Je hebt een kat met schilfers op zijn rug – Wat kan dit zijn?

Korstjes of schilfers op de rug bij je kat?

Er is een verschil tussen korstjes en schilfers. Ook de oorzaak van beide is compleet verschillend. In het geval van schilfers op de rug van je kat zie je witte kleine vlokjes in de vacht. Met name ter hoogte van de huid zit er veel en hoe verder je op de haren naar de puntjes gaat kijken hoe minder schilfers er zitten. Heb je een kat met schilfers op zijn rug? Dan is dit in feite roos bij je kat. 

Korstjes op de rug van je kat worden echter veroorzaakt doordat er wondjes van de huid zijn en er wondvocht uit sijpelt. Dit droogt op in de vorm van korstjes. Eerst zitten de korstjes vast op de huid, maar zodra de huid genezen is komen de korstjes los. Korstjes voelen als harde korreltjes aan. Het neigt een beetje naar het gevoel van zand. Terwijl je huidschilfers nauwelijks voelt. 

Waarom heeft mijn kat schilfers op zijn rug?

Wanneer de bovenste huidlagen niet helemaal gezond zijn, dan kan de huid abnormaal afschilferen. In een normale gezonde huid gaat het schilferen cel voor cel, maar bij een kat met schilfers in zijn vacht blijven de cellen aan elkaar plakken en komen met vele cellen tegelijk in een klompje cellen los. Heeft je kat schilfers in zijn vacht dan speelt er dus een probleem in zijn bovenste huidlaag. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je kat een tekort heeft aan essentiële vetzuren in zijn huid. Of een te droge huid heeft gekregen. Maar het kan ook komen doordat er een oppervlakkig levende mijt op de huid van je kat zit. In dit geval is dat de Cheyletiella mijt, ook wel bekend onder de naam “vachtmijt”. Dat is de enige mijt die oppervlakkig leeft en weinig klachten voor je kat oplevert. Behalve dan dat je kat met schilfers op zijn rug hebt.

Kat met schilfers in zijn vacht als gevolg van vachtmijt cheyletiella

Waardoor ontstaan korstjes op de rug van je kat?

Wanneer er meerdere korstjes te zien en te voelen zijn in de vacht en op de huid van je kat dan zit het probleem dieper dan wanneer je alleen schilfers op de rug van je kat ziet. Er komt immers vocht uit de huid die de korstjes vormt en dat ontstaat alleen als het huidprobleem tot dieper in de huid speelt. 

In dit geval kan er sprake zijn van parasieten zoals vlooien of mijten die de huid beschadigen en jeuk veroorzaken zodat je kat zichzelf kapot krabt. Eigenlijk altijd is er ook een vorm van jeuk op de rug van je kat als er korstjes op zijn rug aanwezig zijn. Maar er kan ook sprake zijn van jeuk op de rug van je kat als gevolg van bijvoorbeeld een allergie. Er is een aparte pagina over jeuk op de rug van je kat die je kunt lezen om een oplossing te vinden als je kat korstjes op zijn rug heeft en tegelijk ook jeuk heeft. 

Heeft mijn kat vachtmijt?

Helaas kun je dat zelf niet met het blote oog vast stellen. Hoewel je, als je heel goed kijkt, je kunt zien dat de schilfertjes bewegen. Dit komt omdat de mijt de schilfertjes soms verplaatsen. Daarom noemen ze het in het Engels ook nog wel “walking dandruff”. Deze mijt gaat echter vrij makkelijk dood door parasitaire middelen. Heb je dus niet recent je kat ontwormd met Milbemax of een vlooienmiddel gegeven waarin Fipronil zit? Dan is de kans behoorlijk aanwezig dat je kat deze mijt bij zich draagt. Heb je die middelen wel de afgelopen maand nog gegeven? Dan is het onwaarschijnlijk dat de schilfers in de vacht van je kat door de vachtmijt Cheyletiella veroorzaakt worden. 

Huidschilfers bij je kat verwijderen

Wat kun je nou doen tegen schilfers in de vacht van je kat? In de eerste plaats is het nodig om de aanmaak van de schilfers tegen te gaan. Later lees je hoe je zoveel mogelijk de schilfers uit de vacht van je kat krijgt. 

Wat kun je doen om de vorming van schilfers te voorkomen?

Essentiële vetzuren

In de eerste plaats is het nodig om de huid van je kat in topconditie te krijgen. De weerstand van de huid tegen allerlei dagelijkse problemen moet optimaal zijn. Dit kun je bereiken door je kat extra essentiële vetzuren te geven. Deze vetzuren worden gebruikt als bouwsteentjes in de huid en zorgen ervoor dat de huidcellen, de haren en het talg gezonder en sterker worden. Hiervoor kun je gebruik maken van Megaderm. Maar het is best wel kostbaar en niet iedereen zal dat kunnen of willen betalen. In dat geval kun je ook gebruik maken van zalmolie. Ook hierin zitten de meeste essentiële vetzuren die nodig zijn om een optimale huidconditie te krijgen. En de meeste katten vinden het nog lekker ook. Maar Megaderm is wel net iets beter om de schilfers op de rug van je kat op te lossen. 

