Waarom miauwt mijn kat plotseling hees?

Wat is hees miauwen bij de kat?

Wanneer een kat hees miauwt dan werken zijn stembanden niet zoals ze zouden moeten. Ze horen een bepaalde trilling te maken als je kat wil miauwen en als ze hees klinken dan ontstaat er een minder krachtige trilling of zelfs geen trilling meer. Hierdoor klinkt het stemgeluid van je kat anders dan je van hem gewend bent. Je kat miauwt dan plotseling hees. Hieronder wordt uitgelegd wat de oorzaken kunnen zijn bij deze heesheid bij je kat. 

Oorzaken en behandeling waarom je kat hees miauwt

Luchtweginfecties

Luchtweginfecties zoals niesziekte bij de kat zorgen ervoor dat onder andere de keel ontstoken raakt. Hierbij zwelt het slijmvlies in de keel op. Ook de stembanden kunnen in dat geval gezwollen raken en daardoor stugger worden. De trilling die ze dan maken wordt anders waardoor het geluid dat ze voortbrengen anders klinkt. Met andere woorden: je kat miauwt hees! Meer over niesziekte bij de kat lees je hier. Zolang je kat niet al te ziek oogt hoef je niets te doen. Het gaat over het algemeen vanzelf over. Uitzonderingen daargelaten. Mocht je toch iets willen geven aan je kat dan kun je Sensipharm pulmitranq gebruiken. Dit gaat de zwelling van de luchtwegen tegen. Dus ook de zwelling van de stembanden. 

Overmatig miauwen
Wanneer katten zeer vaak en vooral hard miauwen kunnen hun stembanden overwerkt raken. Hierbij zijn de stembanden eigenlijk een klein beetje geïrriteerd. Ook dat geneest doorgaans vanzelf weer, zolang je kat maar minder gaat miauwen. Redenen voor overmatig miauwen zijn: aandacht vragen als ze zich vervelen, om eten of drinken zeuren, territorium afbakenen of dementie. Maar ook als ze overmatig veel pijn hebben. Dit zien we onder andere wanneer een kater niet kan plassen. Hij zal dan in zo’n geval ook vaak naar de kattenbak proberen te gaan om te plassen zonder dat er een grote plas uit komt.

De reeds vermelde Sensipharm pulmitranq kan ook in het geval van overmatig miauwen helpen om de irritatie en bijgaande ontstekingsreactie tegen te gaan. Maar uiteraard zal je kat hees blijven miauwen als de reden voor het harde miauwen niet oplost. Zorg er dus voor dat hij/zij gecastreerd/gesteriliseerd wordt als hij/zij dat nog niet is, geef meer speel mogelijkheden en geef op tijd eten en drinken. Het voorkomen van pijn is natuurlijk niet altijd mogelijk. En ook dementie is lastig op te lossen. 

In bovenstaande snuffelmat voor katten verstop je wat lekkere snoepjes waar je kat dol op is. Hij is dan een behoorlijke tijd heel druk met zoeken naar zijn prooi (gaat dus verveling tegen) en heeft vervolgens geen honger meer. Doorgaans miauwt je kat al snel niet meer hees. 

Irritatie van de keel
Wanneer er irriterende stoffen in de lucht zitten dan kan dat op de luchtwegen inwerken. Hieronder verstaan we sigarettenrook, rook uit de kachel of BBQ, uitlaatgassen, smog en chemicaliën (verf, reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, luchtverfrissers, pesticiden). Zodra je je kat uit de ruimte haalt met deze irriterende stoffen zijn de klachten waardoor je kat hees miauwt doorgaans binnen een half uur weer verdwenen. Verdere behandeling van de keel is zelden nodig.
Kitten miauwt zo hard dat hij er hees van geworden is.
Poliepen of gezwellen

Katten hebben over het algemeen vrij vaak poliepen. Dit zijn een soort van weefselbolletjes in de vorm van een paddestoeltje. Maar dan heel klein. Ze groeien in principe in alle holle organen van het lichaam, maar kunnen ook groeien op de stembanden. Door dit stukje wildgroei op de stembanden van je kat is het mogelijk dat zijn stemgeluid veranderd doordat de stembanden niet normaal kunnen trillen. Als gevolg daarvan klinkt de miauw van je kat hees. 

Ook is het mogelijk dat een kat een tumor vormt op zijn stembanden. Maar dit is zeldzaam bij katten. Het gaat dan over het algemeen over oudere katten. Het verschil met een poliep is echter vrij moeilijk te zien en al helemaal niet zonder narcose. 

Zowel poliepen als tumoren kunnen operatief verwijderd worden door je dierenarts. Voor poliepen is dit niet strikt noodzakelijk, bij tumoren wel. Het kan immers gaan om kanker. Echter is het verschil op voorhand moeilijk vast te stellen. Je dierenarts zal er dan waarschijnlijk ook voor kiezen om ze te verwijderen en te laten opsturen voor verder onderzoek. Daardoor weten jullie of het om een poliep gaat of om een (kanker)gezwel. Vervolgens weet je of je wel of niet in de toekomst wederom moet opereren als het terug komt. 

