Korstjes op de neus van je kat – Hoe behandel je die?

Hoe ontstaan korstjes op de neus van je kat?

Korstjes zijn over het algemeen vrijwel altijd een gevolg van opgedroogd vocht. Dit vocht kan van de omgeving van je kat komen en is dan dus gewoon viezigheid. Maar het kan ook gaan om opgedroogde snottebellen. Is de huid van je kat op de een of andere manier beschadigd dan kan er ook vocht uit de neushuid sijpelen en opdrogen tot korstjes op de neus van je kat. Om bloed uit wondjes dan nog maar niet te vergeten. Genezen de korstjes maar niet en is je kat al op leeftijd? Dan is helaas de kans groot dat je kat last heeft van kanker. Meer specifiek: een plaveiselcelcarcinoom. 

Zwarte korstjes op de neus van je kat: vuil

In veruit de meeste gevallen heeft je kat gewoon lekker buiten gespeeld of in je planten lopen snuffelen en heeft nu wat opgedroogd aarde in de vorm van korstjes op zijn neus zitten. Een bruin randje op zijn neus dus. Dit zit heel lokaal, meestal met name aan de bovenrand van de neusspiegel. Je kunt het met een vochtig doekje vrij makkelijk weg poetsen met een vochtig doekje. 

Korstjes op de neus van een kat.
Vuil op de neusspiegel van deze kat

Snottebellen

Als je kat een snotneus heeft dan kan dit snot opdrogen op zijn neus en ook in dat geval met name op de neusspiegel voor korstjes zorgen. Ook dan zijn de korstjes op de neus van je kat makkelijk met een nat doekje te verwijderen. De snottebellen komen vaak van een bovenste luchtweg infectie. Met name niesziekte is een grote oorzaak van korstjes op de neus bij een kat. Maar ook hebben katten soms een grassprietje in de neus zitten. Dit zal dan een etterige (dus witte, gele of groene) uitvloei uit zijn neus geven. Wanneer je kat erg veel snot of etter uit zijn neus verliest dan kun je het beste even langs je dierenarts gaan. Deze kan dan bepalen of je kat een antibiotica kuur nodig heeft of dat er waarschijnlijk toch iets in zijn neus klem zit dat er niet uit wil komen. Bijvoorbeeld die grasspriet. 

Korsterige neus en ogen bij een kitten.
Mijten gaven korstjes op de neus en rond de ogen bij een kitten

Wondjes op de neus van je kat

Wanneer een kat op de een of andere manier wondjes op zijn neus heeft gekregen, dan bloeden die wondjes vaak. Dit bloed zal uiteindelijk gaan stollen en daardoor een korstje vormen. Zolang de korstjes er rustig uit zien en je kat er verder niet al te veel last van heeft dan hoef je dit niet te behandelen. Mocht je het er wat onrustig uit vinden zien dan kun je de neus van je kat 2x daags, gedurende 5 dagen, insmeren met wat betadine-zalf. Geef je kat gelijk daarna wat te eten zodat het een paar minuten kan intrekken. Anders likt of wrijft je kat het er waarschijnlijk gelijk weer af. 

Mijten

Mijten vinden over het algemeen de kop van een kat een heerlijke plek om te leven. Afhankelijk van de mijt-soort leven ze oppervlakkig op de huid tot heel diep in de haarzakjes. Ze zorgen ervoor dat de huid beschadigt waardoor vocht uit het weefsel sijpelt en op de neus van je kat korstjes zal veroorzaken. Dit neemt soms extreme vormen aan. Je kunt mijten behandelen met diverse middelen. Maar ze zijn enkel aan de balie van je dierenarts te verkrijgen ofwel online met een recept. Onze dierenarts Nanda kan je een recept geven. De kosten hiervoor zijn €10,00. Over het algemeen wordt meestal Stronghold, Advocate of Bravecto gebruikt. Heb je interesse in een recept? Dan kun je op onderstaande knop drukken. 

