht of bloed zal zorgen voor een korst en de huid eronder en er omheen zal er rood uit gaan zien door de verwijding van de bloedvaten. In principe kan je kat zo’n wond prima zelf genezen en dus is er dan niets aan de hand. 

Een bacteriële infectie als oorzaak voor een rode, geïrriteerde huid op de rug van je kat

Op een normale gezonde huid leven gewone, onschadelijke bacteriën. Maar zodra de huid kapot gaat kunnen die bacteriën in de wond gaan zitten. Het is daar lekker warm, lekker vochtig en dus een mooie plek voor die bacteriën om zichzelf te gaan vermeerderen. Er ontstaan dus veel meer bacteriën in die rode huid op de rug van je kat. Deze bacteriën gaan de cellen nog meer stuk maken dan ze al waren. Daarnaast zorgen ze voor meer pijn of jeuk waardoor je kat de wond verder kan beschadigen. “Dat is mooi”, denken die bacteriën, want dan hebben zij meer leefruimte in dat nieuw gevormde beschadigde weefsel! 

En zo wordt de plek steeds groter totdat de afweercellen van je kat ter plaatse komen om die bacteriën te lijf te gaan. Pas dan kan een wond gaan genezen. Een met bacteriën geïnfecteerde wond blijft meestal nattig en soms zelfs duidelijk etterig. Er ontstaat dus doorgaans geen mooie droge korst op. 

Een rode geïnfecteerde wond op de rug van een kat is nat en etterig.
Een geïnfecteerde wond op de rug van een kat is nat en etterig.

Een gistinfectie als oorzaak

Maar er leven niet alleen bacteriën op de huid van je kat. Er leven ook gisten. En ook die kunnen ervoor zorgen dat de beschadigde huid steeds roder en geïrriteerder wordt op de rug van je kat. In feite werkt een gistinfectie ongeveer hetzelfde als een bacteriële infectie. 

Een schimmelinfectie als oorzaak van een rode huid op de rug van je kat

Een schimmelinfectie daarentegen is een apart verhaal. Normaal gesproken leven er ook wel een paar schimmels op de huid van je kat maar die zorgen niet voor problemen. Het gaat pas mis als je kat een besmetting heeft opgelopen met een bepaalde huidschimmel. We noemen die ook wel Dermatofyten. Er zijn met name drie soorten die bij de kat huidproblemen veroorzaken en dat zijn: Microsporum canis, Microsporum gypseum en een aantal varianten van Trichophyton. Het vervelende is alleen dat deze schimmels ook huidklachten bij jou als eigenaar of bij andere dieren in huis kan veroorzaken. Het is dus besmettelijk. En wat het allemaal nog lastiger maakt is dat je kat ook deze schimmel op zijn huid kan meedragen zonder dat hij klachten heeft, maar waarbij hij de rest van het huishouden wel steeds opnieuw kan besmetten. 

Een schimmel gaat in huid en haren groeien waarbij deze beschadigd raken.  Het kan een jeukende huid opleveren maar hoeft niet. Er ontstaan rode en geïrriteerde plekken in de huid van je kat. Kaalheid kan voorkomen, maar dat duurt even. De weerstand van je kat is enigszins in staat die schimmel tegen te gaan, maar zodra hij een deel onderdrukt heeft breidt de schimmel zich alweer uit. Daardoor ontstaan vaak cirkelvormige huidplekken. In het midden lijkt de huid aan het genezen te zijn, maar aan de rand is het nog een rode en geïrriteerde huid. Zo zie je een soort ring ontstaan, vandaar ook wel de naam “ringworm”. Het is echter geen worm, maar een schimmel. Bij katten is het vaak lastiger als ring te herkennen. Ter vergelijking, de foto bovenaan deze pagina is een kat met een huidschimmel waarbij je niet echt een ring kunt zien.

Een schimmelinfectie bij de mens.
Een schimmelinfectie bij de mens. Je kunt zo goed zien dat schimmel ringen kan vormen.

Parasieten als oorzaak van rode geïrriteerde huid op de rug van je kat

Over het algemeen zijn letsels als gevolg van parasieten meer verspreid over de rug van de kat. Zo kan je kat vlooien hebben en als gevolg hiervan jeuk waarbij hij zichzelf kapot krabt. Maar ook kan er sprake zijn van een vlooien-allergie. In dat geval heeft de kat allemaal kleinere korstjes en schilfertjes op de achterkant van zijn rug, in de buurt van de staart. Bij een vlooienallergie is er sprake van jeuk als gevolg van een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Er hoeft dan maar 1 vlo aanwezig te zijn en je kat heeft er al enorm veel jeuk van. Dat is dus verschillend van een vlooien probleem op zichzelf waarbij het lopen en springen van de beestjes de jeuk veroorzaken. Van één lopende en springende vlo heb je meestal niet zo’n last, maar als het er 100 zijn dan wordt het wel een jeukerig verhaal. 

Naast vlooien kunnen ook mijten zorgen voor beschadiging van de huid. Er zijn meerdere soorten mijten die we kunnen aantreffen bij katten. De Sarcoptes mijt, de Cheyletiella mijt, de Demodex mijt en Notoedres mijt. Heel zelden geeft de oormijt ook nog wel eens klachten op de rug, maar dat is maar zelden het geval. De mijten leven heel diep in de huid of oppervlakkiger, maar je kunt ze niet met het blote oog zien. 

