Mijn kat trappelt met zijn voorpoten

Waarom is dat?

Wanneer je kat trappelt met zijn voorpoten dan heeft hij behoefte om zich kalm en ontspannen te voelen of met jou als eigenaar jullie band extra sterk te maken. Het is een instinctief gedrag dat terug te leiden is naar de kitten periode. Hij moest toen trappelen tegen de buik van zijn moeder om de melk vrijstelling uit de tepels te stimuleren. Hij voelde zich daar veilig en ontspannen en is nu, op latere leeftijd, weer even toe aan datzelfde gevoel. Maar wat moet je nou doen als je kat je meubels beschadigd als hij trappelt met zijn voorpoten? En soms doet zijn liefde voor jou ook gewoon zeer. Wat moet je dan doen? We vertellen je dat hieronder dus lees rustig door.

Kat trappelt met zijn voorpoten om zichzelf te kalmeren.

Wat doet je kat als hij “trappelt”?

Trappelen bij je kat kun je herkennen aan het feit dat je kat met zijn voorpoten één voor één de ondergrond waarop hij staat snelle stapjes maakt en daarbij op dezelfde plek blijft staan. Hij buigt vaak zijn voorvoetjes en zet ook zijn nagels uit. Meestal doen ze dit op een moment waarop ze ontspannen zijn of behoefte hebben aan ontspanning. Als een kat trappelt met zijn voorpoten dan is er vrijstelling van de stof Dopamine in zijn hersenen die we ook wel het gelukshormoon noemen. 

 

Welke oorsprong heeft het trappelen van je kat?

Het gedrag is een instinctief gedrag dat afkomstig is uit de kitten periode. Met het trappelen tegen de buik van hun moeder zorgen ze ervoor dat de melkafgifte gestimuleerd wordt en ze dus kunnen drinken. Tegelijk met dit trappelen komen er ook geurstoffen vrij uit kleine kliertjes rond de tepels, de zogenaamde cat appeasing pheromones. Deze feromonen zorgen voor de binding tussen de moeder en haar kittens. Daarnaast geeft het de kittens het gevoel dat ze veilig en gelukkig zijn. 

Volwassen katten vertonen dit gedrag soms ook om ook op dat moment het gevoel van vroeger terug te halen. Dus op een moment dat ze behoefte hebben aan ontspanning en een tevreden gevoel. 

 

Welke voordelen heeft het trappelen voor je kat om het te gaan doen?

Te vroeg bij moeder weg

In sommige gevallen wordt gezegd dat katten die dit veelvuldig doen te vroeg bij hun moeder weg gehaald zijn. Katten die langer bij hun moeder gebleven zijn trappelen echter ook vaak met hun voorpoten. Deze stelling klopt dus waarschijnlijk niet. Gelukkig maar. 

Instinctief gedrag en ontspanning

Wel is het duidelijk dat een kat trappelt met zijn voorpoten op het moment dat hij voor zichzelf een moment van totale ontspanning en een geluksgevoel probeert te maken.

Aandacht vragen en liefde tonen

We zien dit gedrag ook vaak optreden wanneer een kat in de buurt is van zijn eigenaar. Er lijkt dus wel een relatie te zijn tussen het gevoel dat een kat bij zichzelf wil oproepen en de nabijheid van zijn eigenaar. Doet je kat het op je schoot, dan toont hij daarmee een diep gevoel van genegenheid voor je. Daar mag je dus erg gelukkig mee zijn!

Territorium afzetten

Daarnaast trappelen veel katten ook op een deken. Op die manier probeert een kat een lekker warm en veilig nestje voor zichzelf te maken. Met het trappelen geeft hij ook vanuit de geurkliertjes op zijn pootjes zijn eigen geur af aan het nestje, waarmee hij hem bestempeld als “van mij”.

Stress vermindering

Heeft je kat een stressvolle situatie gehad, bijvoorbeeld een aanvaring met een buurkat, dan heeft zijn lichaam behoefte aan ontspanning. Door het trappelen brengt hij zichzelf als het ware terug naar het veilige gevoel van vroeger bij zijn moeder en kan zichzelf op die manier laten ontspannen.

Teken van krolsheid

Bij vrouwtjes die nog niet gesteriliseerd zijn kan dit gedrag ook extra veel gezien worden op het moment dat ze krols zijn of beginnen te worden. Op die manier laten ze hun bereidheid tot paren weten aan de mannen om hun heen.

Aankomende bevalling

Is een poes na de paring drachtig geworden en is het eind van de dracht in zicht? Ook dan kan deze poes een nestje gaan klaarmaken om in te bevallen. Ze wil uiteraard dat het een veilig nestje is en ze wil zich er comfortabel voelen. Je kat trappelt dan ook op die plek met haar voorpoten.

