Je kat verliest zijn tanden – Is dit een probleem?

Een kat die zijn tanden verliest, kan een angstige ervaring zijn voor jou als huisdiereneigenaar. Maar het is belangrijk om te weten dat het normaal is bij jonge katten. Bij oudere katten is het echter meestal als gevolg van een tandprobleem. In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over tandverlies bij katten en geven we enkele tips over wat je kunt doen als je kat een tand verliest.

Is het normaal dat je kat tanden verliest?

Het is zeker normaal dat katten hun melktanden verliezen, net als mensen. Als een volwassen kat echter een tand verliest, is dit niet normaal en kan het een teken zijn van een onderliggend probleem.

Er zijn vier soorten tanden bij katten: snijtanden, hoektanden, kleine kiezen en  grote kiezen. De snijtanden bevinden zich aan de voorkant van de mond en worden gebruikt voor bijten en verzorgen. De hoektanden bevinden zich naast de snijtanden en worden gebruikt voor het grijpen van een prooi. Het zijn de lange puntige tanden die je ziet zodra je de lippen optrekt. De kleine en de grote kiezen worden gebruikt voor het malen, kauwen en het vlees afscheuren van de botten. .

kat verliest zijn tanden op een leeftijd van ongeveer 12 weken.

De snijtanden, hoektanden en kleine kiezen zijn er ook al wanneer jouw kat nog een kleine kitten is. Ze breken door wanneer je kitten een leeftijd van ongeveer 2 weken oud bereikt heeft. Net als bij mensen is normaal dat ze op een gegeven moment loskomen en uitvallen om plaats te maken voor de volwassen tanden. De kittenkaak heeft echter nog niet de grote kiezen. Die zullen voor het eerst tevoorschijn komen op de leeftijd van 4-6 maanden, tegelijk met het ontstaan van het volwassen gebit. 

Oorzaken voor het uitvallen van tanden en kiezen

Er zijn verschillende redenen waarom een kat een tand verliest. Het is belangrijk om de oorzaken te kennen, zodat je passende maatregelen kunt nemen op het moment dat het jouw kat overkomt.

Kitten met een losse tand of kies

Net als mensen kunnen ook katten tanden verliezen naarmate ze ouder worden. Dit is een natuurlijk proces en is meestal geen reden tot bezorgdheid. Het is echter belangrijk om de tandgezondheid van jouw kat in de gaten te houden naarmate ze ouder wordt, om ervoor te zorgen dat eventuele problemen snel worden aangepakt. Kittens beginnen hun melktanden te verliezen wanneer ze ongeveer 12-16 weken oud zijn. De volwassen tanden beginnen op dat moment door te komen. Tegen de tijd dat de kittens 6 maanden oud zijn, zullen de meeste katten al hun volwassen tanden hebben. Bij sommige rassen kan het echter tot 9 maanden duren voordat hun volwassen tanden volledig zijn ontwikkeld.

tandproblemen

Een van de meest voorkomende redenen voor het verliezen van een tand bij een kat is een probleem aan een tand. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een opeenhoping van tandplak en tandsteen op de tanden, wat kan leiden tot tandvleesontsteking en tandwortelontsteking. Indien deze problemen onbehandeld blijven kunnen ze tandverlies veroorzaken. Ook katten kunnen een vorm van gaatjes krijgen. Niet door tandplak zoals bij mensen, maar doordat hun glazuur niet in orde is. Tanden kunnen in dit geval ook erg slecht worden en uitvallen.

Ongelukken

Katten kunnen ook een tand verliezen door een verwonding. Dit kan gebeuren als je kat ruzie krijgt met een buurkat of buurhond. Of van een hoogte valt. auto ongelukken kunnen ook een losse tand veroorzaken. Tijdens het ongeluk kan een tand worden gebroken of uitgeslagen.

Kat verliest zijn tanden en wordt daarom naar een dierenarts gebracht.

Wanneer moet je naar de dierenarts als je kat een tand verliest?

Als je merkt dat je kat een tand verliest, is het in elk geval belangrijk om hem voor controle naar de dierenarts te brengen als hij ouder is dan een jaar. Tegen die tijd zouden alle melktanden verwisseld moeten zijn voor blijvende tanden. Een losse tand is dus altijd abnormaal als de kat ouder is dan een jaar. Is je kat tussen de 6 en 12 maanden oud dan is het mogelijk dat het om een melktandje gaat. Indien je denkt dat het om een volwassen tand gaat dan kun je het beste naar je dierenarts gaan en om advies vragen.

 Je dierenarts kan de onderliggende oorzaak van het tandverlies vaststellen en behandelingsopties bieden om verdere schade te voorkomen. Als de tand echt heel los zit, halen ze hem er gewoon uit met een korte ruk. Als ze niet los genoeg zitten, is het noodzakelijk om je kat onder narcose te brengen om de pijn te verlichten die ze voelen veroorzaakt door de losse tand. Ze kunnen ook een pijnstiller voor je kat geven. En in sommige gevallen is een antibiotica kuur nodig. 

