Een ontstoken vulva bij de hond – Wat te doen?

Een ontstoken vulva loopt vaak ook verder door naar binnen, naar de vagina. Een ontsteking van de vagina en vulva noemen we ook wel een vaginitis. Dit is een aandoening die het vrouwelijke voortplantingsstelsel, specifiek de vagina (en vulva), aantast. Deze aandoening kan bij honden een oncomfortabel gevoel en pijn veroorzaken. Maar wees gerust, het is behandelbaar. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van een ontstoken vulva of vagina bij honden.

Symptomen van een ontstoken vulva en vagina

   • Afscheiding uit de vagina/vulva
   • Likken of bijten aan het vaginale gebied
   • Moeilijkheid bij het plassen
   • Persen tijdens het plassen
   • Bloederige urine
   • Zwelling of roodheid van het vaginale gebied

Drinkt je hond veel en zie je afscheiding uit de vulva komen? Dan bestaat de kans dat ze een baarmoederontsteking heeft.

Opgezette vulva bij een teefje.

Oorzaken van een ontstoken vulva en vagina

Bacteriële infecties, een hormonale onbalans en vreemde voorwerpen zijn de meest voorkomende oorzaken van een ontstoken vulva of vagina bij honden. Bacteriële infecties kunnen ontstaan wanneer bacteriën de vagina binnendringen en zich vermenigvuldigen. Dit leidt tot een infectie en ontsteking van de vagina en vulva. Een hormonale onbalans kan veranderingen veroorzaken in het vaginale milieu, waardoor het gevoeliger wordt voor infecties. Dit ontstaat vooral tijdens de puberteit. Vreemde voorwerpen, zoals een grasaar of takje, kunnen verstrikt raken in de vagina en irritaties en infecties veroorzaken.

Behandeling van een ontstoken vulva en vagina

De behandeling van een ontstoken vulva of vagina bij honden hangt af van de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak bacterieel is, zal er door een dierenarts een antibiotica kuur worden voorgeschreven om de infectie tegen te gaan. Als de oorzaak een hormonale onbalans is, zal er soms medicatie om de hormonen in balans te brengen worden voorgeschreven. Vaker wordt ervoor gekozen om het af te wachten. In veel gevallen lost het zich vanzelf op bij jonge honden van ongeveer een half jaar oud. Uiteraard moet je hond er dan niet te veel last van hebben. Is een vreemd voorwerp de oorzaak is van een ontstoken vulva of vagina? Dan moet dit voorwerp worden verwijderd. Dit gebeurt meestal operatief onder narcose. Naast de specifieke behandeling wordt ook aanvullende hygiene geadviseerd, zoals het schoon houden van het vaginale gebied. Hierdoor neemt de weerstand van de vulva en vagina toe. 

Is de ontsteking van de vulva niet ernstig, dan kun je de ontsteking tegengaan met TraumaPet Wondgel of Vetramil honingzalf. Dit geldt met name voor uitwendige ontstekingen. Voor beide middelen geldt dat je 2x daags de vulva moet insmeren. Liefst voor de wandeling zodat het goed kan intrekken en je hond het er niet af likt. 

Naast een behandeling van de vulva kun je ook weerstandsverhogers aan je hond geven. Een goed middel hiervoor is bijvoorbeeld Puur Resistentia.  Hiervan moet je 1 – 2 x daags het poeder door de voeding geven. De dosering vind je terug op de verpakking. 

Preventie van een ontstoken vulva en vagina

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om een ontstoken vulva of vagina bij je hond te voorkomen. Dit omvat:

   • Het schoon houden van het vulva gebied van je hond
   • Langharige honden kort knippen in het vulva gebied. Zo blijven er minder makkelijk vreemde voorwerpen in hangen en ontstaan er geen klitten die de vulva beschadigen
   • Het bieden van een hoogwaardig en evenwichtig dieet aan je hond zodat ze een goede weerstand heeft
   • Mocht je hond het vaak hebben dan kan het verstandig zijn om haar te laten steriliseren zodat een hormonale wisseling niet steeds optreedt. 
normale vulva / vagina van een pup

Overleg wanneer je een vaginitis vermoedt

Verdenk je je hond van het hebben van een ontstoken vulva of vagina? Dan wil je vaak even overleggen met een dierenarts. Dit kun je doen door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Daarmee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda en kun je haar om advies vragen. Meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat vind je op de Home-pagina