Allergieën

Allergische reacties geven over het algemeen jeukklachten en huidontstekingen over het hele lichaam, met de nadruk op de kop. In sommige gevallen speelt echter alleen de neushuid een rol. Ook hier is het weefsel van de huid beschadigd door de allergische reactie waardoor er vocht uit het weefsel sijpelt en opdroogt op de neusrug. Op die manier ontstaan korstjes op de neus van je kat. Hieronder bespreken we de verschillende soorten allergische reacties die voor korstjes op de neus van je kat kunnen zorgen. 

Contact allergie

Er kan in dit geval sprake zijn van een contact allergie tegen een materiaal waarmee zijn neus in contact komt. De voerbak speelt heel vaak hierbij een rol. Je kunt dit oplossen door een keramische voerbak te gaan gebruiken. Daarna lossen de klachten zich binnen een week op, als er sprake was van een contact allergie. 

Voedselallergie

Daarnaast kan er sprake zijn van een voedselallergie. Om dat vast te stellen mag je kat 8 weken lang alleen maar een speciale voeding binnen krijgen waar geen stoffen in zitten waarop hij allergisch kan reageren. De beste voeding voor een voedselallergie test is Royal Canin Anallergenic. Gedurende de 8 weken dat je kat dit krijgt mag hij dan absoluut geen andere dingen binnen krijgen. Geen snoepjes, geen dingen uit je koelkast, niets. Enkel en alleen die brokjes. De eerste 4 weken zul je nog niets zien veranderen. Maar in de laatste 4 weken zie je zijn neus herstellen als hij werkelijk een voedselallergie heeft. Als duidelijk is dat hij een allergie heeft dan kun je proberen of de minder sterke, en dus goedkopere voedingen tegen allergiën ook voldoende werken bij jouw kat. Maar eerst moet je zeker weten of het om een voedselallergie gaat. 

Atopische allergie

De enige allergie die je niet zelf kunt oplossen is de atopie. Dit is een allergische reactie op basis van omgevingsstoffen in de lucht. Dus boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Heb je het idee dat dit de oorzaak zou kunnen zijn bij jouw kat dan is het verstandig om naar een dierenarts toe te gaan. Deze kan verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Ook kan hij of zij kiezen om medicatie voor te schrijven. 

Kat met korstjes op zijn neus en dikke gezwollen oogleden als gevolg van een allergische reactie.
Kat heeft diverse korstjes op zijn gezicht en gezwollen oogleden als gevolg van een allergische reactie.

Auto-immuun aandoeningen

Een auto-immuun aandoening is een ziekte waarbij de afweercellen van je eigen kat zijn eigen weefsels gaat aanvallen. Foutje in het afweersysteem dus. In dit geval worden de huidcellen van zijn neus aangevallen. Dit kan vast gesteld worden door je dierenarts. Deze zal dan je kat onder narcose brengen en een stukje huid van zijn neus afnemen. Dit wordt vervolgens opgestuurd naar een laboratorium. Gelukkig komen auto-immuun aandoeningen bij katten maar zelden voor. 

Kanker van de neus: plaveiselcelcarcinoom

Wanneer je een oudere kat hebt, dus een seniore kat, en hij al weken tot maanden een korstje aan zijn neus heeft dat maar niet wil genezen, dan is dit helaas meestal een plaveiselcelcarcinoom, oftewel neuskanker. Je dierenarts kan eventueel wat cellen afnemen uit deze korst en opsturen voor onderzoek om een definitieve diagnose te stellen. 

Indien het inderdaad gaat om een plaveiselcelcarcinoom bij je kat en je bent er vroegtijdig bij dan is behandeling mogelijk. Een behandeling is echter duur en erg intensief voor je kat, maar het valt te proberen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan amputatie van (een deel van) de neus, bestraling, chemotherapie, weg branden van de kanker of juist het bevriezen van de kanker met afsterven van de kanker tot gevolg. Met de behandeling door middel van bestraling is er volgens het artikel “Prognostic factors for cats with squamous cell carcinoma of the nasal planum following high-dose rate brachytherapy” een kans van 72% op herstel en leven katten na de operatie nog gemiddeld 835 dagen. 

 

Zwerfkat met korstjes op zijn neus en een hoop viezigheid.

Wat te doen tegen de korstjes op de neus van je kat?

De neus van je kat schoonmaken

In de eerste plaats maak je de neus het beste even schoon met een schone natte doek. Bijvoorbeeld een gaaskompres met lauw water. Als de korstjes op de neus van je kat nu verdwenen zijn en de huid op de neus lijkt verder in orde, dan kijk je het even een dagje aan. 

Desinfecteren indien nodig.

Indien er milde huidschade te zien is op de neus en neusspiegel dan is het verstandig om de neus van je kat 2x daags te reinigen met chloorhexidine doekjes. Doorgaans is 5-7 dagen reinigen voldoende om de neus te laten genezen. De chloorhexidine doodt bacteriën zodat een eventuele infectie tegen gegaan wordt. Zolang er geen infectie aanwezig is kunnen normale huidwondjes goed genezen. 

Heeft je kat verkoudheidsklachten?

In dat geval is niesziekte de waarschijnlijke oorzaak. Dit kan ongeveer 2 à 3 weken aanhouden. Daarna genezen de meeste katten weer vanzelf. In een enkel geval kan er echter chronische niesziekte ontstaan met levenslange verkoudheidsklachten. Als gevolg van de snotneus ontstaan korstjes op de neusspiegel. Deze kun je er met bovenstaande doekjes vanaf halen. Indien de niesziekte klachten te erg worden is het verstandig om je dierenarts te bezoeken. Deze zal je waarschijnlijk een antibiotica-kuur voorschrijven en eventueel koortsremmers. Maar bij milde klachten is dit niet nodig en ook niet nuttig. Niesziekte wordt immers veroorzaakt door een virus en daar werkt antibiotica niet tegen. We geven enkel antibiotica indien we denken dat er een bacteriële infectie bovenop gekomen is. Wel kun je proberen de algemene weerstand van je kat te verhogen door middel van het middel Puur Resistentia zodat het virus beter bestreden wordt. 

Zijn het schilferende korstjes op je kat zijn neus?

In het geval dat het vooral schilferige korstjes zijn dan is een mijt de meest waarschijnlijke oorzaak voor die korstjes op de neus van je kat. Je dient dan ook een mijten behandeling te geven voor minimaal 2 maanden. Zie eerder in dit artikel voor het verkrijgen van de juiste middelen. 

schurft mijt gezien onder de microscoop.
Schurft mijt gezien onder de microscoop.

Welke oorzaak is het meest waarschijnlijke bij jouw kat met korstjes op zijn neus die niet weg te poetsen zijn?

Is je kat een oudere kat en lijkt het vooral te gaan om een duidelijke korst van een wond op de neus van je kat? Dan is het verstandig om naar je dierenarts toe te gaan. Hoe eerder een diagnose van neuskanker gesteld kan worden hoe groter de kans is dat hij ervan kan herstellen. Neuskanker komt vooral voor bij katten met een witte of licht gekleurde neus. Bekend is dat UV straling bijdraagt aan de vorming van de neuskanker bij je kat. En gepigmenteerde huid houdt nu eenmaal meer UV straling tegen dan een blanke huid. Bij licht gekleurde katten is het dan ook verstandig om preventief hun neus met zonnebrand-crème in te smeren. 

Gaat het om een jongere kat van ongeveer één of twee jaar oud dan is de kans op een allergische reactie het grootst. In dat geval is het verstandig om het traject van de voedselallergie-test in te gaan. Wanneer dat niet de oplossing geeft en je kat heeft nog altijd korsterige wondjes op zijn neus dan is het verstandig om je dierenarts in te schakelen voor verder onderzoek. In zeldzame gevallen kan het ook om een auto-immuun aandoening gaan en ook hier heb je je dierenarts voor nodig.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je korstjes op de neus van je kat gezien en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies te vragen aan onze Dierenarts Nanda. Zij zal je dan zo goed mogelijk proberen te voorzien van informatie. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!