Kater schreeuwt hard om aandacht van de vrouwtjes. Zijn miauw is inmiddels hees.
Allergiën

Ook is het mogelijk dat een kat een allergische reactie krijgt op basis van pollen, huisstofmijt etc, met als gevolg een opzwelling van de luchtwegen in de keel. Toch komt dit doorgaans niet vaak voor bij de kat en zo wel, dan heeft hij vaak ook ademhalingsklachten. Je kat heeft dan dus andere problemen dan alleen maar dat je kat plotseling hees miauwt. Astma aanvallen zijn bijvoorbeeld zo’n allergie. Als je kat hier last van heeft moet je met hem langs je dierenarts gaan. Niet vanwege het hees miauwen, maar vanwege de ademhalingsproblemen. 

Verwondingen

Heeft je kat een kneuzing van zijn hals gekregen als gevolg van een ongeluk? Dan kunnen ook zijn stembanden behoorlijk opgezwollen raken of zelfs beschadigd zijn. In dit geval is het verstandig om met hem langs je dierenarts te gaan om andere ernstigere problemen te laten uitsluiten. Bijvoorbeeld een inwendige bloeding. Als het alleen gaat om het feit dat hij hees miauwt en hij heeft geen problemen om adem te halen dan kun je het even een paar dagen aankijken. Doorgaans herstelt je kat binnen een week weer. 

Verlamming van de zenuw die de stembanden aanstuurt.

De zenuwen die de stembanden aansturen kunnen verlamd raken als gevolg van een ongeluk, een operatie of zeldzame zenuwaandoeningen. Zolang het enkel gaat om verlamming van de stembanden dan is het niet een groot probleem. Maar de zenuw die de stembanden aanstuurt heeft meerdere functies elders in het lichaam en dus is het wel belangrijk om je dierenarts te laten controleren of deze zenuw nog wel de andere gebieden aanstuurt. 

Kat heeft een buisje in zijn keel tijdens een operatie. Daarvan kan zijn miauw hees worden.
Hees miauwen vlak na een operatie.

Is je kat zeer recent onder narcose geweest en nu hees aan het miauwen? Dan is de oorzaak zeer waarschijnlijk het buisje dat hij in zijn keel gehad heeft tijdens de narcose. Dat buisje gaat in zijn keel om ervoor te zorgen dat zijn luchtwegen open blijven en hij dus niet kan stikken. Heel belangrijk dus. Maar dat buisje schuift langs zijn stembanden. Deze kunnen dan ook soms een beetje geïrriteerd raken van het buisje. Dit zal met een paar dagen weer verbeteren en dan miauwt je kat weer minder hees. Je hoeft hier niets tegen te doen. 

Wat moet je doen als je kat hees is?

Observeren

In de eerste plaats ga je hem goed observeren. Dat houdt in dat je hem even goed in de gaten houdt en kijkt wat hij doet. Eet hij normaal? Drinkt hij normaal? Is hij net zo levendig als altijd? Lijkt hij pijn te hebben? Als alles verder normaal lijkt te zijn dan kun je het een weekje aankijken. Eventueel kun je Sensipharm pulmitranq aan je kat geven om de zwelling in zijn stembanden tegen te gaan. Maar in principe geneest het ook wel zonder dat middel.  

Afwijkend gedrag

Wanneer je kat wel afwijkend gedrag vertoont dan is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan en je kat te laten onderzoeken. Dit is zeker het geval wanneer hij moeilijk ademhaalt of wanneer hij veel meer slaapt dan normaal. Ben je ook niet van je kat gewend dat hij klaaglijk miauwt dan bestaat de kans dat hij pijn heeft. Probeer te achterhalen waar de pijn dan zit. Voel dan ook vooral even in zijn buikholte achterin, vlak voor zijn bekken. Voel je daar een harde bol zitten of geeft hij duidelijk aan dat dat extra zeer doet? Dan zit zijn blaas mogelijk verstopt. En dan moet je met spoed naar een dierenarts. Dus ook in het weekend of ’s avonds. 

Als je kat slechts een klein beetje ander gedrag vertoont of duidelijk tekenen heeft van niesziekte (vieze oogjes, loopneus en niezen), dan kun je het in principe ook even aankijken. Je kat moet dan echter wel blijven eten en zich niet overdreven ziek voelen. Doorgaans is niesziekte na 7-14 dagen weer opgelost. Andere ziektes lossen zich meestal sneller op. En in de tussentijd mag hij uiteraard niet zieker worden. Anders kun je toch nog beter met hem naar je dierenarts toe gaan. Better safe than sorry!

Kat miauwt hard en hees en nu moet hij naar de dierenarts.

Wat zal je dierenarts doen om de oorzaak van de heesheid te vinden?

In de eerste plaats zal je dierenarts je kat lichamelijk onderzoeken en hopelijk tot een diagnose komen. Dat lukt in veel gevallen. Doorgaans krijg je dan een ontstekingsremmer mee en eventueel een antibiotica-kuur. Weet je dierenarts het ook niet dan bestaat de kans dat ze adviseren om je kat onder narcose te brengen en met een camera naar zijn stembanden te kijken. Op die manier kunnen ze doorgaans beoordelen wat de reden is en wat de behandeling moet zijn. Zit er een poliep of tumor? Dan zullen ze die gelijk proberen te verwijderen. Je kat zal dan na een paar dagen weer beter gaan miauwen. 

Heb je behoefte aan overleg?

Twijfel je over je kat en zijn hese miauw? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust filmpjes mee waarop je kat miauwt. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!