Korstjes/schilfertjes op de oren – Wat kun je er tegen doen?

Droge huid de oorzaak van de korstjes op de oren

Wanneer er korstjes op de oren zitten dan is de huid meestal wat geïrriteerd. U kunt de huid in dat geval ondersteunen door de oren 2x daags een beetje in te smeren met wat vaseline. Dit is erg vettig en plakkerig dus dat is niet zo handig om te doen als de oren op die plek veel haren hebben, zoals bij langharige rassen. Voor die honden is het verstandiger om de huid van de oren in te smeren met deze oordruppels

Korstjes op de oren als gevolg van oormijt

Wanneer er nog altijd korstjes op de oren zitten dan is het ook mogelijk dat er sprake is van oormijt.  Helaas zijn de echt goede middelen alleen bij de dierenarts te koop (advocate, bravecto en stronghold), maar onder andere Vectra 3D werkt ook tegen oormijt bij honden.

Korstjes op de oren als gevolg van een allergie

Helpen bovenstaande behandelingen onvoldoende om de korstjes op de oren te onderdrukken? Dan kan er ook sprake zijn van een allergie. Allergieën zijn er voor voedingsstoffen ofwel voor omgevingsstoffen. Op de betreffende pagina’s leest u daar meer over. Een allergie voor voeding kunt u proberen op te lossen door Royal Canin Anallergenic voeding te geven aan uw hond. Naast deze voeding mag u niets anders geven tijdens de testperiode. Dus geen snoepjes of koekjes. U mag enkel de brokjes gebruiken van zijn voeding als u hem een beloning wilt geven. En de testperiode duurt minimaal 8 weken, maar in het geval van oorontstekingen of korstjes op de oren dient u een periode te nemen waarin u normaal gesproken minimaal 2 oorontstekingen gehad zou hebben. Voor het uitzoeken van een allergie voor omgevingsstoffen heeft u helaas even een dierenarts nodig. Zij kunnen door middel van een bloedonderzoek gaan kijken waar uw hond allergisch voor is. 

Er horen geen korstjes op de oren te zitten. Een oor hoort eruit te zien zoals dit oor.

Overleg met mij

Hopelijk zijn de oren van uw hond snel weer zo glad als babybilletjes. Mocht u toch nog even willen overleggen over de korstjes op de oren van uw hond dan kunt u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht sturen.