Je kat spuugt – Hoe help je hem er vanaf?

Inleiding

Je kat heeft gespuugd, oftewel hij heeft gekotst. Dit is altijd erg vervelend, zowel voor je kat als voor jezelf. Braaksel opruimen is doorgaans niemands favoriete bezigheid. Katten doen het dan ook structureel niet! Daar heeft hij jou voor. Elke kat geeft incidenteel wel eens over. Dat hoort nou eenmaal bij katten. Maar wanneer het meerdere keren op een dag is kan er toch meer aan de hand zijn. Het kan wit schuim/slijm zijn, het kan voedsel zijn, maar het kan ook geel gal zijn. En soms zitten er ook wat spoortjes bloed bij. 

Meer over spugen, overgeven of kotsen bij de kat

Spugen kan heel plotseling opkomen en van de een op de andere dag een kat geven die een zieke indruk maakt. We noemen dit acuut braken. In veruit de meeste gevallen lost dit acuut braken zichzelf weer op na een dag of 2-3. 

Maar naast acuut spugen komt er ook chronisch spugen voor. Bij chronisch spugen braakt de kat al meerdere weken achter elkaar meerdere keren op een dag. In dat geval is het spugen dus niet opgelost na een paar dagen. 

Is het erg als een kat overgeeft?

Het hangt van de leeftijd van je kat af die spuugt. Bij oudere katten kan er namelijk bijvoorbeeld sprake zijn van chronisch nierfalen waarbij een snelle behandeling zijn kansen vergroten. Maar bij de meeste katten is het niet erg als je kat een keertje overgeeft. 

Kat is misselijk en kwijlt daarom erg.

Acuut spugen

Heeft je kat van de een op de andere dag last van spugen? Dit is doorgaans geen ernstig probleem. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet heel vervelend is dat je kat spuugt. Maar in de meeste gevallen is het maag-darmstelsel gewoon even van slag geraakt door iets verkeerds te eten, door een virus of door een haarbal die wat in de weg zit. 

Je kat spuugt door giftige stoffen

Heel vaak komt het voor dat een kat aan een plant in huis of buiten heeft lopen knabbelen. Veel planten bevatten giftige stoffen, de zogenaamde toxines. Deze kunnen het maagslijmvlies en darmslijmvlies gaan irriteren waardoor een kat misselijk kan worden en kan spugen. Sommige katten smekken dan ook met hun bek. Soms komen er hele kwijl draden uit de mond. Dit herstelt zich vanzelf weer na een paar dagen, zolang ze maar niet meer aan die plant gaan eten. Controleer ook vooral even de bos bloemen die je wellicht gekregen hebt. Zeer vaak is dit de oorzaak. (Tegenwoordig zitten er vaak lelies in een boeket. Dit kan dodelijk zijn voor je kat. Dus heeft je kat aan een lelie zitten knabbelen dan moet je wel gelijk contact opnemen met je dierenarts, ook als hij/zij nog niet ziek oogt)

Andere giftige stoffen eten katten meestal niet vanzelf op. Ze zijn heel gevoelig voor bepaalde smaakjes. En giftige stoffen smaken nou eenmaal vaak niet zo lekker. Het komt maar sporadisch voor dat een kat een bepaald gif of medicatie die niet voor hen bedoelt was opeet. Mocht je dat toch gezien hebben dan dien je direct contact op te nemen met je eigen dierenarts om te vragen wat je moet gaan doen. 

Virusinfecties

Ook kunnen katten, net als wij mensen, soms last hebben van een virus. Dit virus kan het maagslijmvlies en eventueel het darmslijmvlies aantasten. Ook in dit geval gaat het spugen meestal na een dag of 3-4 weer vanzelf over. Mocht je kat echt een zieke indruk maken dan is het verstandig om even zijn temperatuur te meten. Met enige regelmaat heeft een kat koorts als hij een virus onder de leden heeft. Zijn normale temperatuur hoort onder de 39,5 graden Celsius te zijn. Zit hij er boven dan kun je met hem naar de dierenarts gaan. Deze zal hem dan wat tegen de misselijkheid geven en daarnaast een koortsremmer voorschrijven. Dan voelt hij zich een stuk beter. 

Katten die overgeven hebben vaak een haarbal die ze krijgen van zichzelf te wassen.

Een haarbal als oorzaak van spugen.

Katten hebben op hun tong een soort haakjes staan. Wanneer ze zichzelf wassen blijven dode haren aan die haakjes hangen.  Ze worden op die manier uit de vacht verwijderd. Een kat kan de haren dan doorslikken. Doorgaans komt dit gewoon met de ontlasting weer naar buiten. Maar soms hopen ze zich op in de maag en vormen daar een haarbal. Wanneer dit het geval is gaat een kat meestal uit zichzelf een keer spugen om die haarbal uit zijn maag te verwijderen. Soms eten ze zelfs een beetje extra gras zodat de maag wat geïrriteerd raakt en braken opgewekt wordt.

