Je kat kreeg zijn staart tussen de deur
Wat moet je doen?
Het gebeurt bij elke katten-eigenaar wel een keer. Je doet te snel de deur achter je dicht, blijkt je kat er ook nog snel even tussendoor te willen. Resultaat: je kat kreeg zijn staart tussen de deur. Super vervelend natuurlijk. Voor zowel je kat als voor jou omdat je je schuldig voelt. In dit artikel vertellen we je wat je moet controleren aan de staart van je kat en wat je zelf kunt doen om het te behandelen. En natuurlijk ook wanneer je beter naar je dierenarts toe kunt gaan.
Hoe erg is het als je kat zijn staart tussen de deur gekregen heeft?
In de meeste gevallen gaat het toevallig net goed (genoeg) en heeft je kat geen grote schade aan zijn staart wanneer hij hem tussen de deur kreeg. Maar jouw kat valt misschien net onder de pechvogels. Een staart kan gebroken zijn door de kracht van de deur. Maar een gekneusde staart of wonden aan de staart van je kat kunnen ook ontstaan als gevolg van het klem zitten tussen de deur. Daarom is het belangrijk dat je weet welke symptomen je kunt opmerken zodat je zelf kunt vaststellen of er ernstige schade aan de staart van je kat ontstaan is.
Daarnaast is de staart volgens onderzoek gedaan door Curt Walker, Charles J. Vierck Jr. en Louis A. Ritz ook belangrijk voor je kat om zijn balans goed te kunnen bewaren. Indien zijn staart dus minder goed functioneert zal hij makkelijker van grote hoogte vallen. Hierdoor kan de gevolgschade uiteraard nog veel meer ellende opleveren.
En vergeet daarnaast niet dat katten onderling ook zeer veel communiceren met de houding van hun staart. Dit blijkt ondermeer uit het onderzoek gedaan door S. Cafazzoa en E. Natoli. Kan je kat zijn staart dus niet meer goed bewegen, dan kan hij mogelijk meer problemen krijgen met andere katten.
Welke symptomen kun je zien wanneer je kat zijn staart tussen de deur gekregen heeft?
Hieronder leggen we je per medisch probleem uit welke symptomen je kunt opmerken aan de staart van je kat als hij hem tussen de deur klem heeft gehad.
Een gebroken staart
- De staart kan in een hoek gebogen staan
- De staart is erg pijnlijk
- Zijn huid kan in sommige gevallen roder zijn dan normaal
- Je kat houdt zijn staart vaak lager dan normaal
- Er zit minder beweging in zijn staart
- Zijn staart kan opgezwollen zijn
- Je kat kan minder gevoel in zijn staart hebben
- Hij kan veel meer aan zijn staart zitten likken of bijten.
Een gekneusde staart
- Een gekneusde staart kan ook zeer pijnlijk zijn
- De huid is vaak wat roder dan normaal
- De staart staat nooit in een hoek of bochel
- Hij houdt zijn staart lager dan normaal
- Er kan een behoorlijke zwelling zichtbaar zijn
- Je kat kan minder gevoel in zijn staart hebben
- Hij kan meer aan zijn staart likken en bijten
Verwondingen aan de huid van de staart
- De huid bevat op sommige plekken geen huid meer en ziet er geschaafd uit
- Zijn huid kan volledig doorgescheurd zijn waardoor je de onderliggende weefsels kunt zien (spieren en pezen)
- Er kan bloed zichtbaar zijn aan de staart van je kat of in huis
- De staart kan pijnlijk zijn
- Hij houdt zijn staart lager dan je van hem gewend bent
- Doorgaans bewegen ze hem nog wel op een normale manier, maar wellicht wel minder intensief
- Hij zal zijn staart meer likken om de wond schoon te maken.
