Tandsteen bij je kat – Hoe ontstaat dit en hoe kom je er vanaf?

Als katteneigenaar heb je misschien wel eens gehoord van de term “tandsteen” bij je kat als het gaat om de tandgezondheid van je kat. In dit artikel leggen we uit wat tandsteen bij je kat is, hoe het ontstaat, het verschil tussen tandsteen en tandplak, hoe je tandsteen bij je kat herkent, waarom het verwijderd moet worden, hoe je het kunt verwijderen en hoe je kunt voorkomen dat het zich vormt. We hopen dat dit artikel je kat zal helpen om een paar stralende en glanzende tanden te krijgen!

Wat is tandsteen bij een kat?

Tandsteen bij de kat is een harde, gele of bruinachtige substantie die zich vormt op de tanden van een kat. Tandplak wordt gevormd door voedselresten. Mineralen hopen zich op in deze tandplak en vormen tandsteen. Hoe meer mineralen er in de tandplak komen, hoe harder het tandsteen wordt en hoe moeilijker het is om het te verwijderen. Tandsteen kan een aantal gebitsproblemen veroorzaken, zoals tandvleesontsteking en tandverlies.

Een behoorlijke hoeveelheid tandsteen bij de kat.

Hoe tandsteen bij je kat ontstaat

Tandsteen op kattentanden vormt zich wanneer tandplak niet regelmatig van de tanden van een kat wordt verwijderd. Tandplak is een zachte, plakkerige film van bacteriën en voedselresten die zich kort na het eten op de tanden vormt. Als het niet door regelmatig poetsen of gebitsreiniging wordt verwijderd, kunnen mineralen vanuit het speeksel erin ophopen en het laten verharden tot tandsteen. Katten schrapen normaal gesproken de tandplak weg wanneer ze kauwen op dingen zoals botten van een vogel of muis die ze hebben gevangen. Matatabi-sticks zullen ook hun tanden schoon maken als ze worden gegeven.

Wat is het verschil tussen tandsteen en tandplak?

Tandplak is een zacht, plakkerig laagje bacteriën dat zich kort na het eten op de tanden vormt. Tandsteen is verharde tandplak die in de loop van de tijd is gemineraliseerd. Terwijl tandplak wordt verwijderd door regelmatig poetsen en gebitsreiniging, is tandsteen op kattentanden veel moeilijker te verwijderen. Het blijft zitten als je de tanden van je kat poetst met een tandenborstel. 

Hoe herken ik tandsteen bij een kat?

Tandsteen bij de kat is meestal geel of bruinachtig van kleur en vormt zich op de tanden, vooral in de buurt van de tandvleesrand op de kiezen en hoektanden. In ernstige gevallen bedekt het de hele tand en verspreidt het zich zelfs naar het tandvlees. Hier veroorzaakt het een tandvleesontsteking. De normale kleur van tanden bij een kat is wit. Alles op de tanden wat een andere kleur heeft zijn voedselresten die je gewoon weg kunt poetsen. Of, als je het niet weg kunt poetsen, is het tandsteen.

Waarom moet tandsteen verwijderd worden?

Tandsteen op kattentanden veroorzaakt een aantal gebitsproblemen bij katten, waaronder tandvleesaandoeningen, tandbederf, tandverlies en een (zeer) slechte adem. Het leidt ook tot ernstigere gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en nieraandoeningen, als bacteriën uit het tandsteen in de bloedbaan terechtkomen. Dit gebeurt wanneer er sprake is van een ernstige ontsteking van het tandvlees als gevolg van het tandsteen.

Kat waarbij het tandsteen verwijderd is en de tanden weer stralend wit zijn.
Dezelfde kat als voorheen. Het tandsteen wordt verwijderd en schone witte tanden zijn het resultaat. Deze kat is onder narcose en heeft daarom een luchtwegbuisje in zijn keel. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen van de kat open blijven tijdens de behandeling..

Hoe verwijder je thuis tandplak en tandsteen van de tanden van je kat?

Tandsteen is een zeer harde substantie. Het zit heel stevig vast aan de tanden. Poets zijn tanden goed om tandplak en daarmee extra tandsteen op het gebit van jouw kat te voorkomen. Maar tandsteen verwijderen kan niet met een tandenborstel. Hiervoor gebruik je een tandsteen krabber. Niet elke kat zal echter gewillig gaan liggen zodat jij als baasje iets engs in zijn bek kan stoppen….

In de meeste gevallen zal het tandsteen op het kattengebit dan ook door een dierenarts onder narcose verwijderd moeten worden. Maar je kunt in ieder geval proberen het tandsteen bij je kat te verwijderen. Door slechts één tand per week schoon te krabben, houdt jouw kat een gezond gebit. Als het niet werkt, kun je altijd een dierenarts bezoeken nadat je het zelf hebt geprobeerd schoon te maken maar het niet lukte. Bovenstaande tandsteen krabber gebruik je om het tandsteen te verwijderen. Het is niet duur dus het is het proberen waard.