In een enkel geval blijft die haarbal echter toch in de maag zitten. Je kat kan dan dagelijks een keer braken. Verder maakt hij echter geen zieke indruk. Tussen de braakpogingen door gedraagt hij zich normaal. Mocht dit passen bij het braken dat je bij je kat ziet dan kun je gebruik maken van lax-a-past. Door van deze pasta 5 dagen achter elkaar ongeveer 2,5cm aan je volwassen kat te geven lost de haarbal op in kleinere stukjes die vervolgens met de ontlasting mee naar buiten kunnen komen. Spugende kittens moeten minimaal 6 maanden oud zijn voor dit middel en zij mogen 5 dagen lang 1,5mm pasta krijgen. Eet je kat het niet zelf op? Geen nood, gewoon wat van de pasta aan de pootjes smeren. Dan likken ze het op omdat ze zichzelf vies voelen en zich gaan wassen. Daarmee likken ze de pasta op en slikken het door. 

Je kat moet spugen maar het lukt niet

In dit geval is er bijna altijd sprake van een haarbal die klem zit en die hij er niet uit krijgt. Behandel hem tegen een haarbal met een anti-haarbal pasta en hij zou binnen een paar dagen hersteld moeten zijn. 

Wat moet je doen als je kat acuut spuugt?

In feite hoef je er zelf niet veel tegen te doen. Hooguit een haarbalpasta geven als je denkt dat dat de oplossing is. Zoals gezegd lossen katten doorgaans het braken zelf op binnen een dag of 3-4. Wel is het belangrijk dat je kat voldoende vocht binnen blijft houden en niet zal uitdrogen. Uitdrogen kun je herkennen aan dat een kat erg sloom wordt, de glans in de ogen minder wordt en speeksel plakkerig wordt. Daarnaast blijft een huidplooi te lang omhoog staan wanneer je je zijn vacht wat omhoog trekt. Op dit filmpje kun je zien hoe je zelf kunt beoordelen of je kat uitgedroogd is.  Bij twijfel is het belangrijk dat je toch even langs je dierenarts gaat. Deze kan je kat eventueel wat extra vocht toedienen indien het nodig is. 

Verder hoeft je kat geen normale hoeveelheden voeding binnen te krijgen. Wel is het belangrijk dat er af en toe een beetje naar binnen gaat. Biedt hem om de 2 uur maar een klein beetje voer aan. Het liefst iets dat hij lekker vindt en lichtverteerbaar is. Zoals gekookte kipfilet bijvoorbeeld. Het heeft de voorkeur om dit meerdere keren op een dag in kleine beetjes te geven zodat zijn maag er niet extra last van krijgt. Het is wel belangrijk dat je kat eten binnen krijgt anders kan er een leververvetting ontstaan!

Geeft je kat een heel zieke indruk of zelfs buikpijn aan? Dan moet je zelfs die 3 dagen niet afwachten maar onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Dus ook in het weekend. In dat geval kan er namelijk een voorwerp klem zitten in de darm. Als gevolg hiervan kan je kat zelfs overlijden. 

Kat maakt een zieke indruk

Hoe lang mag een kat braken of spugen?

Zolang hij verder geen zieke indruk maakt dan mag je het best een paar dagen aankijken. Spuugt hij echter na 3 à 4 dagen nog steeds of voelt hij zich erg ziek dan is het verstandig om met hem naar je dierenarts te gaan. 

Kat braakt onverteerd voedsel

Wanneer je kat zijn brokjes gelijk weer uitspuugt zonder dat ze verteerd werden dan kan het zijn dat zijn maag zijn voeding niet goed aan kan. Probeer in dat geval licht verteerbaar voer om te kijken of dit verandert. 

Heeft dit niet de oplossing gegeven? Dan kan er sprake zijn van iets dat ze regurgiteren noemen. Hierbij komt het eten vaak niet in de maag aan omdat er een verwijding van de slokdarm aanwezig is. Neem contact op met je dierenarts indien je dit vermoeden hebt. 

Chronisch spugen bij je kat

Maar nu komt het serieuzere werk. Wanneer er dus al langere tijd sprake is van meerdere keren op een dag braken, dan lost het zich overduidelijk niet vanzelf op. Het is in dat geval verstandig om samen met je dierenarts op zoek te gaan naar de oorzaak van het spugen bij je kat. Dit kan heel diverse oorzaken hebben. Van een haarbal die blijft zitten, stress tot aan nierfalen aan toe. Hieronder vind je wat meer uitleg over de verschillende oorzaken. 

