Neusuitvloei bij uw hond – Hoe lost u dit op?

Inleiding

Wanneer er sprake is van neusuitvloei bij uw hond dan kan dit opdrogen op zijn neusspiegel en er korsterig/schilferig uitzien. Het is dan wel zaak om te kijken welke uitvloei er uit zijn neusgaten komt. Met name de kleur is belangrijk in dit geval. Is er geen neusuitvloei maar slechts een schilferige neus? Dan leest u hier meer over een droge neusspiegel.

Droge neus bij een hond

Kleurloze doorzichtige neusuitvloei bij uw hond

Zo heb je een doorzichtige uitvloei uit zijn neus. Dit ontstaat als gevolg van milde irritatie aan het slijmvlies van de binnenkant van de neus. Dit behoeft geen behandeling. Meestal gaat het vanzelf weer over na een paar dagen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een mild virus. Wel is het verstandig om één keer per dag met een nat doekje de korstjes/schilfertjes er een beetje af te halen. Mocht je het willen dan kunt u er deze doekjes voor gebruiken, maar in principe kan gewoon een schoon vochtig huishouddoekje ook. 

Etterige neusuitvloei bij uw hond is meestal geel of groen

Er kan ook sprake zijn van etterige uitvloei uit de neus van uw hond. De kleur van de uitvloei is dan geel, groen of wit. In dit geval zit er waarschijnlijk een bacteriële infectie in zijn neus. Een “gewone” bacteriële infectie in zijn neus komt maar weinig voor. In veruit de meeste gevallen is er een voorwerp in de neus van de hond klem komen te zitten en zorgt daar voor een ontstekingsreactie. De bacteriegroei ontstaat daarna doordat er wondjes in de neus ontstaan. Vooral wanneer uw hond ook veel niest is het belangrijk dat u toch even met hem naar de dierenarts gaat. Deze kan dan (wellicht met een roesje) in de neus van uw hond kijken of er iets in zit. Niet zelden zit er bijvoorbeeld een grasaar of grassprietje in klem. Zien ze niets zitten? Dan wordt er vaak eerst een antibiotica-kuur voorgeschreven. 

Een grasaar kan de oorzaak zijn van een etterige neusuitvloei bij de hond

Bloederige neusuitvloei bij uw hond

In ernstige gevallen kan de neusuitvloei bloederig zijn. In dat geval is het slijmvlies aan de binnenkant van de neus beschadigd. Dit kan vele oorzaken hebben. U kunt dit een dag of 2-3 aankijken mits het niet extreem stinkt en uw hond er verder geen last van heeft. Mocht het na die tijd niet over zijn dan kunt u het beste even langs uw dierenarts gaan. Deze kan indien nodig in de neus kijken met een speciale camera wat de oorzaak is. Een schimmelinfectie of een tumor wordt in veel gevallen gevonden. 

Overleg met mij

Mocht u nog even met mij willen overleggen over de neus van uw hond dan mag u mij natuurlijk even een whatsapp berichtje sturen.