Kleurloze uitvloei uit een oog – Hoe los je dit op?

Waar wordt een kleurloze uitvloei door veroorzaakt?

Wanneer een hond een kleurloze uitvloei uit zijn ogen heeft dan zijn dit tranen. De vraag is alleen waarom er zoveel tranen zijn. Het kan zijn dat zijn oog teveel tranen maakt omdat het oog wat geprikkeld wordt. Bijvoorbeeld doordat er een zandkorreltje in zit of een haartje. Dan gaat het oog proberen dit te verwijderen door overmatig veel tranen te produceren. Het kan ook komen door een irriterende stof in de lucht. Probeer dus in de eerste plaats even te kijken of u iets ziet zitten in het oog. Wanneer er sprake is van een irriterende stof in de lucht dan zijn meestal beide ogen aan het tranen. Kijk even goed in uw huis rond of er wellicht ergens een bron kan zijn van een irriterende stof. Vaak is bijvoorbeeld een haardvuur de oorzaak. Wanneer de uitvloei niet kleurloos maar geel/groen/wit is dan is er sprake van een oogontsteking

 

In de ooghoeken is een bruinverkleuring te zien als gevolg van ooguitvloei

Irritatie oplossen door een oogzalf

Heeft u geen oorzaak kunnen vinden in het oog? Dan is het verstandig om een week lang even 2x per dag een vitamine A oogzalf in het oogje te doen. De vitamine A zorgt voor minder irritatie en het oogje wordt door de zalf zelf goed vochtig gehouden waardoor het oog minder de neiging heeft te tranen. En mocht er toch iets in het oog zitten dan zal de zalf dit eruit duwen. Hier ziet u een filmpje hoe u de oogzalf kunt toedienen zodat hij minder last zal hebben van de kleurloze uitvloei.

Kleurloze uitvloei als gevolg van een voorwerpje

Mocht u wel iets in het oogje zien zitten dan moet u het er proberen uit te halen. Dit kunt u doen door een wattenstaafje een beetje nat te maken. Mocht u lenzenvloeistof in huis hebben dan kunt u dat het beste gebruiken. Maar anders is water voor een keertje ook prima. Met dit wattestaafje kunt u proberen het voorwerpje dat de bron van irritatie is te verwijderen. Zorg er wel voor dat uw hond rustig is. Een wattestaafje kan immers ook veel schade aanrichten. Zodra het voorwerpje uit het oog verwijderd is zou het oog geen kleurloze uitvloei meer moeten maken. 

Kleurloze uitvloei als gevolg van een irriterende stof in de lucht

Uiteraard spreekt het voor zich dat als er sprake is van een irriterende stof in de lucht, dat u de hond uit deze omgeving moet halen. De bron van de irriterende stof moet u oplossen en de ruimte even heel goed ventileren. De kleurloze uitvloei zou dan vrijwel onmiddellijk opgelost moeten zijn. 

traan in de hoek van het oog bij een hond

Kleurloze ooguitvloei als gevolg van verstopte afvoerkanaaltjes

Naast het aanmaken van teveel traanvocht kan het ook zo zijn dat uw hond niet teveel tranen aanmaakt, maar dat de normale manier van het afvoeren van de tranen niet goed gaat. Normaal worden de tranen via kleine openingen in de oogleden afgevoerd naar de neusholte. Wanneer deze afvoeropeningen of het kanaaltje dat naar de neus loopt verstopt zitten dan gaan de tranen via de huid het oog verlaten. U ziet dan dus tranen. Het is dan soms net alsof uw hond huilt. Wanneer dit al een tijdje bezig is dan ontstaat er bij lichtgekleurde vachten een koperkleurige verkleuring van de haren. Bij kleine hondjes komt dit zodanig veel voor dat men het niet eens meer als “afwijkend” ziet, maar dat is het in feite wel. Een oog hoort geen kleurloze uitvloei te hebben. 
Koperkleurige verkleuring van de vacht in de ooghoeken door overmatig tranen.
Koperkleurige verkleuring van de vacht in de ooghoeken door overmatig tranen.

Porfyrine in kleurloze uitvloei

De koperkleurige verkleuring ontstaat doordat er in alle lichaamsvloeistoffen van honden de stof porfyrine zit. En als er steeds maar lichaamssappen over een bepaald stuk vacht heen gaan dan gaan die porfyrines steeds een klein beetje in de haren trekken. En op den duur ziet het er dan bruin uit. Dit kun je er niet uit wassen, maar wanneer je het weg knipt en dan elke dag de ogen goed schoonmaakt met een speciale vloeistof dan wordt het wel veel minder zichtbaar in de nieuwe groeiende haren. Bij honden met een donkere vacht trekt deze stof ook in de vacht, maar die zie je gewoon niet. Stopt de kleurloze uitvloei dan zal het nog maanden duren voordat de bruinverkleuring uit de vacht gegroeid is.

Naast het reinigen van de ooghoek kun je een voedingssupplement geven die ervoor zorgt dat er minder bruinverkleuring in de vacht zal ontstaan.  Ook gaat dit de verstopping van de traanbuis tegen. 

Wilt u meer advies over de kleurloze ooguitvloei?

Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog twijfels over de ogen van uw hond? Dan kunt u altijd via whatsapp advies aan mij vragen.