Haarbal als oorzaak van chronisch spugen

Onderstaande tekst over haarballen staat ook al bovenaan deze pagina beschreven bij het acuut braken. Katten hebben op hun tong een soort haakjes staan. Wanneer ze zichzelf wassen blijven dode haren aan die haakjes hangen en worden op die manier uit de vacht verwijderd. Een kat kan de haren dan doorslikken. Doorgaans komt dit gewoon met de ontlasting weer naar buiten. Maar soms hopen ze zich op in de maag en vormen daar een haarbal. Wanneer dit het geval is gaat een kat meestal uit zichzelf een keer spugen om die haarbal uit zijn maag te verwijderen. Soms eten ze zelfs een beetje extra gras zodat de maag wat geïrriteerd raakt en braken opgewekt wordt. 

In een enkel geval blijft die haarbal echter toch in de maag zitten. Je kat kan dan dagelijks een keer braken. Verder maakt hij echter geen zieke indruk. Tussen de braakpogingen door gedraagt hij zich normaal. Mocht dit passen bij het braken dat je bij je kat ziet dan kun je gebruik maken van lax-a-past. Door van deze pasta 5 dagen achter elkaar ongeveer 2,5cm aan je volwassen kat te geven lost de haarbal op in kleinere stukjes die vervolgens met de ontlasting mee naar buiten kunnen komen. Spugende kittens moeten minimaal 6 maanden oud zijn voor dit middel en zij mogen 5 dagen lang 1,5mm pasta krijgen. Eet je kat het niet zelf op? Geen nood, gewoon wat van de pasta aan de pootjes smeren. Dan likken ze het op omdat ze zichzelf vies voelen en zich gaan wassen. Daarmee likken ze de pasta op en slikken het door. 

Een haarbal is vaak de oorzaak van overgeven.

Geïrriteerd maagslijmvlies als gevolg van ontstekingen in de maag

Wanneer een kat veel braakt kan de oorzaak zijn dat hij een ontstoken maag heeft. Dit kan als gevolg van een voedselovergevoeligheid zijn. Maar ook als gevolg van een voedselallergie. Deze beide aandoeningen komen vroeg in het leven van een kat opzetten. Is je kat al 10 jaar oud dan is dit hoogst waarschijnlijk niet het probleem bij je kat. Maar is je poes of kater een jaar of twee dan is het zeker de moeite waard om dit te proberen. In beide gevallen is de oplossing speciaal voer te proberen.

In de eerste plaats starten we met een licht verteerbare voeding die geschikt is voor maag-darm-problemen om een voedsel overgevoeligheid vast te stellen. Zelf adviseer ik dan Royal Canin Gastro-intestinal. Dit is een zakje van 400 gram. Wanneer dit zakje op is zou het braken over moeten zijn als er sprake is van een voedselovergevoeligheid. 

Is dit niet het geval dan schakelen we over op de Royal Canin anallergenic. Dit moet je vervolgens 8 weken geven. Naast deze voeding mag hij niets anders te eten krijgen. Doorgaans heeft een lichaam 3-4 weken nodig om de allergie te stoppen. Dus op zijn vroegst is er pas na 4 weken herstel te zien en stopt je kat met spugen als een voedselallergie de oorzaak is. Is er na 8 weken nog geen verschil te merken, dan gaat het ook niet meer gebeuren. Dan moet je dus op zoek naar een andere oorzaak. 

Speciaal voer is soms nodig om langdurig overgeven bij een kat tegen te gaan.

Stress als oorzaak van chronisch spugen

Wanneer katten last van stress hebben dan kunnen ze ook chronisch gaan braken. Het exacte mechanisme hoe dit in zijn gang gezet wordt is nog niet bekend. Maar wel weten ze dat het zenuwsysteem bij je kat dan overprikkelt raakt. Hierdoor geeft het vagus-zenuwstelsel van je kat signalen af aan zijn hersenen. In zijn hersenen ontstaat dan een signaal van misselijkheid, met spugen als gevolg. De enige oplossing is dan om stress te verminderen. Maar dat is alleen makkelijk als je weet wat de oorzaak van de stress is. En in de meeste gevallen weet je dat helaas niet. In dat geval kun je gebruik maken van voedingssuplementen ofwel van feromonen.