Wanneer verliezen kittens hun melktanden?

Dit proces is eerder in de tekst al kort besproken. We leggen het nu wat uitgebreider uit.

Leeftijden van opkomen en wisselen

Katten hebben, net als mensen, melktanden die uiteindelijk uitvallen om plaats te maken voor hun volwassen tanden. Kittens krijgen hun melktanden, ook wel bekend als melktanden, rond de leeftijd van 2-4 weken. Op een leeftijd van ongeveer 12 weken beginnen ze hun melktanden te verwisselen voor blijvende tanden. Tegen de tijd dat ze 6-7 maanden oud zijn, zullen ze al hun volwassen tanden hebben, waaronder in totaal 30 tanden. De blijvende tanden zijn veel groter en sterker dan de melktanden.

Jij als eigenaar van een kitten merkt misschien dat je kitten zijn melktanden verliest doordat je kleine, scherpe tanden in huis vindt. Dit is normaal en niets om je zorgen over te maken. De meeste eigenaren merken er overigens helemaal niets van. 

Pijn

Tijdens het doorbreken van volwassen tanden kunnen kittens enig ongemak ervaren en kunnen ze proberen op voorwerpen te kauwen om het gevoel te verlichten. Het is belangrijk om geschikt kauwspeelgoed voor je kitten te bieden om zijn ongemak te verminderen en te voorkomen dat hij op ongepaste voorwerpen kauwt. Vooral als deze voorwerpen ze kan doden. Het zal de eerste kat niet zijn die een stroomdraad probeert door te knagen. 

Kitten met een melkgebit. Dit gebit zal snel beginnen te wisselen.

Wat kun je doen als jouw jonge kat een tand verliest

Als je merkt dat jouw kitten een tand verliest, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om hem daarbij te helpen.

Om te beginnen kun je jouw kat een paar dagen laten overschakelen op een dieet met zacht voedsel, zodat hij comfortabel kan eten terwijl zijn tand los zit of uitvalt. Zo kan hij op een normale manier verder blijven groeien.

Als je kat zich niet fit lijkt te voelen of moeite heeft met eten, kun je hem iets tegen de pijn geven. Slechts voor een paar dagen. Als je kitten hevige pijn heeft, moet je een dierenarts bezoeken. Je kunt als pijnstiller wat CBD-olie aan je kitten geven. Dit haalt de scherpe randjes van de pijn weg. 

Als je kitten net zijn kittentanden aan het verliezen is, kunt je hem helpen door hem speelgoed te geven waarop hij veilig kan bijten en kauwen. De meeste katten houden in dit geval van Matatabi-sticks.

Het is belangrijk om naar een dierenarts te gaan als het tandverlies van je kat gepaard gaat met andere symptomen, zoals aanhoudende bloedingen, zwellingen of een stinkende geur uit de bek. Dit kunnen tekenen zijn van een infectie of een ander ernstig gebitsprobleem dat behandeling vereist.

Over het algemeen genezen de wondjes vanzelf. Maar uiteraard is het verstandig om zijn bekje in de gaten te houden met betrekking tot infecties. Met een beetje extra zorg zal je katten vriend binnen de kortste keren weer zijn gelukkige, gezonde zelf zijn.

Moet ik me zorgen maken dat mijn volwassen kat een losse tand heeft?

Op zoek naar de oorzaak

Als kattenliefhebber kan het vervelend zijn om te merken dat jouw volwassen kat een tand heeft verloren. Hoewel het niet altijd een reden tot ongerustheid hoeft te zijn, zijn er enkele gevallen waarin je je zorgen moet maken. Jouw kat kan prima leven met een tand minder.  Maar je wilt voorkomen dat er andere tanden uitvallen als dat mogelijk is. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van een losse tand te weten. En het probleem op te (laten) lossen zodat andere tanden niet ook nog gaan uitvallen. 

tekenen van tandproblemen

Als je kat jong is, is het verliezen van een melktand normaal en geen reden tot bezorgdheid. Als je kat echter volwassen is en een blijvende tand verliest, kan dit een teken zijn van een tandprobleem, verwonding of tandsteen. Het is belangrijk om het gebit van je kat regelmatig te controleren en te letten op tekenen van problemen die tandverlies of andere gebitsproblemen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan zaken als een slechte adem, gezwollen tandvlees, ontstoken tandvlees, tandsteen of moeite met eten. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van tandproblemen. 

Gevolgen van tandproblemen

Onbehandeld tandverlies kan ernstige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van je kat. Infecties kunnen zich ontwikkelen in het tandvlees of de tandholte en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. Hierdoor kunnen ernstigere ziektes ontstaan zoals bijvoorbeeld nierproblemen. Bovendien kunnen katten door de pijn moeite hebben met eten of goed kauwen wat dan weer leidt tot ondervoeding en gewichtsverlies.