De eerste stappen die je moet ondernemen wanneer je kat zijn staart tussen de deur kreeg
Rust bewaren nadat je kat zijn staart tussen de deur kreeg
Katten zijn enorm gevoelig voor stress. Zodra ze voelen dat je als eigenaar stress hebt zullen ze veel minder goed meewerken bij het onderzoeken van hun staart. En natuurlijk ben je geschrokken van het feit dat je kat zijn staart tussen de deur kreeg en dus gestrest. Zorg dat je kat even niet naar buiten kan vluchten. Maar neem daarna even 5 minuten de tijd om zelf te kalmeren en je kat ook even van de schrik te laten bekomen. Daarna zijn jullie beiden beter in staat om zijn staart te onderzoeken en te kijken wat de schade is. Zoals we al eerder zeiden, in de meeste gevallen is er nauwelijks wat aan de hand.
Bekijk de staart zonder aanraken
Geef je kat even wat lekkers zodat hij beter zal meewerken met het onderzoeken van zijn staart. Je begint altijd met van een afstand bekijken hoe de stand van de staart is. Beoordeel of je kat zijn staart in een knik houdt, of hij hem lager houdt dan je van hem gewend bent en of je zonder te voelen al tekenen van een wond ziet.
Staart bevoelen om afwijkingen vast te stellen
Zodra je jouw kat aan zijn staart zult aanraken zou dit pijnlijk voor hem kunnen zijn. Het is dan ook altijd beter om iemand je kat even vast te laten houden terwijl jij zijn staart kunt voelen. Hij zal immers waarschijnlijk liever bij je weglopen als je hem zeer doet. Wees er ook altijd alert op dat je kat echt super boos kan reageren en in staat is je te bijten of krabben. Het kan in sommige gevallen helpen om je kat even in een handdoek te wikkelen zodat hij iets minder makkelijk kan bijten en krabben.
Je gaat aan zijn staart voelen of alle staartkootjes nog in één rechte lijn lopen. Je wilt immers vooral weten of je kat zijn staart gebroken heeft terwijl hij hem tussen de deur gekregen heeft. Begin dan ook ter hoogte van zijn bekken en ga langzaam aan naar achteren toe. Daarnaast probeer je te voelen of er veel zwelling zit ergens lokaal in de staart. Voel ook voorzichtig of de huid nog wel overal intact is. Twijfel je over wondjes? Dan kun je de vacht wat opzij wrijven en kijken of je wondjes ziet.
Bij een afhangende staart het gevoel controleren
Hangt dat staart van je kat helemaal naar beneden? Dan kan het zijn dat er zenuwen beschadigd zijn. In dat geval zal je kat mogelijk ook het puntje van zijn staart niet meer voelen. Knijp in dat geval in het puntje van zijn staart (op een plek waar geen verwonding zit uiteraard) en kijk of hij tekenen geeft van het herkennen van het knijpen. Je hoort te zien dat je kat met zijn lichaam gaat wriemelen, hij gaat mauwen of hij probeert zijn staart weg te trekken. Zie je dit allemaal niet gebeuren en kun je hem echt hard knijpen zonder reactie? Dan heeft hij geen gevoel meer in zijn staart.
Wanneer is het beter om naar je dierenarts te gaan indien je kat zijn staart tussen de deur kreeg?
Wanneer je kat grote wonden op zijn staart heeft als gevolg van het klem zitten tussen de deur dan is het beter om met hem langs je dierenarts te gaan. Deze kan dan voorstellen om de wonden te hechten onder narcose.
Als je kat zijn staart gebroken heeft dan is het ook beter om even met hem langs je dierenarts te gaan. Deze kan bij twijfel een röntgenfoto maken om het zeker te weten. Indien zijn staart scheef staat dan kan het nodig zijn om zijn staart recht te laten zetten. Is zijn staart niet al te scheef dan wordt er meestal voor gekozen om het met rust te laten genezen zonder verdere behandeling. De staart van een kat is namelijk erg goed in staat om zelf te genezen.