Een mijt kan de oorzaak zijn van een rode geirriteerde huid op de rug van een kat.
Een mijt gezien onder de microscoop

Een allergie als oorzaak van een rode en geïrriteerde huid op de rug van je kat

Er zijn verschillende allergieën mogelijk die een rode en geïrriteerde huid op de rug van je kat kunnen veroorzaken. Zo hebben we de voedselallergie, waarbij er een allergische reactie op een eiwit of graan ontstaat. Ofwel spreken we van een atopie waarbij er een allergische reactie is op stoffen die ze inademen zoals huisstofmijt, boompollen, graspollen etc.  

Een allergische reactie ontstaat meestal pas op de leeftijd van rond 1-2 jaar. Het ontstaat maar heel zelden bij dieren die al veel ouder zijn. Het lastige is om uit te zoeken waar de allergische reactie bij jouw kat vandaan komt. Verderop in dit artikel bespreken we dat. 

Wat moet je doen als je kat een rode, geïrriteerde huid op zijn rug heeft?

Als je kat voor het eerst, of in elk geval maar zelden, een rode huid op zijn rug heeft dan is het in eerste instantie niet echt belangrijk wat de oorzaak is. Je kunt namelijk al diverse dingen tegelijk behandelen. 

Parasieten bestrijden.

Zo is het verstandig om een mijten dodend middel aan de balie bij je dierenarts op te halen. Dit middel werkt ook gelijk tegen vlooien. Bijvoorbeeld Stronghold, Bravecto, Advocate etc. werken allemaal tegen mijten en vlooien. Mocht je het liever online kopen dan heb je daar een recept van een dierenarts voor nodig. Deze kun je aanvragen bij onze Dierenarts Nanda via onderstaande knop. Het aanvragen van een recept kost €10,00. Met het recept kun je dan zelf online deze middelen kopen. 

Op die manier ga je mijten, vlooien en een vlooienallergie behandelen. En een vlooienbehandeling gaf je waarschijnlijk toch al dus is dit niet een al te grote investering. 

Bacteriën en gisten tegen gaan

Het mooiste is het als je naar je dierenarts toe gaat voor een antibioticum en een anti-gisten middel. Maar eigenlijk is dat niet nodig. Betadine werkt daar namelijk ook goed tegen. Het is dan ook verstandig om de rode, geïrriteerde huid van je kat 2x daags dun in te smeren met betadine-zalf. Doorgaans hoef je dit maar 5-7 dagen te doen. Dan zou de plek over moeten zijn. Let er wel op dat je kat het niet gaat oplikken anders kan hij aan de diarree gaan. Mocht hij het wel gaan oplikken dan is het verstandig om hem een medical pet shirt aan te trekken. 

Een huidschimmel tegen gaan

Mocht de rode en geïrriteerde plek na een week nog steeds niet weg zijn dan zou je kunnen proberen of een anti-schimmelcrème de plek laat genezen. Voorwaarde is wel dat de plek maar klein is. Maximaal 2cm in diameter en er niet vele verschillende plekken op het lichaam van je kat zitten. Om een huidschimmel te behandelen kun je gebruik maken van een voetschimmelcrème waar miconazol-nitraat in zit. Deze zalf smeer je 3x daags op de plek en vooral aan de rand goed insmeren. Binnen een paar dagen moet je zien dat de plek gaat genezen en met uiterlijk twee weken hoort het volledig weg te zijn. Daarbij mogen geen nieuwe plekken ontstaan. Anders kun je beter naar je dierenarts toe gaan met je kat. De dierenarts kan medicatie voorschrijven dat je in de bek van je kat kunt ingeven zodat zijn hele lichaam behandeld wordt. 

Een allergie behandelen

Heeft jouw kat al langer jeukerige klachten of wondjes op zijn lichaam? En is hij nog in de eerste jaren van zijn leven? Dan kun je een voedselallergietest gaan doen. Dit houdt in dat je hem 8 weken lang onderstaande voeding gaat geven. Daarnaast mag hij absoluut niets anders binnen krijgen. Want een allergie is een alles of niets reactie!! Dus een klein stukje van iets waar hij allergisch voor is geeft langdurige huidklachten. Totaal niets anders geven tijdens de voedselallergietest dus. Anders heeft de test geen nut.  

Gedurende de eerste 4 weken is er waarschijnlijk nog geen herstel zichtbaar. De stoffen waar je kat allergisch voor is zitten namelijk helemaal ingebouwd in zijn lichaam. Het duurt ongeveer 3 weken voordat ze allemaal verdwenen zijn uit zijn lichaam. Vanaf de 4e week kun je gaan zien dat de rode en geïrriteerde plekken op zijn rug gaan herstellen. Heeft het na 8 weken nog niets opgeleverd? Dan gaat het helaas ook niet meer gebeuren. 

Wanneer moet je naar je dierenarts gaan als je kat een rode of geïrriteerde huid op zijn rug heeft?

Als je kat er heel erg veel last van heeft is het verstandig om een bezoek aan je dierenarts te brengen. Maar ook wanneer bovenstaande behandelingen niet opleveren wat je gehoopt had. Je dierenarts kan verder onderzoek doen naar de rode en geïrriteerde huid op de rug van je kat en sterkere medicatie voorschrijven. Ook kan je dierenarts eventueel een bloedonderzoek doen om vast te stellen waar je kat allergisch voor is. En natuurlijk kan er ook nog altijd voor gekozen worden om onder narcose een stukje huid weg te snijden en dit op te sturen voor onderzoek. Er zijn immers ook altijd nog zeldzame huidaandoeningen die ook een rode en geïrriteerde huid op de rug van je kat kunnen veroorzaken. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met een rode en geïrriteerde huid op zijn rug en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!