Een kat verliest zijn tanden en heeft daarom behoefte aan zacht natvoer.

Kunnen katten hun hoektanden verliezen?

Over hoektanden

Ja, katten kunnen helaas ook hun hoektanden verliezen. Hoektanden zijn de lange, puntige tanden die zich in de voorste hoek van de mond van een kat bevinden. Deze tanden zijn belangrijk voor het vermogen van een kat om prooien te vangen en vast te houden. Naarmate katten ouder worden, kunnen hun tanden los gaan zitten of beschadigd raken, wat kan leiden tot het verlies van een of meer tanden, inclusief hun hoektanden. Maar hoektanden hebben een lange en sterke wortel zodat deze tanden niet gemakkelijk loskomen. De kans is groter dan andere tanden en kiezen los komen. 

Oorzaken voor het verliezen van hoektanden

In sommige gevallen kunnen katten hun hoektanden verliezen als gevolg van tandheelkundige aandoeningen of verwondingen. Tandproblemen kunnen ervoor zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt waardoor de wortel kan loskomen. Dit leidt dan weer tot losse tanden die uiteindelijk kunnen uitvallen. Trauma aan de mond of het gezicht, zoals bij een gevecht met een ander dier of een auto-ongeluk, kan ook leiden tot het verlies van de tanden van een kat, inclusief hun hoektanden.

Behandeling hoektandproblemen

In sommige gevallen kan een dierenarts aanbevelen om de hoektanden van een kat te verwijderen als deze gebitsproblemen veroorzaken of als ze los zijn gaan zitten of beschadigd zijn. Dit wordt echter meestal alleen als laatste redmiddel gedaan en andere behandelingen zullen meestal eerst worden geprobeerd. Zeker voor katten die hun eigen eten moeten vangen is het belangrijk dat ze hun hoektanden kunnen behouden. 

Een oudere kat kan ook tanden verliezen als gevolg van tandsteen.

Is het normaal dat een oude kat tanden verliest?

Vanaf welke leeftijd beginnen tanden uit te vallen?

Naarmate katten ouder worden, is het niet ongebruikelijk dat ze tanden verliezen. Er wordt zelfs geschat dat tegen de tijd dat een kat 10 jaar oud wordt, ze mogelijk al meerdere tanden hebben verloren. Dit komt omdat katten, net als mensen, gebitsproblemen kunnen krijgen naarmate ze ouder worden, zoals tandvleesaandoeningen of tandbederf. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat tanden los gaan zitten en uiteindelijk uitvallen. Dit is een pijnlijk proces, dus het is het beste om het te vermijden. Dat zal de gezondheid van je kat zeker ten goede komen. 

Tanden gezond houden is belangrijk op oudere leeftijd

Hoewel een zekere mate van tandverlies normaal kan zijn voor een oude kat, is het belangrijk om de gezondheid van het gebit van je kat in de gaten te houden en indien nodig naar een dierenarts te gaan. Tandverlies kan in de meeste gevallen worden voorkomen! Onbehandelde gebitsproblemen kunnen pijn, moeite met eten en zelfs ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals infecties die zich naar andere delen van het lichaam kunnen verspreiden.

Voorkomen van gebitsproblemen

Om gebitsproblemen bij je ouder wordende kat te helpen voorkomen, is het belangrijk om ze regelmatig tandheelkundige zorg te geven, zoals tandenpoetsen of tandheelkundige traktaties. Bovendien kan het geven van een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor een goede tandgezondheid en het regelmatig laten controleren door de dierenarts helpen om eventuele gebitsproblemen op te sporen en te behandelen voordat ze ernstiger worden.

Hoe voorkom je een losse tand bij een kat?

Losse tandjes bij kittens hoeven natuurlijk niet te worden voorkomen. Maar wanneer een kat ouder wordt, kun je een optimaal gebit behouden. Dit kun je doen door te zorgen voor een goede voeding die tandsteenvorming tegengaat.

Daarnaast kun je, als je kat het toelaat, dagelijks de tanden van je kat poetsen. Dit helpt heel goed tegen de vorming van tandsteen en daarmee tegen het probleem dat je kat een tand verliest.

Ook kun je aan het drinkwater stoffen toevoegen die tandsteenvorming tegengaan. Dit voorkomt natuurlijk ook dat er tanden uitvallen.

De kans dat je kater een tand verliest door een ruzie met een andere kat, kun je grotendeels voorkomen door je kater te laten castreren. 

Een kat verliest tanden en is nu blij dat er weer een uitgevallen is.

Heb je behoefte aan overleg?

Hopelijk heeft deze tekst je vraag beantwoord over het verlies van een tand bij je kat. Als je nog steeds twijfelt, neem dan contact op met dierenarts Nanda om advies vragen. Op de Home-pagina kun je meer lezen over deze manier van werken. Ook vind je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.