Hoe krab je het tandsteen er dan af?

Probeer je kat op een oppervlak te laten liggen, zoals een tafel. Open zijn lippen en zoek de tand met het meeste tandsteen. Plaats de punt van de schraper op de tand in de buurt van het tandvlees en schraap over de tand naar de punt van de tand. Pas op dat je het tandvlees of een ander deel van de mond niet krabt, omdat dit je kat pijn zal doen. Daarna laat hij je zijn tanden niet meer poetsen. Krab net zo lang als nodig is om de tanden weer wit te krijgen. Of totdat je kat er klaar mee is. Zorg ervoor dat je hem daarna een fantastische traktatie geeft, zodat hij de volgende keer weer meewerkt.

KOOP IN ELK GEVAL GEEN!!! elektrische tandsteen verwijderaar zoals hieronder! Dit maakt veel lawaai en trilt te veel. Geen enkel kat zal dit toestaan als ze wakker zijn. Het maakt ze te bang. Het is zonde van het geld. Deze machine is het beste te gebruiken onder narcose.

Is het normaal dat katten tandsteen hebben?

Hoewel het veel voorkomend is dat katten tandsteen ontwikkelen, is dit niet “normaal” en kan het een teken zijn van een slechte mondhygiëne. Regelmatig poetsen en gebitsreiniging met een krabber af en toe helpt de vorming van tandsteen op kattentanden te voorkomen.

De beste manier om tandplak te verwijderen en daarmee tandsteen op kattentanden te voorkomen, is door regelmatig de tanden van je kat te poetsen. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en tandpasta die speciaal voor katten is gemaakt. Als je je kat niet goed kunt poetsen, probeer dan in plaats daarvan een tandspoelmiddel of wateradditief te gebruiken (zie hieronder).

Hoe voorkom je tandsteen op kattentanden?

tanden poetsen

De beste manier om tandsteen op kattentanden te voorkomen, is door dagelijks te poetsen en het hiermee het tandplaque te verwijderen. Als er geen tandplaque is kunnen er ook geen mineralen in neerslaan. Dan wordt er dus ook geen tandsteen gevormd. Niet elke kat is daar echter dol op! Wanneer je een kitten hebt kunt je proberen je kitten te leren om jou zijn tanden te laten poetsen. Oudere katten kunnen het ook worden geleerd, maar dat is veel moeilijker. Gebruik een goede tandenborstel en een tandpasta die ze lekker vinden. Dat helpt veel. En natuurlijk ook ander lekkers om ze te belonen voor het meewerken!

Begin met een vingerborstel zoals hieronder. Zo voel je wat je doet en doe je het niet te hard. Je kat kan eraan wennen dat iemand over zijn tanden wrijft.

Een lekkere smaakvolle tandpasta is die hieronder. Je hebt hem in leversmaak en kipsmaak. 

Als je kat een beetje gewend is om zijn tanden te laten poetsen, gebruik dan in het vervolg een tandenborstel die vergelijkbaar is als deze:

Ik zag het onderstaande item op amazon. Het ziet er erg handig uit, maar ik heb er geen ervaring mee. Je kunt het proberen als je wilt.

Als je kat niet toestaat dat je zijn tanden poetst (of als je net zo lui bent als ik) kun je hem ook matatabi-sticks geven. De meeste katten zijn dol op deze stokjes en kauwen erop. Door te kauwen verwijderen ze de tandplak. Tandenpoetsen werkt beter, maar dit is best wel een goed alternatief voor katten. 

Voorkom mineralisatie van tandplak

Door vet aquadent te gebruiken ontstaan er veel minder mineralen in het speeksel. Minder mineralen die kunnen neerslaan in de tandplak dus. En zo ontstaat er minder tandsteen op het gebit van de kat. Katten moeten wel altijd even wennen aan de smaak van de vet aquadent. Begin dus heel langzaam met een paar druppels in het water en voeg elke dag wat meer toe zodat ze eraan wennen. Neem hier de tijd voor!!! Tandsteen ontstaat immers niet van de ene op de andere dag dus je kunt hier rustig 2 maanden voor uittrekken. 

Ook bestaat de mogelijkheid om je kat voer te geven dat gemaakt is om tandsteen op kattentanden te voorkomen. Zoals die hieronder.

Wanneer ga je met tandsteen naar de dierenarts?

Als de hoeveelheid tandsteen te veel wordt, zal het tandvlees ontstoken raken. Als je dat ziet, moet je meteen een dierenarts bezoeken als je het tandsteen niet zelf kunt verwijderen. Hij of zij brengt je kat onder narcose en verwijdert het tandsteen met een elektrische tandsteen verwijderaar. Indien nodig trekt je dierenarts ook slechte tanden. Maar hopelijk is dat niet aan de orde bij jouw kat. Succes! Op naar een stralend wit gebit!

Heb je behoefte aan overleg?

Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Hiermee stuur je aan dierenarts Nanda een bericht en kun je haar om advies vragen. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn.