Een wond op de neus van je kat – Hoe behandel je dit?

Kun je een wond op de neus van je kat zelf behandelen?

Wanneer een kat een wond op zijn neus heeft dan is er uiteraard een ongeluk met hem gebeurd. Hij kan gevochten hebben of een aanvaring gehad hebben met een voertuig. Zolang je kat geen grote wond heeft dan kun je het zelf behandelen. De wondranden mogen niet ver van elkaar af staan wanneer de huid helemaal door is. En de wond mag niet groter zijn dan een halve centimeter. Bij oppervlakkige schaafplekken mag het wel groter zijn. Twijfel je? Dan kun je via de whatsapp knop onder op de pagina dierenarts Nanda om raad vragen. Indien de wonden erg groot zijn of er lijkt meer schade te zijn dan alleen in de huid dan is het verstandiger om met je kat naar je dierenarts te gaan. 

Kat heeft een wond op zijn neus als gevolg van een vechtpartij.

Hoe behandel je een wond op de neus van je kat?

Rust

Het is natuurlijk erg schrikken wanneer je ziet dat je kat een wond op zijn neus heeft gekregen. Sommige mensen kunnen er heel paniekerig op reageren. Katten raken hier erg gestresst van. En ze hadden al een flinke portie stress gehad van de reden waarom ze een wond op hun neus gekregen hebben. Zorg er dus eerst voor dat je zelf rustig wordt. Als jij rustig bent dan zal je kat jou zijn wond op zijn neus beter laten beoordelen. Ook als het bloedt kun je best wel even 5 minuten de tijd nemen om tot rust te komen. Tenzij er grote plassen tegelijk uitkomen natuurlijk. Maar met een beetje bloed wordt de wond ook gereinigd. Dus even tot rust komen en dan pas je kat benaderen om de wond op zijn neus te bekijken. 

Reinigen van de wond

Alle wonden moeten direct na het ontstaan eerst gereinigd worden. Het liefst binnen een half uur. Dit houdt in dat vuil zo goed als mogelijk is verwijderd moet worden. Dus zand, blaadjes, kleine takjes, haren etc. moeten uit de wond gehaald worden. 

Dit kun je doen door een gaas kompres met kraanwater nat te maken en de wond hiermee te reinigen. Sommige mensen gebruiken liever gekookt, afgekoeld water. Dat is natuurlijk ook prima. Maar de kwaliteit van het Nederlandse en Belgische kraanwater is over het algemeen van uitstekende kwaliteit. En dus goed genoeg om te gebruiken bij het reinigen van de wond op de neus van je kat. Verblijf je in een land met minder goede kwaliteit water dan kun je flessenwater gebruiken of gekookt afgekoeld water. Heb je een langharige kat, kijk dan even of het nodig is om de omliggende haren wat kort te knippen zodat ze niet in de wond gaan plakken. 

Desinfecteren van de wond

Na het reinigen van de wond op de neus van je kat moet de wond gedesinfecteerd worden. Bij het desinfecteren zorgen we ervoor dat de bacteriën, virussen en andere organismen die in de wond gekomen zijn afsterven. Zo wordt de kans op een wondinfectie vele malen kleiner. Het desinfecteren kun je het beste doen met betadine-zalf. Dit smeer je op de wond op de neus van je kat. Betadine-oplossing kun je ook gebruiken, maar dat is iets lastiger te gebruiken. De werkzaamheid van beide middelen is echter gelijkwaardig. Zorg ervoor dat het niet al te dik op de wond gedaan wordt. Het hoeft enkel een klein beetje oker gekleurd te zijn. 

Wondgenezing stimuleren

Na de reiniging en het desinfecteren van de wond op de neus van je kat wil je de genezing van de wond stimuleren. Dit houdt in dat je de wond zodanig behandeld dat bacteriën geen kans krijgen te gaan groeien en een infectie dus weg blijft. En daarnaast zorg je ervoor dat het herstel-weefsel zo snel mogelijk aangemaakt wordt. Afhankelijk van hoe diep de wond is zal dit weefsel voor een deel gewone huid zijn die vanuit de wondranden terug zal groeien. En een deel zal granulatie weefsel zijn wat je beter kent onder de naam litteken-weefsel. Hoe sneller de wond hiermee dicht zit, hoe minder last je kat er van heeft en hoe minder kans op complicaties er is. Een goed middel om de wondgenezing te stimuleren is Vetramil wondzalf met cardiospermum. Dit middel smeer je het beste 3x per dag op de wond gedurende 5-7 dagen. 

Hoe bescherm je de wond op de neus van je kat tijdens de genezing?

In principe hoef je een wond op de neus van je kat tijdens de genezing niet te beschermen. Laten drogen aan de lucht tussen de wondzalf toedieningen in is het beste. Maar sommige katten gaan aan hun wond krabben. Dit doen ze wanneer ze jeuk of pijn ervaren aan de wond op hun neus. In dit geval kun je het beste een beschermkap om hun hals heen doen. Let er daarbij op dat je een wat langere kraag neemt want achterpoten kunnen soms heel soepel blijken te zijn als ze echt aan de wond op de neus willen krabben. 

Wat als de wond niet goed geneest?

In dat geval zit er waarschijnlijk toch nog een voorwerpje in de wond op zijn neus ofwel is er toch een bacteriële wondinfectie opgetreden. Katten hebben met enige regelmaat last van abcessen als gevolg van vechtpartijen. Hierdoor kan de wond niet goed genezen en kan zelfs gaan etteren. In dit geval moet je met je kat naar je dierenarts toe gaan. Deze kan kijken of het nodig is om onder narcose de wond op de lip van je kat te reinigen. Maar in de meeste gevallen is een antibiotica-kuur voldoende. Zie je al weken achtereen een korstje op de neus van je kat? Dan is het mogelijk dat het gaat om een vorm van kanker

Twee katers vechten met elkaar en slaan elkaar op de neus. Hierdoor ontstaat een wond op hun neus.

Heb je behoefte aan overleg?

Twijfel je over de wond op de neus van je kat? Of heb je het idee dat de wondgenezing niet optimaal verloopt? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!