Navelbreuk bij de hond – Hoe komt dat?

Inleiding

U ziet een knobbel of bobbel zitten op de plek in het midden van de buik. En het zit vlak achter de ribben. Dan is de kans zeer groot dat het gaat om een navelbreuk bij uw hond. Hij heeft dit dan al vanaf zijn geboorte. 

Wat is een navelbreuk bij de hond

In de baarmoeder krijgt een pup voeding via de navelstreng. In de navelstreng zitten bloedvaten die naar de lever van de pup lopen. Op die plek in de buik kunnen op dat moment geen spieren in de buikwand vormen. Er zit dus een klein rond openingetje in de spierlaag van de buik. Na de geboorte droogt de navelstreng in. En op die plek zal de spierlaag het gaatje gaan dichtmaken. In sommige gevallen gebeurt dat echter niet. Of niet voldoende. In dat geval is er sprake van een navelbreuk bij de hond (pup). Er zit dan dus een gaatje in de spierlaag van de buikwand. 

Navelstreng stompje bij een pup. Later komt daar de navel.

Is een navelbreuk gevaarlijk?

In veruit de meeste gevallen is het openingetje maar klein. Er gaat dan een beetje vetweefsel vanuit de buikholte via het navelbreukje onder de huid zitten. U ziet dit dan als een bolletje op de buik. Het voelt vrij zacht aan en het doet uw hond geen zeer als u er aan zit. 

In een enkel geval is de opening echter zo groot dat er een darmlus in kan komen. In dat geval bestaat de kans dat deze darmlus klem komt te zitten in dat gaatje. Hierdoor kan er geen eten meer doorheen komen en ook de bloedvoorziening van de darm zelf kan beperkt worden. Uw hond heeft buikpijn en gedraagt zich ziek. Hier kan hij helaas aan dood gaan. Uw hond moet dan ook onmiddellijk geopereerd worden om de darmafklemming te bevrijden. In een enkel geval zal er zelfs een stukje darm verwijderd moeten worden omdat het al afgestorven is. Uiteraard wordt de opening in de spierlaag tijdens die operatie ook weer gesloten. 

Navelbreuk bij een hond. Er zit een bobbel op de plek van de navel.

Controle van een navelbreuk bij de hond door een dierenarts

Als een pup ongeveer 6 weken oud is moet hij naar de dierenarts gaan voor zijn eerste vaccinatie. Op dat moment kijkt een dierenarts de pup ook helemaal na. De dierenarts controleert of er sprake is van een navelbreuk. Is dat het geval dan zal de dierenarts zeggen of het noodzakelijk is om deze zo snel mogelijk te laten opereren of niet. In de meeste gevallen kan een hond er prima oud mee worden zonder dat het geopereerd moet worden.

Navelbreuk verwijderen tijdens sterilisatie van een teef.

Is er geen nood om de operatie als pup te laten uitvoeren? Dan is er de mogelijkheid dat de navelbreuk gelijktijdig met de sterilisatie opgelost kan worden. Het sneetje dat we maken om de teef te steriliseren zit ongeveer op dezelfde plek als de navelbreuk. Uw hond zal geen extra pijn ervaren doordat de navelbreuk hersteld wordt tijdens de sterilisatie. Maar uiteraard is een sterilisatie op zich al best een beetje vervelend voor uw hond. 

Navel bij een pup
Dit is een normale navel. Zit er op deze plek een bobbel, dan is er sprake van een navelbreuk.

Wat doet een dierenarts tijdens een navelbreuk operatie?

Een operatie van een navelbreuk is doorgaans vrij eenvoudig. Zolang er geen darm in klem zit overigens. We maken de huid open op een plek waar dat veilig is. Dus zonder dat een darm per ongeluk ingesneden kan worden. Daarna snijden we het randje van de opening in de buikwand weg. We maken op dat moment een verse wond in de spierlaag van de buik. De opening wordt dan tijdelijk iets groter. De verse wondrandjes in de spierlaag hechten we dan aan elkaar. Zo is het gaatje weer dicht. Vervolgens hechten we de huid dicht. Maken we geen verse wondrandjes in de spierlaag, maar hechten we de opening “gewoon” dicht. Dan zullen de randen niet aan elkaar groeien. Bij het oplossen van de hechtingen zal de navelbreuk dan gewoon weer opnieuw ontstaan. 

Heeft u vragen over de navelbreuk bij uw hond?

Zit u nog met vragen over uw hond? U kunt via onderstaande knop een whatsapp gesprek beginnen en mij op die manier om advies vragen. De kosten hiervoor en meer informatie treft u aan op de Home-pagina