Sleept de staart van je kat over de grond? Dan is het ook beter om je dierenarts te laten kijken wat er mis is. De kans bestaat namelijk dat er zenuwschade is. Indien de staart over de grond blijft slepen zal zijn huid kapot schuren en ontstaan er wonden. Het kan in zulke gevallen beter zijn om zijn staart extra te beschermen tegen het schuren. Is er na een maand nog geen herstel opgetreden dan wordt er meestal voor gekozen om de staart operatief iets in te korten zodat hij niet meer over de grond sleept en er geen wonden meer kunnen ontstaan.
Wat kun je zelf doen als je kat zijn staart tussen de deur kreeg?
Is de schade aan de staart van je kat niet al te ernstig, dan kun je het zelf thuis behandelen en met rust verder laten genezen.
Wondjes behandelen
Zie je wondjes zitten op de staart van je kat en zijn ze kleiner dan 0,5cm? Dan kunnen ze zelf genezen zonder dat je naar je dierenarts toe moet. Wel is het belangrijk dat je kat er geen infectie in krijgt. Daarom moet je de wondjes wel even ontsmetten met betadine-zalf.
De dagen daarna is het beter om de wondjes op zijn staart 2x per dag in te smeren met honingzalf. Dit zorgt ervoor dat bacteriën minder goed kunnen groeien en stimuleert de wondgenezing.
Kneuzing behandelen
Wanneer de staart van je kat nog maar net tussen de deur gezeten heeft is het verstandig om zijn staart op de plek waar de deur zijn staart klem gezet heeft te koelen met een coolpack. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten zich samentrekken en er daardoor minder vocht uit de bloedvaten zal sijpelen. Hierdoor voorkom je dat zijn staart enorm zal opzwellen.
De dagen nadat je kat zijn staart tussen de deur heeft gehad kun je juist zijn staart helpen door er warme compressen tegen aan te leggen. Twee tot drie keer per dag een kwartier. In principe is het meestal voldoende om dit een dag of vijf te doen. Door de warmte gaan de bloedvaten in zijn staart juist wat wijder open en komt er daardoor meer bloed naar de gekneusde staart van je kat. Hoe meer bloed, hoe meer genezende stoffen er naar die regio toe komen. En dus hoe sneller de staart van je kat zal gaan genezen. Bovenstaande coolpack kun je ook gebruiken als warmtecompress. Zelf vinden wij echter een kersenpit kussen makkelijker te gebruiken bij katten.
Pijn verminderen
Het beste kun je een pijnstiller gebruiken die je dierenarts voor je kat voorgeschreven heeft. Maar je krijgt die meetal niet mee van je dierenarts als je niet met je kat op consult geweest bent. In dat geval kun je je kat wel Aspirine geven. LET OP! ENKEL ASPIRINE IS GESCHIKT! PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN ZIJN DODELIJK VOOR KATTEN. Je kunt je kat 1x per 2 dagen (dus niet 2x per dag!) een half tablet van een 100mg tablet aspirine geven. Dit mag je maximaal 7 dagen doen.
En een gebroken staart?
Indien de staart van je kat gebroken is, maar wel in een rechte stand staat dan zal je dierenarts daar zelf ook niet zo heel veel aan doen. Wel zal je kat een pijnstiller krijgen. Maar verder adviseren we je kat binnen te houden en rustig te houden.
Hoe voorkom je in de toekomst dat je kat weer zijn staart tussen de deur krijgt?
Het spreekt voor zich, maar in de toekomst is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je kat zeer plotseling achter je aan kan rennen. Controleer dus de deur voordat je hem achter je dicht doet en probeer jezelf aan te leren om de deur rustig te sluiten zonder al te veel kracht.
Mocht je nog extra voorzorgsmaatregelen willen treffen dan kun je de deuren voorzien van een deurstopper.
Beterschap!
Hopelijk heeft je kat ook wat geleerd van zijn avontuur staart-tussen-de-deur. Indien jouw kat één van de pechvogels was met toch wat schade aan zijn staart dan wensen we hem veel beterschap en jou veel succes met de behandeling ervan. Zijn staart ziet er binnenkort vast weer uit als nieuw! En vergeet daarna niet een deurstopper te kopen!
Vraag advies aan dierenarts Nanda
Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!