Al vrij snel zul je gaan zien dat de vacht van je kat meer gaat glanzen. Maar het duurt ongeveer twee tot drie weken voordat de huid hersteld is en je dan minder huidschilfers zult zien ontstaan. En het duurt zelfs nog langer voordat de oude huidschilfers de vacht van je kat helemaal verlaten hebben. Pas dan zul je geen kat met schilfers op zijn rug meer hebben. Heeft je kat vooral korstjes op zijn rug dan kun je ook deze middelen gebruiken om dit tegen te gaan. Maar een eventuele jeuk moet je uiteraard ook nog aanpakken. 

De Cheyletiella mijt tegen gaan

Het is dus heel lastig om deze mijt zelf vast te stellen bij je kat. Wel is deze mijt vrij gevoelig voor allerlei anti-parasitaire middelen. Dit in tegenstelling tot de meeste mijten die erg hardnekkig kunnen zijn en de wat krachtigere middelen nodig hebben. De Cheyletiella mijt zal dan ook al dood gaan van het middel Milbemycine oxime, dat een ontwormingsmiddel is. Ook sterft deze mijt aan het vlooienmiddel Fipronil.  Heeft je kat dus schilfers en de afgelopen maand in elk geval geen ontworming of ontvlooiing van je gekregen? Dan is het verstandig om je kat te behandelen met een vlooienmiddel waar Fipronil in zit. We kiezen in dit geval voor Fipronil en niet voor bijvoorbeeld Milbemax omdat Fipronil een langere nawerking heeft en je daardoor minder kans op een herbesmetting krijgt. 

Het is verstandig om je kat voorlopig elke maand een pipet in zijn nek te geven zodat de mijt geen kans krijgt terug te komen. In dit geval is je kat van de schilfers op zijn rug af wanneer het veroorzaakt wordt door de Cheyletiella mijt. En hij heeft tegelijk weer even een behandeling tegen vlooien ontvangen. 

Ook moet je andere honden en katten in jullie gezin behandelen met Frontline en moet je zijn dekentje of mandje zo heet als het kan wassen en de plek waar hij slaapt goed stofzuigen. Op die manier is de kans op een herbesmetting niet groot. 

Hoe komt mijn kat aan vachtmijt?

Heeft je kat vermoedelijk vachtmijt en daardoor schilfers op zijn rug? Dan kan hij de vachtmijt overal vandaan gehaald hebben. Vachtmijt is een mijt die leeft op allerlei zoogdieren met een vacht en dus kan je kat het al snel overnemen zodra je kat met hen in contact komt. 

Wat kun je doen om de schilfers uit de vacht op de rug van je kat te verwijderen?

Veel mensen gaan de vacht veel borstelen om de schilfers maar uit de vacht van je kat te halen. Maar hiermee prikkelen ze de toch al verzwakte huid van hun kat nog eens extra. Probeer dus de vacht van je kat niet teveel te borstelen. Die schilfers zien er niet mooi uit, maar kunnen ook geen kwaad. Het is niet verstandig om je kat vaker dan 1 à 2 keer per week te borstelen. Je kunt dit het beste doen met een vlooienkam waar de schilfers in blijven hangen. En de huid dan zo min mogelijk te raken. Maar nogmaals, borstel je kat zo weinig mogelijk! 

Daarnaast kun je gebruik maken van een vochtige doek en je kat dagelijks met deze doek te “aaien”. De schilfers op de rug van je kat blijven dan in de doek plakken. Maar helaas niet allemaal. Ook hier geldt dat je het niet ruig moet doen om de huid niet teveel te irriteren. Anders ontstaan er alleen maar weer meer schilfers in de vacht van je kat. Onthoud dat die schilfers er niet mooi uit zien, maar ook geen kwaad kunnen! Ze verdwijnen vanzelf wanneer je de aanmaak van de schilfers maar aangepakt hebt. 

Kat heeft schilfers na het kammen

Als er alleen maar schilfers in de vacht op de rug van je kat zichtbaar zijn nadat je hem gekamd hebt, dan wordt de huid van je kat teveel geraakt tijdens het kammen. In dat geval kun je beter een kam of borstel nemen die de huid wat minder beschadigd. Dit hangt helaas een beetje van de vacht van je kat af en het beste kun je advies vragen aan een trimmer in je buurt. Maar met onderstaande borstel kun je ook zelf goed kijken welke borstel het beste effect heeft bij jouw kat. 

Kat heeft roos door stress

Veel mensen denken ook dat katten roos of schilfers in de vacht op hun rug krijgen als gevolg van stress. En dat is zeker waar. Als gevolg van chronische stress stijgt het Cortisol ( = stress hormoon) gehalte in het bloed van je kat. En dit Cortisol zorgt ervoor dat andere lichaams-systemen even voorrang krijgen in hun onderhoud omdat zij belangrijker zijn voor de “overleving” van je kat. Het klinkt wat dramatisch, maar dat is wel de oorsprong van de functie van Cortisol. De huid kwaliteit is op dat moment minder van belang. 

Mocht je het idee hebben dat je kat last heeft van stress dan kun je hem behandelen met Zylkène. Hierdoor voelt hij zich wat zelfverzekerder en wat relaxter en zal zijn cortisol gehalte in het bloed, als het goed is, afnemen. De huid kan zich daarna weer gaan herstellen. Ondertussen kan het ook geen kwaad om de essentiële vetzuren en de Frontline naast de Zylkène te geven

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met schilfers op zijn rug en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!