 Als voedingssupplementen die stress verlagend werken kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Zylkène. Het heeft bij veel katten wel effect, maar verwacht niet dat je kat ineens super relaxed wordt. Het is geen wondermiddel (helaas). Als feromoon werkt Feliway heel goed. Maar ook dit is helaas geen wondermiddel. Mocht je het willen dan kun je ook beide middelen tegelijk gebruiken. Naast deze middelen hoor ik ook vaak mensen zeggen dat ze CBD olie zijn gaan geven en dat dat de oplossing was. CBD olie heeft een ontstekingsremmende werking (in dit geval dus om een geïrriteerde maag tegen te gaan) en daarbij een stress verlagende werking. Geef je kat 2 tot 3 keer per dag 1 druppel CBD olie. Merk je na een week of twee nog geen verschil bij je poes of kater dan heeft het ook geen zin om langer door te gaan met de CBD olie. 

Spugen als gevolg van nierfalen, leverfalen of alvleesklierontsteking

Wanneer de nieren of de lever van een kat niet meer goed werken dan worden afvalstoffen niet meer goed het lichaam uit gewerkt. Als gevolg van deze stoffen kan het maagslijmvlies gaan ontsteken met spugen als gevolg. Maar dat niet alleen. Ook kunnen de gifstoffen zelf in de hersenen het misselijkheids-centrum stimuleren. Als gevolg daarvan kan een kat gaan overgeven. Nierfalen en leverfalen komt met name voor bij oudere katten. Maar ook jongere katten kunnen bijvoorbeeld nierfalen krijgen als gevolg van onder andere het opeten van lelie uit een boeket. 

Wanneer je kat dus al langere tijd spuugt en al wat ouder is dan is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan en een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dat bloedonderzoek worden dan gelijk meerdere organen beoordeeld op hun functioneren. Vergeet je dierenarts ook vooral niet te vragen om alvleesklierontsteking uit te sluiten. Dit onderzoek zit vaak niet in een algemeen bloedonderzoek, maar moet apart aangevraagd worden. Een alvleesklieronsteking kan soms een zeer zieke kat geven, maar soms ook nauwelijks klachten. Laat het dus voor de zekerheid even uitsluiten. 

Je kat spuugt roze slijm

In veruit de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt dat er een klein bloedvaatje in het maagslijmvlies kapot gegaan is en er een kleine bloeding ontstaan is. Het rode bloed, gemengt met het witte schuim in de maag zorgt voor een roze kleur. 

Er bestaat echter ook roze rattengif. Het is dan ook belangrijk dat je kijkt of het roze niet veroorzaakt wordt door korreltjes. Zie je roze korreltjes in het braaksel zitten dan is het noodzakelijk dat je zo snel als mogelijk is naar je dierenarts toe gaat. Ook ’s avonds of in het weekend!

Kat geeft schuim over

Het schuim wordt veroorzaakt doordat het maagsap gemengd wordt met lucht en het een soort van zeep-achtige structuur heeft. Daardoor krijg je schuim. De maag is op dat moment compleet leeg en er zit alleen nog maar maagsap in de maag. Op zich is dit niet iets om je extra zorgen over te maken. Het valt onder “gewoon” spugen. 

kat spuugt gal en wil niet eten

Wanneer je kat gal spuugt dan herken je dit als (oker)gele spuug. In dit geval lopen de verteringssappen vanuit de darmen terug naar zijn maag om vervolgens uitgespuugd te worden. Je kat heeft het goed te pakken en heeft in middels zijn eten uitgespuugd, zijn maagsappen  en begint nu aan zijn darmsappen. Het is dan ook logisch dat hij super misselijk is en ook niet wil eten. Toch hoeft de oorzaak niet heel ernstig te zijn. Maar hou wel in de gaten dat je kat voldoende vocht binnen krijgt en niet uitgedroogd raakt!

Je kat spuugt en heeft diarree

Zeer vaak begint een kat met spugen maar raakt hij daarna ook aan de diarree. Dit houdt in dat de oorzaak van het braken nu ook in de darmen terecht gekomen is. Zeer dikwijls lost ook dit zich weer na een dag of 3 op. Alleen is in dit geval wel een extra risico op uitdroging ontstaan dus houdt je kat wel heel goed in de gaten!

Je kat spuugt na het eten

Wanneer een kat zijn eten onmiddellijk weer uitbraakt dan spreken we eigenlijk meer van regurgiteren. Zeer dikwijls heeft een kat dan ook nauwelijks een samentrekking van de buik en is al helemaal niet misselijk. Over het algemeen eet je kat dan te gulzig waardoor de maag te snel uitrekt. Als reactie hierop trekt de maag zich weer samen en duwt de voeding er weer uit. De oplossing is om je kat dan trager te laten eten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een speciale anti-schrok-voerbak. Hierdoor moet je kat meer moeite doen om zijn eten op te kunnen eten en krijgt hij dus langzamer voeding binnen. 

Heb je behoefte aan overleg?

Je kat spuut en je maakt je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!