Melkkliertumor bij de hond – Wat is dat?

Inleiding

U voelt een knobbel of bobbel bij uw hond. En deze zit in de buurt van een tepel of een melkklier. In dit geval is er zeer waarschijnlijk sprake van een melkkliertumor bij de hond. 

Wat is een melkkliertumor bij de hond?

Een melkkliertumor is een gezwel dat ontstaat doordat cellen van de melkklier zich ongecontroleerd gaan vermeerderen. Er ontstaat dan een knobbel in de melkklier. Over het algemeen zijn deze knobbels vrij hard. Ze kunnen goedaardig zijn, maar kunnen ook kwaadaardig zijn. Sterker nog: het ene deel van de tumor kan goedaardig zijn en het andere deel kan kwaadaardig zijn. Wanneer het kwaadaardig is spreken we ook van kanker. Er is dan een kans dat er uitzaaiingen zullen ontstaan in de lymfeknopen van de liezen of oksels ofwel in de longen of lever. Het spreekt voor zich dat dit een ernstige aandoening is. 

Een melkkliertumor bij de hond ontstaan vooral bij niet-gesteriliseerde teven of bij teven die op wat latere leeftijd gesteriliseerd werden. Laat je een teef vroegtijdig steriliseren dan is de kans dat ze een melkkliertumor ontwikkelt zeer klein. Ook bij reutjes kan een melkkliertumor voorkomen. Echter is ook bij hen de kans erg klein dat ze het krijgen. 

Melkklieren bij een drachtige teef.
Normale melkklieren bij een drachtige teef.

Hoe kun je een melkkliertumor bij de hond herkennen?

Als het knobbeltje nog klein is dan heeft een hond er over het algemeen nog geen last van. Hoe groter het wordt hoe meer het in de weg gaat zitten. Daarnaast kan het kwaadaardig worden. Doorgaans zal er dan na een tijdje een wond-achtig beeld ontstaan op de bult. Op dit punt ontstaat er vrijwel altijd een wondinfectie en dat doet zeer. De hond zal er aan krabben, bijten of likken. Is de kanker uitgezaaid dan kunnen er knobbels voelbaar zijn in de plooi van de liezen of de oksels. Daarnaast kan een hond uitzaaiingen hebben in zijn longen, waardoor zijn ademhaling bemoeilijkt wordt. Ook zien we een hond in dat stadium afvallen en dus vermageren. En dit allemaal als gevolg van de melkkliertumor bij de hond. 

Symptomen in geval van een melkkliertumor bij de hond

Naast de knobbel die u ziet of voelt in een tepel of melkklier hoeft een hond niet altijd al gelijk klachten te hebben. Het is belangrijk dat ze zo snel mogelijk behandeld wordt om overige klachten te voorkomen. Bent u niet op tijd dan is de kans groot dat uw hond gaat afvallen en uitzaaiingen krijgt. Hierdoor wordt ze benauwd en gaat zich ziek voelen. Uiteindelijk zal ze sterven aan een bloedvergiftiging als gevolg van de infectie ofwel aan benauwdheids-klachten. 

Doet een melkkliertumor bij de hond pijn?

Over het algemeen verloopt het vrij pijnloos totdat er een wondontsteking van de tumor zal ontstaan. Verder voelt een hond zich soms ziek, maar dat is niet als gevolg van pijn. 

melkkliertumor bij de teef

Prognose en levensverwachting van een hond met een melkkliertumor

Zodra u een melkkliertumor bij de hond voelt is het verstandig om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan. Dat hoeft niet tijdens een spoeddienst. U kunt wachten tot normale openingstijden. Afhankelijk van het feit of er 1 of meerdere knobbels te voelen zijn en hoe groot ze zijn zult u een advies krijgen van uw dierenarts. Over het algemeen kan elke melkklier een tumor gaan vormen. Elke melkklier heeft immers onder invloed gestaan van hormonen.  Daarom is het verstandig om in twee operaties beide melkklier rijen te laten verwijderen. Dan is daarna de kans op melkkliertumoren verdwenen. Hooguit kunnen er nog uitzaaiingen gaan openbaren. Maar aangezien het verwijderen van een volledige melkklier rij een behoorlijke belasting levert na de operatie voor de hond geven we ook vaak het advies om slechts een deel van de aangetaste melklijst te laten verwijderen. 

Overigens maken we vooraf aan de operatie van een melkkliertumor bij de hond altijd eerst een röntgenfoto van de longen. Indien we daar al uitzaaiingen op zien zal de operatie niet uitgevoerd worden. Zij zal op vrij korte termijn benauwd worden als gevolg van de kanker in zijn longen. Een operatie aan zijn melkklier heeft op dat moment dan ook helaas geen zin meer. Zijn er geen uitzaaiingen zichtbaar, dan wil dat niet zeggen dat ze er niet zijn. Soms zijn ze nog zo klein dat we ze nog niet zien op een röntgenfoto. De operatie zal door gaan. Maar er blijft dan nog altijd een kans dat er tumoren in de longen ontwikkelen. 

Wat kost een operatie aan een melkkliertumor bij de hond?

Daar heb ik helaas geen duidelijk antwoord op. Elke dierenarts mag zijn eigen prijs vragen. En daarnaast kan er gekozen worden voor slechts de tumor zelf verwijderen ofwel voor de hele melkklier rij. In het eerste geval moet je vooral richting de €750,- denken en in het laatste geval kan het best wel oplopen tot €2000,- per melkklier rij. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoeveel extra onderzoeken vooraf gedaan worden. Vaak wordt er ook een bloedonderzoek gedaan omdat het om oudere dieren gaat en de organen niet altijd meer optimaal werken. Daar wil je dan wel rekening mee houden met de narcose-middelen. Ook wil je wel een grote kans hebben dat je hond nog lang kan leven voordat je €4000,- euro aan twee operaties aan de melkkliertumor bij de hond gaat uitgeven. 

Wenst u niet te opereren?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u besluit dat u de melkkliertumor bij de hond niet wilt behandelen. In dat geval is er maar één ding dat u kunt doen. Wanneer er een wond-achtig beeld ontstaat moet u die wond 2x daags gaan insmeren met een dun laagje Betadine-zalf. Dit zorgt ervoor dat bacteriën geen kans gaan krijgen en daardoor duurt het langer voordat uw hond zal overlijden aan de gevolgen van een bloedvergiftiging. Op een gegeven moment zult u helaas wel op het punt komen dat u beter kiest voor euthanasie. Hoe verdrietig dat ook is. 

Samenvatting

Heeft u bij uw hond een knobbel ontdekt bij de melkklier in de buurt? Dan moet u zo snel mogelijk naar uw dierenarts gaan met uw hond. Deze kan de tumor zelf ofwel alle melkklieren aan één kant of slechts een gedeelte ervan operatief verwijderen. Voorafgaand aan de operatie moet een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of er al uitzaaiingen zichtbaar zijn in de longen. 

Heeft u nog behoefte aan overleg?

Het komt zeer vaak voor dat mensen de uitslag van hun dierenarts horen. “Er is sprake van melkkliertumor bij uw hond.”  Maar vervolgens krijgen ze nauwelijks verdere uitleg van hun dierenarts. Mocht u nog vragen hebben of even willen overleggen met een onafhankelijke dierenarts dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Op de Home-pagina kunt u meer lezen over de kosten voor mijn advies en verdere informatie over hoe het werkt.