De rol van het trappelen met de voorpoten en de band tussen kat en eigenaar. 

De band tussen een kat en haar eigenaar kan versterkt worden door dit trappelen. Wanneer een kat op je schoot trappelt, kan dit een teken zijn van vertrouwen en genegenheid. Het laat zien dat je kat zich veilig en comfortabel voelt bij je. Bovendien kan het trappelen een manier zijn voor je kat om haar territorium te markeren met de geurklieren die zich in de zachte kussentjes van haar pootjes bevinden. Hierdoor kan je kat een gevoel van eigendom en verbondenheid met zijn omgeving of met zijn eigenaar uiten.

Dit gedrag laat dus een goede relatie tussen je kat en jou als eigenaar zien. Het biedt een moment van rust en bonding, waarbij de kat zijn affectie kan tonen en jij als eigenaar de gelegenheid krijgt om terug te reageren met zachte aanrakingen en aaien, wat de band tussen beiden verder kan versterken. Het is een wederzijdse uitwisseling van genegenheid en comfort, wat bijdraagt aan een gelukkige en gezonde relatie tussen kat en mens.

Is “kneden” hetzelfde als “trappelen” met de voorpoten bij je kat?

Ja, trappelen met de voorpoten van je kat kun je ook omschrijven als “kneden”. Het lijkt er immers op alsof je kat deeg aan het kneden is. In het engels noemen ze het dan ook “kneading” (= kneden), of “making biscuits”. 

 

Poten van een kat terwijl hij aan het trappelen is.
mom cat with kittens relaxing.

Waar trappelen katten graag op met hun voorpoten?

In principe kan een kat op elke mogelijke ondergrond besluiten te willen trappelen. Maar vooral dekens, kussens, je buik en soms zelfs op je gezicht als je ligt te slapen, zijn wel de grootste favorieten van katten. 

Wilde katten lijken het gedrag op volwassen leeftijd vooral te doen op een veilig plekje in het gras. Ze trappelen dan het gras plat om er een nestje van te maken. Bij de huiskatten zien we dit gedrag echter nog maar zelden. 

Kun je zeggen dat een kat gelukkig is als hij aan het trappelen is met zijn voorpoten?

Dit hoeft het niet persé te betekenen. Wel dat een kat behoefte heeft om zichzelf wat geluk te bezorgen. Maar katten die overmatig veel trappelen kunnen dit ook doen omdat ze teveel stress in hun leven ervaren en op die manier hun lichaam proberen te laten ontspannen. 

Toch is het over het algemeen wel zo dat de meeste katten zich juist erg gelukkig voelen op het moment dat ze trappelen met hun voorpoten. 

 

Kun je dit trappelen bij je kat ook afleren?

Dat je kat trappelt met zijn voorpoten is een natuurlijk gedrag. Het is dan ook zeker niet nodig om het gedrag af te leren. Maar aangezien veel katten ook hun nagels erbij gebruiken is het voor de eigenaar of de meubels van de eigenaar niet altijd zo fijn. Het is belangrijk om de band tussen jou en je kat goed te houden. Duw je kat dan ook niet ruw weg, maar geef hem een alternatief waarop hij wel mag doorgaan met trappelen.

  • Leg een dikke deken op je benen of buik zodat de nagels van je kat je huid niet stuk krabben. 
  • Knip zijn nagels kort zodat hij je minder zeer doet
  • Leidt je kat met een leuk speeltje naar een plek waar hij lekker kan trappelen met zijn voorpoten zonder dat hij er iets mee kapot maakt of je pijn doet. 
  • Trappelt hij overmatig veel, bekijk dan goed of hij tekenen heeft van stress gedurende de dag. Ze hebben dan vaak een stijve, minder flexibele staart, een snellere ademhaling, hun oortjes staan wat verder naar achteren, grote wijde pupillen,  proberen te verstoppen of vertonen aggressief gedrag. 

Trappelen alle katten met hun voorpoten?

Nee, niet alle katten trappelen met hun voorpoten. De ene kat vertoont dit instinctieve gedrag meer dan een andere. En trappelen op zich hoeft dus ook niet zorgwekkend te zijn. Enkel wanneer je kat plotseling veel meer gaat trappelen met zijn voorpoten kan dit een reden hebben, zoals bijvoorbeeld chronische stress. Probeer in dat geval de oorzaak van de stress weg te nemen. Lukt dit niet dan kun je gebruik maken middelen die je kat meer ontspanning bieden. Zo bevatten Zylkène en Royal Canin Calm diet natuurlijke stoffen die de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhogen. Hierdoor wordt je kat minder gevoelig voor stress-prikkels. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda